Carl Bengtström slog Svenskt Juniorrekord!

Att Carl skulle prestera ett högklassigt resultat på 400 meter häck redan vid sin debut på sträckan var ingen större överraskning. Om man kan springa 200m på 21½ och 400m på 47 sekunder samt har en utmärkt häckteknik på bägge ben så finns alla förutsättningar för framgång på långhäck.

Vi som ser honom träna dagligen var nog inte våldsamt överraskade över att han presterade en tid på 51-52 sek. Men inte 50.20…
Högst sensationellt sopade han bort Niklas Wallenlinds 31 år gamla svenska juniorrekord som löd på 50.65. En klassisk noteringar som tillkom när Niklas oväntat vann Junior-EM och sänkte sitt personbästa med 1½ sekund.

Vanligtvis brukar det ta ett par lopp innan man finner en fungerande stegrytm på denna svåra sträcka. Carl satte dock sitt planerade stegantal direkt och utan några svårighet. 14 steg första fem häckarna och 15 resterande fem.
Till saken hör dock att Carl faktiskt sprungit en hel del häck sedan tidiga år. Så sent som vid årets IJSM tog han silver på 60m häck. Han tränar också felbenstagning regelbundet under vinterträningen.

Dubbla klubbrekord i stafett förra helgen och nu Svenskt Juniorrekord. Slösa inte energi på att bli överraskad av Bengtström bedrifter längre…

 

Nackdelen med en sådan här prestation är att medierna på samlat kommando får upp blicken för en ny supertalang och alla vill ha en bit av kakan. Helt plötsligt skall han var med på alla tävlingar i världen om arrangörerna får bestämma. Det är i detta läget som det avgörs om man blir en seniorstjärna eller ej.
Det går att skriva en oändlig lista över svenska juniorstjärnor som hetsats i och bränt sin talang i förtid.

Carl har en klok tränare och en förståndig familj så man har nog vett att skynda långsamt och att följa den upplagda tävlingsplanering.

Låt oss även notera att övriga ÖIS-are i loppet gjorde mycket väl ifrån sig. Den spröde Jonathan Carbe sprang dubbla sträckor vid stafett-SM förra helgen och sprang nu ett kontrollerat lopp på 52.85 sek. Samuel Wiik återföll till sin dödssynd att starta alltför långsamt, ändock raska 53,55. Bägge dessa herrar kommer säkerligen att springa under 52 sekunder, varför inte redan vid Världsungdomsspelen.

Felix Larsen Nilsson gjorde också sitt första lopp någonsin på sträckan och presterade goda 58.32 sek.

ÖIS är en högklassig långhäckklubb. Vår legendar på sträckan, Kell Areskoug (OS-sexa 1932) tittar ner på oss med ett leende på läpparna!

 

Kell Areskog ledde OS-finalen på 400m häck i Los Angeles i drygt halva distansen. Hans klubbrekord på 53,2 stod i 63 år innan Fredrik Meister slog det vid JSM i Uppsala 1995 med 52,80 sek.