29 maj är det dags för tjejerna!

Väldigt mycket är ovisst inför utomhussäsongen. Ett datum som är spikat är dock kvalet till Lag-SM den 29 maj. Herrarna är ju direktkvalificerade efter fjolårets historiska triumf, men nu är det dags för vårt damlag att kvalificera sig för första gången.

Senast 2019 var vi en hårsmån ifrån att kvala. Vi ledde i stort sett hela matchen innan IFK Växjö lyckades pressa sig förbi på slutet. Det misstaget skall inte upprepas i år!

Vår match går i Norrköping och vi möter följande fem klubbar: Linköpings GIF – Mölndals AIK – Tjalve Friidrott – Trollhättan FIK och Västerås FK. Segraren går vidare till finalen tillsammans med segraren i norra gruppen samt fjolårets sex finalister. På pappret känns Västerås och Mölndal som det tuffaste motståndet. Speciellt grannarna från förorten är säkerligen ute för att sätta krokben för oss.
Finalen avgörs följaktligen med 8 deltagande lag emot tidigare 6 enligt årsmötesbeslut 2019. De sex direktkvalificerade: Ullevi FK – Spårvägen – Hässelby SK – IF Göta – Upsala – IFK Växjö.

Förortsborna lär bjuda RödBlått motstånd…

Finalen går i Halmstad den 1 juli under SM-veckan. Så är det sagt i alla fall. Ifjol ställdes ju SM-veckan in och vi tog över arrangemanget. Nu finns det nog betydligt bättre förutsättningar att SM-veckan kan genomföras enligt plan.

Alla som tas ut i laget kommer att få tävlingstillstånd då det gäller en SM-tävling. Så här står det på friidrott.se: I december 2020 beslutade regeringen om begränsningar i möjligheten att tävla för icke-elitaktiva. Om dessa begränsningar kvarstår till den 29 maj kommer de aktiva som inte har tävlingstillstånd enligt Svensk Friidrotts definition av nationell elit att få en tillfällig dispens som gäller för just den dag Lag-SM-kvalet genomförs. Dispensen omfattar även eventuella reserver.

Gruppindelning Lag-SM 2021

I förra veckan hölls ett tränarmöte där man gjorde en första preliminär laguttagning. Utan att presentera någon uppställning så här tidigt så känns det onekligen mycket positivt. Vi har tveklöst ett starkare lag än någonsin tidigare och den som skall slå oss kommer att få ta i. Det är ett fullt grenprogram, frånsett 10.000m. Stafett 4x100m avslutar.

Det återstår lite drygt fyra veckor av förberedelser innan det är dags. Samtliga lagmedlemmar kommer att kontaktas i god tid och vi kommer även att plocka med ett par reserver för säkerhets skull. Laget kommer offentliggöras en dryg vecka i förväg.

Att ha såväl herr- som damlag i Lag-SM final har länge varit ett mål för oss. Nu är vi väldigt nära!

Kolla in gänget nedan, det går inte av för hackor minsann!