Dags för den 133:e säsongen!

En regnig söndagseftermiddag den 4 december 1887 samlades tolv ungdomar i Villa Carlslund. De höll till i ett rum på andra våningen, det sparsamma möblemanget bestod av en nygjord träbänk, ett bord och en lånad stol. Mötet varade någon timme och till ordförande i den nya föreningen som fick namnet Örgryte Idrottssällskap valdes Wilhelm Friberg, en post han kom att inneha ända fram till 1926. På ett möte två veckor senare bestämde man att klubbfärgerna skulle vara rött och blått, kärleken och trohetens färger. Sin idrottsplats som stod färdig redan vid årsskiftet gav man i sann fornnordisk anda namnet Balders Hage. Inne på Lisebergs nöjesfält, på den plats där Balders Hage var belägen, finns idag en minnessten uppsatt till minne av idrottsplatsen och ÖIS grundande. Även åk-attraktionen Balder är uppkallad därefter.

Föreningen bildades på vintern och bildades faktiskt som ett skridskosällskap! Men när sommaren kom så blev det en självklarhet att ta upp även friidrott, fotboll med mera på programmet.

2019 var alltså den 132:a tävlingssäsongen för vårt anrika sällskap. Vad kommer man minnas från denna när ytterligare några år rasslat förbi? Får jag plocka mina tre personliga val så blir det följande:

Melker Svärd Jakobssons bronsmedalj vid Inomhus-EM i Glasgow på 5.75m. Melker var en barnstjärna som fått kämpa med osedvanligt mycket skador och motgångar under årens lopp. Att nu få se honom beträda sin första prispall i ett internationellt seniormästerskap värmde i själen! Strax innan hade han hoppat hela 5.82m vid Nordenkampen. Vid samma tävling slog för övrigt Michaela Meijer svenskt inomhusrekord med 4.75m!

Melker och Michaela har verkligen all anledning att flina upp sig efter Nordenkampen inomhus. Melker vann på 5.82m och Michaela på nya svenska rekordet 4.75m!

Carl Bengtströms seger på 400 meter häck vid Junior-EM i Borås inför familj och vänner var också en oförglömlig upplevelse. Carl har tävlat i ÖIS sedan 10 års ålder och utvecklats i jämn takt hela tiden. Säsongen innehöll många andra höjdpunkter, bland annat ett Nordiskt inomhusrekord för juniorer på 400m slätt vid Nordenkampen.

Europamästare Juniorer 400m häck – Carl Bengtström 50.32 sek

Årets högsta decibeltal från undertecknad kom dock under Finnkampen på Stockholms Stadion. Parallellt med denna avgjordes Kraftmätningen, vilket är ett Lag-SM för ungdomar 14-15 år. Tävlingen gick i Täby men den avslutande stafetten 6x200m gick under själva Finnkampen på Stadion. Visst var våra ungdomar aningen bleka om nosen när de klev in framför fyllda läktare.
Sedan sprang de ifrån alla landets storklubbar, Hässelby, Malmö AI och allt vad de heter…Vi ledare från ÖIS hoppade och skrek som tokiga på läktaren ju längre loppet led! Seger i stafetten och en andraplats totalt. Stunder som denna bär man med sig livet ut.

SÅ JÄKLA GRYMT när våra ungdomar vann 6x200m vid Kraftmätningen före Hässelby, MAI och alla andra! Stafetten gick under själva Finnkampen.

Det finns dock inte mycket tid för vila och återhämtning! Den 133:e säsongen är faktiskt redan igång och ett antal inomhustävlingar har redan avverkats. Bara för några dagar sedan gladdes vi över Gabriel Wallmarks mäktiga trestegshopp på 15.10m vid Kortbanehoppningen. Personbästa med halvmetern!

Gabriel Wallmark slog an tonen för 2020 med ett jättehopp i tresteg!

Ett stort antal elitaktiva befinner sig på träningsläger i Sydafrika och närmast på programmet här hemma står Ungdoms-DM den 11 januari!

Tittar vi framåt så är vi medarrangörer vid två SM-tävlingar under året. Närmast IJSM i Friidrottens Hus 29/2-1/3 och sedan Stafett-SM ute på Vallen 30-31 maj. Planeringen inför dessa mästerskap är redan långt gången. En stor hög av medaljerna tänker vi behålla själva! Målet för Stafett-SM är givetvis att liksom ifjol ställa upp med lag i samtliga åldersklasser från seniorer till 15-åringar.

Världsungdomsspelen har i sommar 25-årsjubileum! I år får vi lämna vår vanliga helg och flytta fram en vecka på grund av ett gäng gamla rockpensionärer (Iron Maiden). Det har dock ingen som helst betydelse i slutändan. Fjolårets deltagarrekord (8.716 starter) är dödsdömt!

Ett annat uttalat mål för säsongen är att för första gången ha såväl dam- som herrlag i finalen av Lag-SM! Damlaget var ifjol väldigt nära sin första final men till sommaren är det dags! Finalen går för övrigt i Borås den 25 juni.

Dubbla lag till final i Lag-SM är Annas bestämda önskan och målsättning 2020!

 

Låt mig få önska Er alla med Röd-Blått Hjärta ett riktigt lyckosamt 2020! Såväl på som vid sidan om idrottsbanan!

 

Per Crona