Den fantastiska historien om ÖIS snabbaste man!

En titt i vår rekordlista visar att ÖIS snabbaste man genom tiderna heter Anthony Nwanokvale. Han innehar klubbrekorden på såväl 60 meter (6.80 sek) som 100 meter (10.56 sek). Bägge noteringarna från 1992. Eftersom jag vet att det finns ynglingar i Sällskapet som sneglar på de här rekorden så kan det vara lämpligt att berätta den fantastiska historien om ÖIS snabbaste man genom tiderna.

Anthony föddes i Ewulu Bendel State i Nigeria. Han satsade hårt på studierna och läste till läkare i Atén och bodde här och var under ett par år. 1985 hamnade han i Kortedala. Efter ett tag drabbades han av kronisk huvudvärk. Han träffade då en läkare som gav honom det goda rådet att börja träna. Eftersom han ägnat sig åt brottning i tonåren testade han först på det, men kände att det inte riktigt var hans grej. Då hörde han av sig till friidrotten och träffade Pekka Dahlhöjd. Pekka såg att han var kvick i rörelserna men inte hade någon som helst löpteknik. Därför fick han börja träna i vår 12-årsgrupp för att lära sig grunderna, vid 27 års ålder!

Ett halvår senare (maj 1989) gjorde han sin tävlingsdebut. Han vann Ymerspelen i Borås med 4-5 meter på sensationella 10.85 sek! Vid Kvilles Vårtävling fick han för första gången möta rejält motstånd och hamnade på banan bredvid svenske mästaren Thomas Leandersson från MAI. Leandersson seglade ifrån och ledde halvvägs med ca 3 meter… Sedan hände det oväntade att Anthony snabbt närmade sig och passerade mållinjen bara metern efter Malmölöparen. Segertid 10.64 och Anthony 10.75! Senare under säsongen sänkte han klubbrekordet till 10.71 sek vid tävlingar i Västerås.

Försäsongen 1990 visade han ytterligare framsteg. Kvilles Vårtävling innebar seger före MAI:s storstjärna Marty Krulee och Lars Hedner på 10.69 i något för stark medvind. Däremot var det godkänd vind i Umeå den 20/6 när han sänkte sitt klubbrekord till 10.68. Noterbart från det loppet var att han besegrade den förre världsrekordhållaren på 60 meter Houston McTear!

Vid det här laget hade Anthony dock börjat få problem med sina ljumskar. Han började med friidrotten sent i livet och var fortfarande lite för stel och osmidig för sin explosivitet.
Vid SM i Helsingborg drog han till med 10.54 i +2.4 m/sek i försöket, men kunde sedan inte göra sig rättvisa i semi på grund av sina ljumskar.

Hösten 1991 fick Anthony ett stipendie vid Mankato State University i Minnesota och han tog chansen att återuppta sina studier. Efter att ha sänkt klubbrekordet på 60 meter till storfina 6.80 sek vid en tävling i Friidrottens Hus den 18 januari styrde han kosan över atlanten. Den 9 maj löpte han i Sioux City, Iowa på 10.56 i perfekta 2.0 m/sek medvind.

Hans numera 28 år gamla noteringar är ännu gällande klubbrekord för ÖIS. Säsongen 1992 kom nämligen att bli den sista för Anthony Nwanokvale som därefter koncentrerade sig på sina studier och blev kvar i USA.

Anthony Nwanokvale innehar våra klubbrekord på såväl 60m som 100m sedan 1992.