Drömmen om Paris…

Följetongen Julia Nielsen fortsätter med nya kapitel i rask takt. Vid mycket prestigefyllda Drake Relays gjorde hon utesäsongens tredje 800m-lopp – likaledes det tredje rekordloppet! Denna gång hann inte klockan längre än 2.00.99, vilket gav en andraplats endast två hundradelar efter segrarinnan.

Så här uttalar hon sig för friidrott.se

Medeldistansaren Julia Nielsen har haft en stark utveckling på sistone. Sent på lördagskvällen svensk tid blev Örgrytelöparen tvåa på 800 meter på Drake Relays i Des Moines, Iowa och tiden skrevs till 2:00.99! ”Det känns så bra! Jag är väldigt stolt och glad”, säger Julia.

Kanadensiskan Aurora Rynda segrade i Des Moines på 2:00.97, men bara två hundradelar bakom stormade Julia Nielsen in på andraplatsen och sänkte sitt färska personbästa på 800 meter från 2:02.10 till 2:00.99, en tid som placerar 22-åringen som Sverige-åtta genom alla tider.

– Vi startade på samma startled vilket är lite stressigt för man vill ju inte bli ”cut off”. Första varvet var bekvämt och bra med fart. I kurvan med 300 meter kvar började tjejen framför mig stanna av så jag tänkte att ”nu kör jag själv”. Jag gick om och försökte bara trycka längst fram hela vägen in och det räckte nästan till vinst. Jag är stolt att jag vågar gå upp själv och göra det till mitt lopp, berättar Julia.

Hennes bästa-tid på 800 meter utomhus var under fjolåret var 2:03.78, så det går snabbt neråt nu för öisaren som i USA tävlar för Bradley University.

Vill ta sig till OS i Paris

– Varje PB betyder så mycket för mig så jag är väldigt glad! Jag kände att formen började komma inomhus men hamnade aldrig i ett heat där det fanns en bra möjlighet att springa snabbare. Jag tror att mina framgångar handlar mycket om att jag har tränat smart och haft mycket mindre problem med känningar jämfört med andra år.

Finns det ännu mer i kroppen? Kan du i närtid sänka dig till ännu vassare tider?

– Jag är fortfarande i en träningsfas eftersom mina viktigaste lopp är först i slutet av maj och i juni. Målet är ju såklart att försöka ta mig till OS. Så jag hoppas och tror på mig själv att jag har mer att ge i ett ännu bättre lopp.

Kan ni se skillnad på dem?

Drömmen om en OS-start delar hon med andra ÖIS-are. Maja Nilsson vet redan hur det känns då hon ju var i höjdfinal redan vid föregående OS. Nu har hon kämpat med ett besvärande vänsterknä som kostade hela fjolårssäsongen. En enstaka inomhusstart gav lovande 1.90m. Redan den 20 april gjorde hon så utomhusdebut. Detta skedde i det fjärran Nairobi, Kenya och även denna gång klarade hon fina 1.90m. Det gav en fin andraplats i denna internationella storgala.
Kan hon hålla ordning på sitt knä och tävla relativt sparsamt så finns naturligtvis goda chans för ännu en OS-start för Maja. SOK:s kvalgräns lyder på 1.93m.

Carl Bengtström gör sin säsongsdebut i spanska Huelva nu på tisdag (30 april). Fjolåret innehöll ju en del skadeproblematik och segern vid Finnkampen (med tiden 49.65) var hans enda lopp på favoritdistansen 400m häck. Kvalgränsen till OS är satt till 48.70 sek. Han får sällskap av träningskompisen Kalle Wållgren på Spanienresan. Kalle som ju vann SM på sträckan i Carls frånvaro ifjol. På tävlingens hemsida kan ni förhoppningsvis hitta resultaten på tisdag kväll.

Här har vi alltså minst tre stycken RödBlå atleter med kraftiga OS-funderingar. Sedan kan man givetvis utgå från att Wilma är inställd på att ge syrran en rejäl match om titeln ”bästa Nielsen” framöver.

På hemmaplan, närmare bestämt på kastplan utanför Friidrottens Hus gjorde Linnea Fohlén Gladh släggdebut för 2024. Detta skedde med bravur! 06-an Linnea gjorde sitt livs första 50-meterskast med 59 cm marginal. Detta innebar ett nytt klubbrekord för kvinnliga juniorer. Det kommer mera!

Kalle Wållgren laddar för säsongsdebuten på tisdag.

Linnea Fohlén Gladh i kastringen. Denna gång dock rekorddags i släggkastning.