4 medaljer vid stafett-SM!

Den gångna helgen avgjordes stafett-SM i Sollentuna. Närmare 200 personer, aktiva och ledare från Göteborg åkte i samlad trupp upp till Stockholm under fredagskvällen. ÖIS trupp bestod av hela 25 resenärer vilket är den största på väldigt många år!

Det blev en fantastiskt framgångsrik helg för ÖIS. Våra 9 lag kammade hem 4 medaljer varav ett silver och tre brons. Lägg där till ett distriktsrekord och ett antal klubbrekord samt 3 snöpliga fjärdeplatser.
Vädret i Sollentuna var inte lika magiskt. Lördagen bjöd förvisso på skapliga förhållanden medan söndagen var en av historiens blötare och en temperaturen låg på under 10 grader. Väderförhållandena bidrog helt klart till lite sämre tider vilket man ska ha i åtanke när man läser i resultatlistan.
.
Män 4x400m
Vi har under flera år i rad anlänt till stafett-SM med ett riktigt starkt lag över 4x400m. Dock har laget alltid präglats av skadekänningar vilket gjort att vi inte kommit till start. I år bröts dock den negativa trenden. Kvartetten Åstrand-Skatt-Francois-Carbe gick i mål på en fjärdeplats. Tiden 3.18.34 skrämmer kanske inte så många men med de rådande väderförhållandena får det ses som helt okej. Glädjande hade Felix Francois med sina 47,5 den snabbaste sträcktiden av samtliga löpare under helgen.
Det var dock inte seniorerna som fick stå rampljuset den här gången utan det var våra fantastiska ungdomar som stod för medaljskörden.
.
P17
Vårt P17-lag på 1000m, även kallat svensk stafett, bestod av 4 riktigt tunga namn i form av Andreasson-Koch-Hejdenberg-Wiik. På förhand kanske vårt starkaste lag under helgen. Men marginalerna är små och det som länge såg ut att bli en medalj blev tillslut en fjärdeplats. Inte för att laget på något sätt gjorde en dålig insats utan snarare för att marginalerna inte var på vår sida den här gången. Med 200m kvar av stafetten blev vår slutman rejält instängd, fick börja om och även om han gjorde en heroisk avslutning räckte det alltså inte ända upp till pallen. Passande nog gick både ettan, tvåan och trean på 400m vid inomhus-SM i vintras ut ungefär samtidigt på sistasträckan, så motståndet var inte heller dåligt ska vi säga!
Dagen därpå kom dock revanschen för killarna. Denna gången var det korta stafetten 4x100m. Samma laguppställning med undantaget att Viggo Hahnsson ersatte Samuel Wiik. Killarna kammade hem bronset på den fina tiden 44.50 endast 26 hundradelar från guldet! Och vete katten om det inte hade blivit guld med en lite bättre sistaväxel. Men det är lätt att vara efterklok. Hur som helst en strålande insats på denna prestigefyllda distans!
.
 
P15
Trion Ryberg-Larsen Nilsson-Bengtström var även detta ett mycket starkt lag på förhand. Killarna sprang inte oväntat till sig bronset på 3x800m efter bland annat en slutsträcka av Carl Bengtström på 2.06. Räkna med att Carl gör ner mot 2.00 om inte under inom snar framtid. Och i ärlighetens namn blev stafetten aldrig speciellt spännande. Killarna sprang stabilt rakt igenom och med 13 sekunder fram till bronset och 6 sekunder ner till fjärdeplatsen hamnade vi lite i ett ingenmansland.
På 4×80 kompletterades Larsen Nilsson och Bengtström med ÖIS spänstige hoppare Tobias Carlryd samt SM-debutanten Anton Välkki. Killarna tog sig enkelt vidare till final och med stabila växlingar rakt igenom blev det en utmärkt fjärdeplats i finalen. Tiden blev 38.36.
.
Felix Larsen Nilsson växlar över pinnen till Carl Bengtström i P15 4x80m final!
.
F17
I denna klass hade vi inga större förväntningar på en framskjuten placering. Alla våra tjejer tävlar normalt i F16 vilket gör att de kommer kunna tävla i samma klass även nästa år! Men ett rimligt mål var att försöka ta sig till final på 1000m. Och det visade sig vara ett helt klart realistiskt mål. Det fattades tillslut bara 2(!) ynka hundradelar till final för tjejerna Fogelberg-Månsson-Strand-Sjöman. Glädjande fick vi se riktigt offensiva löpningar av alla tjejerna. Kanske lite för offensivt i vissa fall men med rätt inställning kan man komma långt!
På 4×100-stafetten visade tjejerna åter igen att vi verkligen är med och fightas rent snabbhetsmässigt. Tyvärr satt inte växlingarna riktigt som vi ville den här gången. Men som sagt, alla tjejerna får vara med i samma klass nästa år igen och då blir vi livsfarliga!
.
F15
Helgens ädlaste valör togs av vårt F15-lag på 3x800m. Trion Jonsson Lorentsson-Pekic-Nätstrand sprang ganska enkelt till sig ett silver på distansen. Tjejerna snittade en tid på under 2.30 vilket är riktigt bra i denna åldersklass. Liksom för killarna var vi ganska ohotade om vår position på sistasträckan så visst hade Therese Nätstrand kunnat kapa några sekunder till om hon behövt!
På 4x80m blev det ytterligare en medalj för tjejerna. Här kompletterades ovanstående 3 tjejer med Klara Mattsson. Det såg länge ut att bli en fjärde-femteplats men med en fenomenal sistasträcka så blev det tillslut ett brons i monsunregnet. Tiden 40.37 innebar också att vi rederade ut vårt egna distriktsrekord från ifjol!
.
Therese för upp laget till en tredjeplats på nytt distriktsrekord!
.
Brons 4x100m
.
Carlryd till Larsen Nilsson i ovädret!
.
.