Rapport från Nerja!

Här kommer en rapport från vårt veckolånga träningsläger i Nerja, Spanien. Vi skulle ha varit 31 stycken, men var tyvärr tvungna att lämna stackars Lina hemma med 39 graders feber.Lördagen den 4/4 på självaste påskafton åkte det muntra energiska gänget iväg från Landvetter.
En rolig sak var att det gick ett flyg med avgång kl.14.00 till Blåkulla med flygnummer HEX744, troligen alla icke flygfärdiga häxor som skulle dit..Vi själva hade en skön flygresa till Malaga flygplats där Ola Carlsson mötte upp oss och gemensamt tog vi bussen till Nerja.

Omedelbart ombyte till träningskläder och en jogging tur på kvällen till grustaget där vi mjukade upp kropparna efter flyget och avslutade med ett gäng rykande stegringar i det torra gruset.
Söndag 5/4 tidigt upp ur sängarna med frukost kl. 08.00, kl. 10.30 var vi redo på idrottsstadion för vårt första träningspass, där Coach Tommy tog tag i ynglingarna Felix, Carl, Olof och Tobias för att få dem att framöver stöta långa kulstötar i kommande tävlingar. Övriga drog igång med frekvenslöpning, medicinboll och gräslöpning, uppblandat med lite stafetträning.
.

Viggo växlar till Max. Vi kommer att få ett riktigt starkt lag på 4x100m P17.
 .
På söndag kväll efter en god middag så var det dags för kvällsaktivitet och vi hade bl.a. hopptävling uppe på terrassens tak (där de boende i våning under efter ett tag klagade på de tunga hoppljuden, där vi lovade att vara klara på 10 minuter, det tog en timme…), hopptävlingen var en riktigt tuff utmaning för vår trestegshoppande tränare Erik som snart får se sig slagen av de yngre ! Speciellt ”Stor-Tobbe” Carlryd upphävde tyngdlagen och studsade å det allra väldigaste.
Måndagens träningspass innebar mätningar och jämförelser. Första passet, ett distanspass för några av atleterna, skulle prickas in på exakt 30 minuter om löparna skulle få hänga med in på arenan, något som givetvis klarades galant och hela gänget kom in i gemensam trupp. Därefter följde ett pärlband av mätningar av hela och halva centimetrar och tidtagningar och jämförelser på diverse sträckor.
Förmiddagspasset bestod av maxhopp både på längd och tresteg för så gott som hela gänget. Tre hopp i vardera gren, dock med förkortad ansats för att hålla nere farten en aning. Trots att vi bara är inne i tidigt april bjöds vi på lysande hoppning från flera av våra aktiva. Judith Sjöman slog till med hela 11.33 i tresteg vilket är nästan 3 decimeter längre än det längsta hon någonsin gjort tidigare. Hon hade dessutom 5.25 i längdhopp. Men den som kanske imponerade allra mest var nog ändå Therese Nätstrand som med personliga rekord på 5.04 i längd och 9.67 i tresteg nu hoppade 5.16 och 10.77! Hela 5 tjejer från gruppen hoppade faktiskt över 5m i längd och några låg precis där under.
 .

Judith Sjöman kommer att hoppa riktigt långt i tresteg till sommaren
.

Linus Bertilsson visar Tommy en utmärkt ”split” i sin hoppning.
 .

Kortbanehoppning med Felix mitt i språnget
.
Det stora utropstecknet på killsidan var tveklöst vår sprintspecialist Alexander Andreasson som med obefintlig hoppträning sluggade sig iväg hela 11.90 i tresteg. Med det resultatet var han faktiskt bara 1 cm från självaste bronsmedaljören vid USM i vintras, Linus Bertilsson. Linus svarade dock och slog till med 12.33 i sista omgången. Längst av alla ungdomar hoppade Victor Koch med 12.56. Ännu längre hoppade Coach Erik Olsson med sina 13.57 men diskades i efterhand efter osportsligt uppförande. Vårt spänstfenomen Max Hejdenberg stod över tresteget men noterade fina 6.08 i längdhopp istället.
.

Häckspecialisten Viggo överraskade med spänstiga trestegshopp
.
Eftermiddagspasset bestod av att sprintgänget körde sprintlopp på 30, 60, 80, 150 och 200m och distansgänget körde 60, 200 och 800m, där 800-hundringen för killarna var träning inför stafett-SM på nämnda sträcka. Även här noterades många fina resultat trots en del pass i benen. Häpnadsväckande var att Coach Tommy sprang med på de 3 första loppen. Han gjorde det dessutom i spikskor, för första gången på 16 år! Ännu mer häpnadsväckande var att inga baklår gick av för Tommy. Tommys tider på 30-60-80m visade finfina 3.87-7.47-9.69!
Snabbast på arenan idag var Max som noterade serien 3.58-6.75-8.87-16.88-24.76. Sista loppet sprangs med rejält stumma ben!
.

Della och Alva springer förstasträckor på 4×100 meter.
.
Måndagskvällen avslutades av en lika sensationell som överraskande uppvisning på dansgolvet. Det var liveuppträdande av en lokal popsångerska och plötsligt studsade herrar Ryberg (Olof), Andreasson (Alex) och Larsen-Nilsson (Felix) in och bjöd på en bejublad, dynamisk och improviserad show som fick ”Lets Dance” att fullständigt vissna och dö bort. Det kan komma att dyka upp inspelningar från denna sagolika föreställning på YouTube inom kort!

Tisdagen hade vi vilodag – ett mycket relativt begrepp om man är ÖIS-are. I vårt fall handlade om den traditionella bergsvandringen i de höga bergen i nationalparken ovanför Nerja.

Väderprognoserna gav skäl till en viss oro, varför vi hade packat ner regnkläder i ryggsäckarna. Lyckligtvis visade sig vår oro vara helt obefogad utan vi fick en kalasdag där vi vandrade längs bergskammarna på ca 800 meters höjd över havet. Alla var med utom Samuel som fick vara rädd om sitt skadade baklår (och istället ligga och plaska i simbassängen intill arenan) och Isak som hade feber och halsont. Istället hade vi förstärkt med två norrmän samt Ola Carlssons spänstiga föräldrar. Verkligt imponerande av dem att traska med på den här tuffa vandringen då de ju uppnått pensionsålder.
Givetvis kunde vissa hetsporrar inte genomföra vandring i sansat tempo utan skulle nödvändigtvis springa de sista kilometrarna. Följden blev att fyra sprang vilse… två kom i taxi efter ett tag och de två sista lunkade in rejält slokörade framåt middagstid.

.

Drygt 800 höjdmeter avverkades under bergsvandringen!
 .

Den traditionella lagbilden tagen högt uppe i bergen. Olas pappa Jörgen i första ledet och
mamma Yvonne bakom kameran.
.
Vi kan lugna oroliga föräldrar med att ungdomarna skött sig föredömligt, dock med ett tråkigt undantag! Det gäller Linus Bertilsson vars SM-brons uppenbarligen stigit honom åt huvudet…
Vid flera måltider har han helt sonika stulit bordsplatsen för resans ålderman (Per Crona) och förvisat denne till undanskymda platser. Här väntar allvarliga samtal med föräldrarna vid hemkomsten….
Onsdagen inleddes liksom övriga dagar med en stadig frukost kl 8.00. Därefter väntade dubbelpass varav ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen. Det första passet med teknikbetoning. Gänget delades in i 3 grupper där Tommys gäng övade på blockstarter och accelerationer, Pelles gäng körde häckteknik medan coach Olsson försökte lyfta höjdhopparna. Här kunde man märka att gårdagens långa vandring med all rätt satt sig en aning i kroppen. Men trots lite tunga ben gjorde många ett lysande pass!
På eftermiddagen stod stafett-träning på programmet. Med bara en månad kvar till stafett-SM passade vi på att drilla rejält med växlingar med blandad framgång får man väl säga! Men övning ger färdighet så om en månad borde det sitta som en smäck! Tiderna som våra aktiva noterade var dock på tok för dåliga rakt igenom vilket fick mig (Erik Olsson)  att bli en aning bekymrad. Det visade sig senare att den så orimligt rutinerade och erfarne Per Crona hänvisat till fel startlinje vilket gjorde att alla lag sprang ett antal meter för långt. Tiderna var med andra ord inte så dåliga. Tur att vår ungdomlige och stilige ledare Erik har lite bättre koll*. Under kvällen bjöds det på charader där kreativiteten flödade i hiskliga mängder!
Torsdagen innebar den sista träningsdagen för större delen av gänget. Även här gällde dubbelpass och många var lite nervösa inför kvällens klassiska intervallpass som består av att man springer i 3-2-1 minuter gånger 3 dvs 9 lopp totalt. En tuff intervall som vi kör runt en bestämd bana i terrängen. Men först betade vi av ett styrkepass under förmiddagen där samtliga muskelgrupper genomarbetades. Felix och Carl fick springa långhäck vilket såg högst lovande ut inför kommande säsong.
Under intervallpasset som ju var lägrets sista pass gällde det att försöka kräma ut det sista man hade i benen och det var det många som gjorde. Vi kan inte undgå att nämna Carl Bengtströms heroiska insats här. På tjejsidan visade Stina Nyström vilken löpstyrka hon har! Men oavsett om man var först eller sist så sprang alla och kämpade in i det sista. En bra avslutning på en tuff träningsvecka med andra ord.
 .

Brutal satsning av samtliga i den tuffa terrängintervallen!
 .
På kvällen gick hela gänget ut och åt tillsammans på vår klassiska Tapas-restaurang som ligger ca en kvarts promenad från hotellet. En skön kväll med en behaglig ljummen temperatur och en lätt svalkande vind. God mat och obeskrivligt många skratt kunde inte avsluta kvällen bättre. Eller…?
Väl på hotellet väntade en spektakulär uppvisning. För någon månad sedan avgjordes nämligen en ovanlig mångkamp i friidrottens hus där förloraren skulle stå för för ett uppträdande under en av kvällarna på lägret. Medtävlarna fick bestämma outfit och koreografi. Olyckligtvis drabbade detta vår egen köksmästare Victor Kock som dock verkade trivas relativt bra i sin rosa skridskodräkt, gröna mankini och snabba solbrillor. När alla var samlade vid poolen dansade Victor in till tonerna av ”Vilse i skogen” med Maarkoolio. Alla föll ut i gapskratt och den som rodnade allra mest var Per Crona! En fantastisk uppvisning av Victor!
Om ett gott skratt förlänger livet så kommer vi alla att bli gamla efter den här kvällen!
.

USM-fyran i tresteg F16 visar upp en utmärkt kroppsposition i andrasteget.
 .

Isac Andersson och ”Stor-Tobbe” Carlryd var spekulanter på ett par stiliga huvudbonader!
 
 
Samtliga bilder tagna med Rebecca Strands eller Stina Nyströms kamera. Fotografen varierar från bild till bild!

* ”Eget beröm luktar illa” – Gammalt svenskt talesätt