ÖIS till riksfinal i Kraftmätningen!

Kvällen före avresan fick vi det tråkiga meddelandet att två av våra allra bästa tjejer var sjuka och tvingades stanna hemma! Ett otrevligt besked som gjorde oss lite osäkra på om vi verkligen skulle klara av att kvala till riksfinalen.

Alla farhågor visade sig dock helt onödiga. ÖIS-truppen gjorde en helhjärtad kämpainsats och för första gången ställde vi dessutom TVÅ lag på benen. Förstalaget vann på fina 25.462 poäng vilket var ca 4.000 poäng mer än vi noterade vid fjolårets bekymmersamma kval. Segern gav direktkval till hösten final i Linköping och är dessutom den sjätte bästa totalpoängen i landet så här långt. Ett gäng Stockholmsklubbar ligger före men det skall vi ändra på så småningom…

Andralaget skrapade ihop 15.838 poäng och det är faktiskt mer än något annat andralag presterat i kvalet hittills!

Det var mördande hett på Ryavallen och med sju tävlingsgrenar på programmet blev det en lång och svettig dag. Det kämpades dock storstilat dagen igenom och personrekorden rök i parti och minut. I killarnas höjdtävling som inledde tävlingen var det frågan om inte samtliga ÖIS-are slog personrekord?! Apelgrim toppade med 1.68m i sin första höjdtävling och Mattias Carman (1.64m) o Jakob Helgesson (1.60) var hack i häl.

På häckloppet över 80 meter ställde totalt 21 stycken (!) tjejer och killar tillsammans upp! För några var det debut i denna svåra grenen men man lösa all problematik på bästa sätt. Sten Hagström (11.81 sek) och Nils Thorin (11.91 sek) spräckte till och med drömgränsen 12 sekunder. Alex Apelgrim (12.26), Mattias Carman (12.39) och Isak Helgesson (12.52) svarade också för nya personbästan.
Av tjejerna var Alicia Jisbrant snabbast med 13.48 sek. Hon har varit lite skraj för häcklöpning men visade nu att hon definitivt kan springa under 13 med lite mer specialträning. Samma gäller Mimmy Sebestyen som bara kört häck ett par gånger på träning. Nu debuterade hon med storfina 13.86 där hon sprang perfekt i 5-6 häckar och sedan strulade lite på slutet. Också här finns det definitivt kapacitet för under 13 sekunder. Med Sofie och Tilly friska blir detta en toppgren för oss i finalen.

Nils Thorin hade ont i en häl men persade ändå med fina 11.91 på 80m häck.

En som verkligen var på hugget i Borås var Ebba Francois. Hon radade upp personrekord i gren efter gren. På 800 meter var hon rentav vår bästa med 2.36 och det efter 7-8 timmar ute i stekande sol.

William Kindbom fick till en verklig pärla i kulstötning. Först drog Sten Hagström till med 10.02m och gick till topp av ÖIS-are. Då ökade William med en dryg meter och dunderpersade med 10.94m! Kast har inte alltid varit vår styrka så William blir en viktig kugge i finalmaskineriet.

I längdhopp var inte helt oväntat Alex Apelgrim i topp med hela 5.95m. Bakom honom hoppade Mattias Carman (5.38m) och Sten Hagström (5.37m) längre än någon gång tidigare. Tjejerna fick hoppa sin tävling i motvind vilket höll ner resultatnivån något.

I stafetten 6x200m (tre tjejer + tre killar) löpte vårt förstalag in på fina 2.39. Detta motsvarar 25 sek på killarna och 28 på tjejerna helt utan motstånd. Här kan det gå riktigt fort i finalen, definitivt under 2.35.

 

Uppladdning inför grabbarnas 800m-lopp!

Sammanfattningsvis var det en fröjd att se våra kommande storstjärnor kämpa en hel lång dag i bakugnsvärmen i Borås. Nu skall vi gnugga på våra svagheter inför finalen i höst och sedan satsar vi emot drömgränsen 30.000 poäng! Kan vi bara vi lite ordning på kasten så är detta alls ingen omöjlighet.

Ebba Francois var snabbaste ÖIS-are på 800 meter i Borås

Ställningen i Kraftmätningen