VI VANN SM-GULD!!!

Torsdag den 6 augusti är ett datum vi ristar in med stora bokstäver i ÖIS 133 år gamla historiebok – då vann vi Lag-SM för första gången!

1977 infördes Lag-SM på programmet och 1986 lyckades vi ta ett brons, även den gången hemma på Vallen. I början på 2000-talet så slutade vi deltaga i tävlingen, eftersom vi inte lyckades få våra tränare att dra åt samma håll och satsa på laget.

2013 genomgick vi den kanske svåraste krisen i klubbens historia i och med avslöjandet om Viljo Nousiainens övergrepp. När vi repat mod la vi upp en handlingsplan för framtiden där just lagtävlingar för alla åldrar var en viktig del för att kunna gå vidare och bygga upp vår identitet igen.

Den 1 juni 2013 reste vi till Habo för den första seriematchen i division 3 Götaland. Vi fick möte bland andra Malmö AI som började om i serien samtidigt som oss. Vi vann den matchen och de närmast följande sex matcherna i en snabb resa genom seriesystemet.

Det första laget från 2013. De som återstår i Guld-laget är Felix Francois och Jonathan Carbe! Felix är den ende som deltagit i samtliga seriematcher sedan starten i Habo.

2016 var det så dags för den första finalen i Lag-SM. Det var på håret att vi tog oss igenom hela seriesystemet helt obesegrade men vi fick nöja oss med bronsmedaljen, vilket i och för sig var en bedrift.

Sedan följde en trilogi av ”nosningar”. Vi kvalade in till finalen varje år, men fick stå utanför pallen…

I år trodde vi kanske inte på guldchansen från början då vi saknade tre toppnamn i laget. Awet Mengsteab blev kvar i USA då han fått stipendium vid University of New Mexico och i dessa besvärliga tider inte vågade chansa på att åka hem. Inte säkert att han fått inresetillstånd igen.
Vår nye klubbrekordhållare på kort häck, Filip Björklund, tappade oväntat lusten för friidrott. Alexander Andreasson drog baksidan när han passerade mållinjen i sitt 10.64-lopp.

När laguppställningarna började droppa in så insåg vi dock att det faktiskt fanns en liten, en mycket liten, chans att slåss om segern.

Jonatan Hirsh gjorde det vi hoppades på när han besegrade Hässelbys Olle Forslin och tog tredjeplatsen på 100m.

Det stod 18 grenar på programmet och i samtliga 18 gjorde våra deltagare absoluta toppinsatser! Deltagare efter deltagare gjorde allt man kunnat begära eller kanske lite till…

Carl Bengtström och Isak Persson drog ett tungt lass med sina dubbleringar. Carl joggade först hem 400m och sparade krafter till en imponerande andra seger på 200m. 21.43 i motvind och en segermarginal på halvsekunden.

Isak vann först höjdhoppet helt ohotat. Efter segerhoppet över 2.00m testade han på personbästa 2.10m. Därefter gjorde han sitt livs främsta trestegstävling. Först satte han personbästa med 15.79m och därefter höjde han det till imponerande 15.96m! Åt Sverigeettan Jesper Hellström (16.37m) var det inget att göra.

Carl tog hem såväl 200m som 400m i överlägsen stil och avslutade sedan dagen med ett springa tredjesträckan i stafetten!

Isak Persson hoppade nästan 16 meter i tresteg!

Jesper Evervall gjorde sitt första träningspass på hinder veckan före Lag-SM men löste denna besvärliga distans på bästa sätt och säkrade två viktiga poäng.

Lite trasiga knän stoppar inte en man som Carbe! Han satte ett kraftigt årsbästa med 15.11 på 110m häck och blev trea.

Samuel Wiik undviker med möda ett fall på sista häcken och springer in som trea på 400m häck på nytt årsbästa 54.68.

Melker Svärd Jacobsson stod i fullständig särklass i stavhopp. Två raska hopp över 5.26m och 5.40m innan 5.55m blev för högt.

Våra kastare brukar vara vår svaga punkt och vi hade kanske inte räknat med så många poäng. Men även dessa gjorde toppinsatser. Framförallt Joni Kaartinen som varit knäskadad och in i det sista var en osäker start. Så går han ut och vräker iväg spjutet hela 65.30m – personbästa med närmare tre meter. Trots detta gav det bara en poäng i en riktigt högklassig tävling.
Leo Zikovic (född 2004) gjorde sin allra första kultävling med seniorredskapet (7.26 kg). 14.30m är en riktigt imponerande notering. Vi saknade länge representant i slägga men så gjorde Gustav Jacobsson (bror till Stina) comeback och kastade fina 41.96m.

Kevin Fankl gjorde comeback för en dag och tog två poäng i diskus.

Leo stöter hela 14.30m i kula under överinseende av sin tränare Arvid Koskinen.

1500m blev tävlingens märkligaste och mest sensationella lopp. Med svenske rekordhållaren Kalle Berglund i fältet spatserade man runt 1100 meter i låg promenadtakt – sedan körde man ett sprintlopp över 400 meter. Berglund hade klart under 50 sek men Chris Gray var inte långt därefter! Han slog Ullevis Börjesson (PB 3.49) och var endast någon meter bakom Emil Blomberg (PB 3.42). A Lennart Julin har lovat skriva en artikel i ämnet och då kommer vi få exakta tider på slutvarvet!

Chris Gray drog sista 400 meterna på ca 50½ sekunder!

Det sista individuella loppet, före stafetten, var 800 meter, och här visade Felix Francois att han nu är en verklig klasslöpare på sträckan. Spårvägens Joakim Andersson var ett stort hot efter två  lopp på 1.47 i sommar. Felix ledde från första steget, passerade 400m på 54,2 sek. När Joakim A attackerade i sista kurva, svarade Felix upp och höll med stor bestämdhet honom bakom sig över upploppet. 1.49.32 i ett sololopp utan draghjälp imponerar.

Felix sprang hem 800m med stor kraft och beslutsamhet!

Inför avslutande 4x100m var ställningen följande:
1. Spårvägen    55 poäng
2. Hässelby      55 poäng
3. ÖIS                54 poäng
4. Ullevi            52 poäng
5. Växjö             36 poäng

Nu fanns chansen och vi toppade laget genom att byta in Bengtström på tredje och Carbe på sista sträckan. Ullevis starka sprintlag motsvarade favoritskapet men vi var hack i häl på nya klubbrekordet 40.97 sek. Spårvägen kom sist trots goda 42.09 och Hässelby trea.

Både vi och Hässelby fick 58 i slutpoäng och då räknar man antal grensegrar. Vi hade 5 emot deras 2! Guldet var ett faktum!

Slutpoäng
1. ÖIS                  58 poäng / 5 segrar
2. Hässelby        58 poäng / 2 segrar
3. Ullevi              57 poäng
4. Spårvägen      56 poäng
5. Växjö               38 poäng

Prisutdelning på korrekt Coronaavstånd!

Resultat


Svenska Lagmästare 2020

 

Kolla hela tävlingen på SVT.play och NJUT!