En riktigt, riktigt bra tävling…

Som medarrangörer av årets IJSM i friidrott har vi all anledning att vara riktigt stolta! På söndagskvällen gick man hem med känslan att det varit ett riktigt bra arrangemang. Arrangörsföreningarna är garvade arrangörer och tillsammans gjorde vi något riktigt bra. Det var fart och fläkt helgen tävlingen igenom och väldigt mycket att glädja sig åt, sett både ur ett snävt RödBlått perspektiv likväl som ett bredare nationellt dito.

Vi samlade ihop elva stycken medaljer varav fyra stycken av den ädlaste valören. Och detta trots att vi av olika skäl saknade ett antal tunga medaljhopp som exempelvis Gabriel Wallmark och Isak Helgesson. Dessutom hade vi ett antal försmädliga fjärdeplatser…

Jenny Lestanders flytt till Göteborg i höstas har verkligen varit lyckosam. Jättehoppet (6.17m) vid SM i Växjö följdes nu av dubbla JSM-guld! Lördagens trestegstävling inleddes lite trevande och mångkamperskan Bianca Salming höll ledningen i tre omgångar med 12.25m. I den fjärde tog så Jenny över med 12.28m, en notering som förbättrades till 12.37m i avslutningshoppet.
Söndagens längdtävling innehöll också en lite tveksam inledning. 5.62 – tramp – 5.52 – 5.76 i de första fyra omgångarna placerade henne utanför prispallen. Samtidigt hade Mölndals Ida Nilsson gjort sitt första sexmetershopp (6.01m). I den femte omgången vaknade Jenny till liv och gick upp på silverplats med 5.96m. I det sista hoppet gick hon sedan igång på alla cylindrar och seglade efter en perfekt plankträff iväg väldigt långt bort i gropen!

Gissa om det jublades i ÖIS-klacken när det nya klubbrekordet 6.23m kom upp på resultattavlan!

I den sjätte omgången ville Jenny nästan aldrig landa!

Längdtävlingen i M22 bjöd på en duell man sent skall glömma. Filip Björklund hade strax innan tagit silver på häcken (8.13) efter ett lopp som innehöll en hel del träkontakt. I sitt andra hopp drog han till med hela 7.22m, en förbättring av ett fyra år gammalt personbästa med hela 19cm. Götas Oskar Erixon blev senare i omgången andra man över sju meter med 7.06m.
I den tredje omgången prickade Jonatan Hirsh in 7.16m vilket gav en dubbel ÖIS-ledning! Filip fortsatte med 7.14 och 7.18 i omgångarna fyra och fem. I den sistnämnda tände dock Karlstads-Oskar till med 7.17m och passerade Jonatan.
Detta var dock precis den tändvätska Jonatan behövde för sitt sista hopp! Efter ett kraftfullt hopp passerade han Filip med EN CENTIMETER – 7.23m!
Filip hade dock sista chansen och hoppade direkt efteråt…. Perfekt plankträff och segern bärgades med ett hopp på mäktiga 7.30m!
Förutom dubbelseger hade ÖIS även Tobias Carlryd på fjärde plats med 6.99m.

7.30m och SM-guld för Filip i sin första längdtävling på många år!

Trestegstävlingen P19 förlorade sin huvudfavorit när Gabriel Wallmark skadade foten vid SM i Växjö. I stället klev nu Lukas Edqvist fram och gjorde sitt livs hittills bästa tävling. Att formen var på topp kände man till men personbästa med 39 cm överträffade alla förhoppningar. Efter ett återhållsamt förstahopp (14.21m) så ”persade” han i de bägge följande omgångarna med 14.50m och 14.66m! Det blev en Göteborgsk historia och Ullevis Melker Manne var den som pressade hårdast med sina 14.49m. Mölndals Weidenholm (14.20m) och Kvilles Tartu (14.19m) bjöd också avsevärt motstånd.
Vi gratulerar Lukas tilldet första SM-guldet!

Lukas Edqvist håller upp trestegstraditionen i Sällskapet! 15 meter kommer till sommaren.

Tidsprogrammet var i ärlighetens namn utformat så att vi skulle få en kraftfull RödBlå slutkläm på hela Mästerskapet! Och Carl Bengtström överträffade alla högt ställda förhoppningar…. När det sista startskottet för helgen avfyrades rusade han iväg som om det handlade om ett 200m-lopp! Motståndarna lämnades långt bakom när han varvade på oerhörda 21.99! Han jobbade oerhört hårt på slutvarvet – 300m passerades på någonstans emellan 33,4 (Olssons klocka) och 34,1 (Julins dito). Kraftigt grimaserandes lyckades han hålla upp tempot på upploppet och fällde sig över mållinjen efter 46.95 sekunder!
Personrekord, klubbrekord och en sjätteplats på alla tiders bästalista i Sverige! Gratulanterna strömmade till innan han tog sig en vilostund på Mondobanan.

Bakom honom lyckades träningskompisen Samuel Wiik kriga till sig en bronsmedalj på fina 49.83 sek! Dubbelt ÖIS på prispallen.

Också Samuel Wiik gjorde en förstklassig insats på 400 meter.

Maja Nilsson gjorde comeback efter sin fotoperation vid SM i Växjö. Där blev det en bronsmedalj och nu en silvermedalj efter ett hopp över 1.81m. Då liksom nu var det Bianca Salming som blev för svår. Skönt för Maja att vara tillbaks på banan igen och nu finns det mycket tid att jobba upp formen inför utesäsongen.

Medaljtrion i K22 höjdhopp. Maja, Bianca och Emma från vänster räknat.

Olivia Bojang kom ner från Haparanda tillsammans med mamma och två småsyskon. Lördagens trestegstävling gav en silvermedalj på årsbästa 12.26m efter suveräna Maja Åskag (13.13m). På söndag stod längd på programmet. Sin vana trogen presterade hon upp en väldigt jämn serie på 5.65 – 5.62 – 5.62 – 5.60 – 5.56 – tramp. Hon fick dock nöja sig med den så försmädliga fjärdeplatsen – endast 3 cm från bron och 10 cm från segern!

Olivia Bojang hoppar längd och pappa Bengtström spanar intensivt mot nedslagspunkten!

Den elfte och sista medaljen togs av Tobias Carlryd i tresteg M22. Tobias gjorde som tidigare nämnts en stark insats i längdhopp med sin fjärdeplats på 6.99m. Favoritgrenen tresteg har han dock inte kunnat utföra i vinter på grund av skadebekymmer. På söndagen gjorde han dock ett endaste hopp med halv ansatsfart. 13.95m motsvarar på intet sätt hans verkliga kapacitet men gav ytterligare en SM-medalj åt ÖIS.

Alexander Andreasson gjorde sitt livs bästa 60m-tävling. I såväl försök som final sprintade han in på högklassiga 6.90 sek! Det gamla personbästat från ifjol löd på 6.95 sek. Standarden i M22-klassen var mycket hög och tiden gav ”endast” en femteplats.

Mölndals Filip Schwartz vann överraskande 60m på fina 6.77. Till höger ser vi Alex som sprang 2x 6.90 sek!

Helgens oturstjej var Judith Wagersten. Hon kom fyra i tresteg K22 med fina 11.93m, bara 3 cm från bronset. Hennes sjätte och sista hopp var kring 12½ meter och helt i paritet med segerresultatet. Men det var några millimeters övertramp och ordförande Strand lyfte den röda flaggan…  Trist, trist!

Sandra Jonsson sprang på 59.00 sek i försök 400m F19. Det gav en slutlig femteplats men tyvärr ju endast fyra till final här i Friidrottens Hus. Det var för få tävlande för att springa även B-final.

Låt oss slutligen lyfta på kepsen för Stefan Savic. Efter ett lite försiktigt försökslopp på 52.07 gick han till B-final på 400m P19. Här dundrade han dock iväg från steg ett och vann loppet på utomordentliga 50.84! Formell femma men han hade faktiskt tredje bästa tid i de två finalerna.

Komplett resultatlista IJSM 2020

Sekunder från start av Bengtströms storlopp. Wagersten & Tregaro biter på naglarna medan Carbe helt ointresserat tittar på något annat…