En historisk dubbel av Bengtström

Säsongen 2021 blev inte riktigt som planerat för Carl Bengtström. Junior-EM 22 i början av juli var huvudmålet. Av detta blev dock inte då han åkte på en rejäl infektion några dagar innan. Istället blev det en sen formtopp i säsongsavslutningen. Junior-SM i Linköping resulterade i två lopp under 21 sekunder (20.95 och 20.99) vilket indikerade att snabbheten var på topp. Vid stora SM i Borås helgen efteråt var det dags för ett nytt klubbrekord på 400 meter häck. Segertiden skrevs till 49.52 sek trots att loppet var allt annat än tekniskt perfekt. Efter detta väntade man med spänning på Finnkampen.

Här körde Carl en dubbel som går till ÖIS-historien. Lördagens 400m-lopp öppnade han i ett ursinnigt tempo. Han stod också distansen ut på ett imponerande sätt och kom korsade mållinjen på glimrande 45.98 sek! Personrekord med 0.45 sek men framför allt raderade han ut Michael Fredrikssons klubbrekord på 46.12 sek. Detta sattes vid EM-finalen i Rom 1974 där Michael tog en sjätteplats.

Möjligen kunde man tänka sig en aning trötthet efter lördagens urladdning, men icke så. Söndagens lopp över 400m häck var minst lika imponerande. Denna gång satt stegrytmen perfekt. Ledningen in på upploppet var inte överväldigande men här drog han ifrån sina motståndare med varje steg. Med 49.24 sek gick han upp på fjärde plats på den svenska bästalistan genom tiderna.

En sådan avslutning på säsongen innebär naturligtvis bästa möjliga tändvätska inför den fortsatta karriären.

Michael Fredrikssons klubbrekord på 400 meter fick stå i 47 år!

Carl var inte den enda som slog klubbrekord på Finnkampen. Rebecka Abrahamsson radade upp en imponerande trestegsserie som toppades av 13.64m! En cm över hennes tidigare klubbrekord vilket resulterade i en andraplats i tävlingen.

Anders Pihlblad blev fjärde man på 200 meter (21.41 sek). Sedan kompletterade han helgen med en lysande andrasträcka på den långa stafetten (sluttid 3.05.81).

Slutligen kunde man spåra lite trötthetstecken hos Gabriel Wallmark efter en oerhört intensiv säsong. Han tog en fjärdeplats i tresteg på 15.63m. Placeringen bättre för Isak Persson som hoppade 6 centimeter längre.

Jonatan Hirsh gjorde Finnkampsdebut. Fyra godkända hopp med 7.25m räckte inte till att slå någon av Finländarna.

Michaela Meijer har haft en tung säsongsavslutning men blev bästa svenska på en tredje plats (4.16m).

Emma Dahl fick hoppa in på 3000m hinder med kort varsel då SM-segrarinnan Linn Söderholm åkte på en skada. Hon slog ”sin” finska och kom in som femma på 10.27.87.

I ungdomskampen hade vi också en stark trio på plats. Alex Apelgrim vann 100 meter klart i en kraftig motvind (-1.9 m/sek). Sedan löpte han sistasträckan på 4x100m och sprang ifrån sin medtävlare med åtskilliga meter (41.25 sek).

Alex Apelgrim lämnade de Blåvita bakom sig både på 100m och i stafetten.

William Asker med verkade till en svensk dubbelseger i pojkarnas stavhopp med en andraplats på 4.64m.

Leo Zikovic tog en överlägsen seger i pojkarnas kula. Segerresultatet 19.39m var cirka 2½ meter bättre än tvåan! Tävlingen innehöll dock en del dramatik. Redan i sin första stöt fick Leo till en gigantisk stöt som seglade iväg förbi 20-meterslinjen. Det kom dock upp en röd flagga för övertramp och vilda protester uppstod. Stöten mättes till 20.09m och en formell protest lämnades in. Juryn avslog dock denna. Till saken hör också att man missat sätta upp den kamera vid stopplankan som var på plats under seniorkampen. Tråkigt för Leo men oavsett vilket finns kapaciteten för 20-metersstötar.

Sammantaget gjorde våra elva deltagare oerhört väl ifrån sig och medverkade till segrar i sina respektive kamper. Stämningen var också härlig på Stadion med publiken tillbaks, om än i ett begränsat antal. Finnkampen lever i allra högsta grad!