Gabriel Wallmark Världsmästare!

Gabriel Wallmarks fantastiska framgångssaga fortsatte i det fjärran Nairobi, Kenya. Här avgjordes Junior-VM i friidrott. En tävling som skulle avgjorts redan ifjol men då flyttades fram på grund av pandemin. Detta innebar också att Junior-EM och Junior-VM för 19-åringar kom att avgöras samma år, något som aldrig tidigare skett. Med andra ord har det aldrig tidigare utsetts någon ”dubbelmästare” samma år. Men det skedde alltså nu i några få fall. Och att två av dessa var svenskar i form av Maja Åskag och Gabriel Wallmark går till den svenska friidrottshistorien. Att det dessutom skedde i den ”finaste och förnämsta av friidrottens alla grenar” – tresteg, gjorde saken ännu mycket bättre!

Gabriel chockade ju med osannolika 16.39m vid segern i Tallinn och man var nog tveksam till att han skulle kunna ladda om till liknande resultat så snart igen. Men Gabriel slutar aldrig att överraska… Redan i sitt första hopp tog han ledningen med 15.91m. Den endaste 16-årige Jamaicanen Jaydon Hibbert studsade dock iväg hela 16.05m i andra omgången och övertog ledningen. I tredje omgången återtog dock Gabriel ledningen med hela 16.29m. Det visade sig vara utom räckhåll för hans medtävlare. I sitt fjärde hopp ökade han ytterligare och 16.43m innebar dessutom ett nytt svenskt juniorrekord! Han stod över den femte omgången för att avsluta med 16.05m.

Europamästare och Världsmästare för juniorer! Det är svårt att finna superlativer nog för Gabriels framfart sommaren 2021!

Säsongen är dock inte slut än. Senior-SM i Borås stundar redan till helgen och sedan givetvis Finnkamp på Stockholms Stadion. Tresteg är som bekant en idrottsgren som sliter på kroppen så nu hoppas vi att Gabriel är rädd om kroppen. Pappa får nog hugga i ordentligt på massagebordet den närmsta tiden.

Medaljörerna i Nairobi. Fr vänster Jaydon Hibbert Jamaica 16.05 – Gabriel Wallmark Sverige 16.43 – Simon Gore Frankrike 15.85m.

Och givetvis har unge Wallmark varit Veckans ÖIS-are! Så här lät det vecka 47 2018:

Gabriel är en ung man med många strängar på sin lyra. Vad säger Ni om nedanstående uppvisning vid pianot av en 10-årig Gabriel! ”Humlans flykt” stämmer dessutom ganska bra in på hans trestegsprestationer.