En kort historik över Slottsskogsvallen

Inför Världsutställningen i Göteborg 1923 gjordes stora byggnationer i centrala Göteborg. Liseberg, Svenska Mässan, Konstmuseet vid Götaplatsen, Botaniska trädgården för att bara nämna några. Men en av konsekvenserna av detta var att friidrottens arena Walhalla, beläget där Svenska Mässan ligger idag, återtogs av staden.

Idrottsrörelsen rasade och staden beslöt sig att ersätta Walhalla med Slottsskogsvallen. Det var den kände arkitekten Lars Israel Wahlman som fick uppdraget att utforma Slottsskogsvallen.
Han gjorde det i en lätt och elegant 20-talsklassicism. Inte minst de fyra tornen som inramade arenan gav denna sin klassiska profil.


En bild över Slottsskogsvallen som den såg ut helt nybyggd

Slottsskogsvallen invigdes av Kronprinsen som en del av jubileumsfestligheterna den 5 maj 1923.
Under året arrangerades Sveriges Idrottsspel i 14 olika idrotter varav friidrotten var en.

Den andra internationella Damolympiaden avgjordes 1926 på Slottsskogsvallen. Den väckte stor uppmärksamhet och även debatt om kvinnor verkligen var skapta för att utsätta sig för sådana fysiska ansträngningar. Det sågs dock som det verkliga genombrottet för kvinnoidrott i Sverige.


  Invigningsceremoni vid Damolympiaden 1926

Slottsskogsvallen fick tidigt epitetet ”Sveriges vackraste idrottsplats”. Med sin grönskande omgivning och arkitekt Wahlmans mästerliga utformning blev den snabbt en verklig favorit för såväl publik som idrottare.

Det har alltid främst varit Friidrottens hemmaarena men det har arrangerats en del annan idrott också. Givetvis fotboll. Redan 1926 spöade ÖIS sensationellt det engelska mästarlaget Aston Villa med 5-2. Bäst på plan var unge Sven Rydell som fem år senare blev förste fotbollsspelare att tilldelas Svenska Dagbladets Bragdmedalj.
Faktiskt även speedway där Kaparna körde sina hemmamatcher under åren 1950-57. Ove Fundin vann SM 1957 inför 14.770 betalande åskådare. Det var så trångt att en del av åskådarna krävde pengarna tillbaks på grund av skymd sikt!

Också tungviktmästaren Ingemar Johansson har hållit till på Vallen. Inför matchen mot tysken Hein ten Hoff 1955 tränade han på Vallen under ett omtalat plast-tak – ”varmt som i en bastu” – och där kunde stora folkskaror se Ingo sparra mot Silver-Gunnar, Olle ”Skoftebyn” Bengtsson och framförallt Ansel Adams i denna utomhusring.
1982 var ”Ingo” tillbaks på Slottsskogsvallen när han gick i mål efter att ha genomfört Göteborgsvarvet, en halv maraton. Han kom att bli en 115 kg tung reklampelare för det nyinstiftade loppet. ”Kan Ingo så kan jag” blev en slogan och redan året därpå hade deltagarantalet fyrdubblats!

Allra mest ryktbara är dock 40-talets dueller emellan Gunder Hägg och Arne Andersson. När de bägge möttes den 1 juli 1942  i ett världsrekordlopp på en engelsk mil så pressade man in ofattbara 19.296 personer. Då fanns det ändå ca 5.000 människor kvar på utsidan som var hänvisade till ”snikens kulle” för att få en skymt av rekordloppet! Men också detta rekord skulle slås. När den tidens ”demonpromotor” Svenne Strömberg efter krigets slut bjöd in till de s.k. Fredsspelen söndagen den 9 september 1945 så betalade 19.993 personer entré. Man fick se Arne besegra den brittiske stjärnan Sidney Wooderson på engelska milen och Gunder nosa på världsrekordet på 2000 meter.

Totalt slog Gunder (4 st) och Arne (2 st) sex världsrekord på Slottsskogsvallen. Lägg till detta två världsrekord på 4x1500m och 4×1 engelsk mil av svenska lag under 40-talet.

Tre löpare som samtliga slagit världsrekord på engelska milen på Slottsskogsvallen. Från vänster Arne Andersson 4,02,6 1943), Gunder Hägg (4,06,2 1942 på bilden) samt John Walker (3,49,4 1975).

 

Den södra läktaren samt två anslutande paviljonger, brann ner 1968. Istället uppfördes här en modernare läktare samt nya lokaler bakom.

1974 ersattes kolstybbsbanorna av moderna gummibanor. Götalandsmästerskapen var den första tävlingen och här fick vi bland annat se Michael Fredriksson sätta ett fenomenalt svenskt rekord på 400 meter med 45,8 sekunder.

Året efter skrev John Walker, Nya Zeeland ett eget kapitel i friidrottshistorien då han inför drygt 10.000 jublande åskådare blev förste man att springa en engelsk mile under 3,50 min! Närmare bestämt 3,49,4.Året därpå blev han dessutom Olympisk mästare på 1500 meter i Montreal.
1978 slogs ytterligare ett världsrekord på Vallen. Det var den östtyske kulbjässen Udo Beyer som vräkte iväg järnklumpen hela 22.15 meter. Ett banrekord som står ohotat till denna dag.

Patrik Sjöbergs Världsrekord på Stockholms Stadion 1987 är ett starkt idrottsminne för de flesta. Men det få kommer ihåg var att han endast några dagar tidigare noterat ett europarekord med 2.39m. Detta skedde vid den så kallade ”Silverfinalen” i Europacupen på Slottsskogsvallen.
När Göteborg tilldelades VM 1995 lades det mondobanor på Ullevi och friidrottens fokus flyttades dit under ett antal år. Förutom VM 95 och EM 2006 avgjordes Finnkampen här sju gånger mellan 1999 och 2012.

På vallen avgjordes dock årligen en av galorna i Folksam GP – den svenska friidrottens elitserie. Inte minst tävlingen 2002 var en verklig fullträff. En ny generation svenska stjärnor hade presenterat sig och hela 7.374 åskådare kom för att se Kajsa Bergqvist, Stefan Holm, Carolina Klüft, Christian Olsson med flera.

Slottsskogsvallen användes för första gången som konsertarena 2003 då Per Gessle lockade hela 22.000 åskådare.

Göteborgsvarvet är också starkt förknippat med Slottsskogsvallen. Starten sker på Margretebergsgatan framför Vallen och målgången inne på arenan. Sedan starten 1980 har mer än en miljon löpare passerat mållinjen efter löpta 21.097½ meter genom centrala Göteborg.

Lagom till Slottsskogsvallens Hundraårsjubileum 2023 flyttar så Europas största årliga ungdomstävling i friidrott in på denna klassiska arena.

Det är en i alla avseenden pigg och vital hundraåring som välkomnar Världsungdomsspelen 2023!