En gång för länge, länge sedan…

När jag själv började med friidrott så hoppade man ännu höjdhopp i så kallad dykstil. Så dök det upp en kille som hette Fosbury vid OS i Mexico City 1968 och därefter försvann dykstilen till historieböckerna på bara några år.

.
Min store idol när jag började hoppa höjd hette Valeri Brumel. Han hade i etapper höjt amerikanen John Thomas världsrekord från 2.22m ända upp till 2.28m. Det var en njutning att se honom hoppa, så otroligt KRAFTFULLT och VACKERT!
.
Häromdagen letade jag på YouTube efter bilder på honom och hittade nedanstående sagolika klipp. Han hoppade på lös kolstybb och hade ändå ett så otroligt kraftfullt lyft i upphoppet. Det är säkert 20 år sedan jag sett ett filmklipp på honom och ändå fick jag rysningar…
.
.
Sedan inträffade det oerhört tragiska att Brumel skadade sig svårt i en motorcykelolycka. Läkarna ville amputera hans upphoppsben, men han förbjöd dem! JAG SKALL HOPPA IGEN sa han gång på gång medan läkarna kämpade för att han över huvud taget skulle överleva.
.
Totalt genomfördes 29 operationer på en ben som var så illa tilltygat att det var fråga om han ens skulle kunna gå normalt igen.
Med obändig vilja kämpade han dock med sitt söndertrasade ben och drygt tre år år kraschen så hoppade han igen. Han tog sig till och med upp till 2.06m! Titta på nedanstående klipp som börjar med hans högsta hopp – 2.28m i landskampen USA-Sovjet och sedan visar honom kämpa sig tillbaks efter skadan.
.
.
Är det då helt säkert att man hoppar högre i flopp än i dykstil? Personligen tror jag att en hel del människor, kanske rent av 25%, skulle kunna prestera högre i dykstil.
.
1978 hoppade en 19-årig ryss vid namn Yaschenko 2.35m i dykstil. Han slog världsrekord såväl inne som ute och hade säkerligen hoppat en bra bit över 2.40m också om han inte skadat sitt knä så illa att han tvingades lägga a i förtidv. Kolla in hur oerhört kraftfullt och elegant den här tonåringen hoppade:
.
.
Även här slutade det dock illa. Efter att ha tvingats sluta redan i 20-årsåldern så sökte han tröst i flaskan och dog redan vid 40 års ålder, gravt alkoholiserad.