10 medaljer vid Junior-SM!

Ljuvligt att skåda tjejernas totala lyckorus efter dubbelsegern!

Den här bilden säger verkligen mer än tiotusen ord! Inte den mest inpiskade RödBlå själ hade väl kunnat tippa en dubbelseger för ÖIS i Spjutkastning K22. Men Stina Jacobsson och Amanda Nilsson svarade för just den här bragden vid Junior-SM i Linköping den gångna helgen. Förhandsfavorit var tveklöst Spårvägens 50-meterskasterska Ida Thunberg. Hon hade dock inte den bästa dagsformen och istället klev våra tjejer fram och presterade sitt livs tävling. Amanda förbättrade sitt personbästa med drygt två meter till 43.94m! Hon hade ytterligare två kast över 43m i en jämn serie. Än värre var dock Stina Jacobsson med tävlingens fyra längsta kast, toppat med 45.92m!

Vår målsättning för hela helgen var tio medaljer och vi lyckades pricka den med tre guld, fyra silver och tre bronsmedaljer.

Vid sidan om spjuttriumfen minns man främst Carl Bengtströms rekordlopp på 200m. På lördagen kunde vi stryka Michael Fredrikssons 46 år gamla klubbrekord på 200 meter (21.00 sek) ur rekordlistan. Redan förra helgen sprang ju såväl unge Alex Apelgrim som Anders Pihlblad på blixtrande 21.09 och vi förvarnade om att nu levde det gamla rekordet på lånad tid.

Det var helt uppenbart att Carl redan i försöket attackerade rekordet. Han dundrade ur blocken och behövde endast 20.95 sek på sig för att nå mållinjen! Detta i en motvind av kännbara 1,2 meter/sekund. Det var dock medvind i kurvan så fullt så illa var det inte.
Dagen därpå presterade han nästan identiska 20.99 sekunder när han vann finalen. Denna gång med -1.4 m/sek emot sig! Att Carl är i kanonform framgår med all önskvärd tydlighet och nu väntar man med spänning på de kommande två helgernas lopp över 400 meter häck. Först SM och därefter Finnkamp på Stadion. Tyvärr utan Oscar Edlund som åker till USA. Ingen beklagar det mer än Carl som nog väldigt gärna velat ha revansch för fjolårets förlust vid just SM.

På väg emot ett nytt klubbrekord på 200 meter!

Vårt tredje guld togs av Lukas Edqvist i tresteg P19. Och visst är det härligt att ungefär samtidigt som Gabriel Wallmark tog JVM-guld i Nairobi så plockade vi hem såväl guld som brons vid JSM i samma åldersklass. Lukas segerresultat (14.82m) var endast tre centimeter från hans personbästa i grenen. Bronset togs av Nils Thorin som gjorde sitt livs första 14-metershopp (14.04m). 10 minuter innan trestegsfinalen hade han sprungit final på 110m häck där han placerade sig på fjärde plats med 14.69 sek.

Bara Göteborg på pallen! Förutom Lukas och Nils även Gustav Tartu, IF Kville, som tvåa på 14.71m.

”Silver-Cajsa” Augustsson plockade hem inte blott ett, utan två silvermedaljer i klass F19. På fredagen gällde det 100 meter där endast Tyresös jättetalang Katharina Gråman var för stark. Cajsas 12.47 tillkom också i en motvind 1v -1.0 m/sek.

På söndag handlade det om längdhopp. Även här triumferade Tyresös Gråman (5.88m). Cajsa presterade dock en jämn serie med tre hopp över 5.70m med 5.75m som topp. Detta resulterade i helgens andra silvermedalj.

Cajsa svävar över sanden.

Väldigt roligt var det att få se Kalle Wållgren göra en sen säsongsdebut efter långvariga bekymmer med en fot. Trots att han inte kunnat köra någon snabbhetsträning att tala om så plockade han åt sig en bronsmedalj på förträffliga 48.37 sek. Han hade sällskap i finalen för M22 400 meter av Vidar Stenqvist. Vidars sjätteplats skall ses emot bakgrunden att han relativt nyligen återhämtat sig från en coronainfektion.

Kalle är ju först och främst långhäcksspecialist även om det får anstå ett tag till. På långhäcken hade vi istället Gustav Karlsson och Felix Larsen Nilsson till start. Gustav sprang hem en bronsmedalj på 53.86 med Felix som fyra på 56.49 sek.

Vår tionde och sista medalj erövrades av Tobias Carlryd i längd M22. Det var en jämn och rafflande tävling som avgjordes först i den sista omgången. Tobias fick till ett jättehopp men med avstamp några centimeter före plankan. 7.28m mätte hoppet, men i effektiv hopplängd var det 23-24 cm längre. Istället klämde Mölndals Oskar Weidenholm till med en fin plankträff och norpade åt sig guldet på 7.31m.

Förutom medaljörerna skall även Muhamed Nuur ha ett erkännande för två riktigt starka insatser på löpsidan. På lördag kom han femma på 1500m M22 och sänkte sitt personrekord med tre sekunder till mycket prydliga 3.55.58. Söndagen hade 5000m på programmet och här kopierade han sin femte plats. Efter ett måttligt utgångstempo så gick slutkilometern i ett rasande tempo. Muhamed hade 2.42 på denna och en sluttid av 14.59.05 sek. Här har vi en ambitiös och talangfull ung löpare med stora utvecklingsmöjligheter de närmaste åren!

Slutkilometern på 5000m gick rysligt snabbt! Mohamed hade 2.42!

Mathilda Gustafsson är ny i Sällskapet och gjorde väl ifrån sig på sprint K22. På 100 meter satte hon ett kraftigt årsbästa med 12.71 som dock inte räckte till final. Final blev det däremot på dubbla distansen där hon kom in som åtta på 26.44 sek. Mathilda har ett mycket fint löpsteg och med en vinters rejäl hårdträning under t.f. Klubbchef Carbes ledning kommer det gå undan rejält redan nästa år.

Dopinghunden Molly var på plats i Linköping. Hon tog dock inga bovar, möjligen var hon lite misstänksam när Glenn Johansson passerade förbi…