Toppnoteringar vid Folksam GP

Våra VM-deltagare Maja Nilsson och Carl Bengtström tog bägge segrar inför hemmapubliken på lördagskvällen. Carl fick ett perfekt motstånd i form av amerikanen Lattimer. Denne hade en knapp ledning in på upploppet men Carl kämpade ner honom på slutmetrarna. Segertiden blev förnämliga 48.97 sek – nytt banrekord på 99-åriga Slottsskogsvallen.

Maja för sin del hade motstånd av två på pappret duktiga Ukrainskor. Dessa hade uppenbarligen inte sin bästa dag och förmådde inte bjuda något motstånd att tala om. Det gjorde däremot Lunds Matilda Nilsson som persade med 1.84m. Maja tog dock hem tävlingen genom att med lätthet klara 1.87m.

Det var dock ett par andra deltagare som svarade för de verkliga överraskande prestationerna denna kväll.

Jag har vid ett par tillfällen förvarnat om Kalle Wållgrens kapacitet på 400m häck. Nu slog han till ordentligt och sänkte sitt PB från 51.95 sek ända ner till 50.86 sek! Om Bengtström avstår långhäck vid SM så heter nog favoriten Wållgren… Hur länge får pappa Fredrik behålla familjerekordet (50.42 sek)?

Karl Wållgren i blocken inför 400 meter häck. 50.86 innebar ett PB med 1.09 sek!

Wilma Nielsen går från klarhet till klarhet. Nu kapade hon ytterligare nästan en sekund på sitt årsbästa på 800 meter med lysande 2.02.69! Endast vid ett tillfälle har hon sprungit fortare, vid JEM ifjol. Nu har hon varit hack i häl på Hanna Hermansson två lopp i rad. Är det dags att passera vid SM kommande helg?

I kvällens sista gren, herrarnas B-final på 3000m fick vi se en sensationell löpning av Mohamed Nuur. Han kapade 35 sek på sitt gamla personrekord (8.52.91) och segrade på 8.18.02! En förbluffande insats. Nästa helg handlar det om 5000m vid SM. Hur mycket kapar han av sitt PB (14.56) då?

Mohamed Nuur sänkte sitt PB till 8,18. 35 sek sänkning motsvarar ca 200 meter!

Positivt också att se att Petter Gustafsson är på gång på korthäcken. Nu sprang han två lopp på 14.46 och 14.51. Det tyder på en stegrad formkurva inför nästa veckas Norrköpingsbesök.
Tyvärr fick vi inte se Felix Francois på 800 meter. Hans hälsena spökade och han avstod start. Låt oss hoppas att ett par dagars vila gör susen inför SM.

Petter Gustafsson sänkte sitt årsbästa till 14.46 sek.

Den kompletta resultatlistan från Göteborgs GP.

I lördags tävlades det även på Åby Friidrottsarena. Här slog Ove Hagström till med ett stiligt klubbrekord i släggkastning P15. Hela 47.58m flög redskapet. Det ger en fjärdeplats på årets sverigebästa i klassen.