Ett Gyllene Silver i Kraftmätningen

Jag har varit medlem i ÖIS sedan 1973 men jag är inte säker på att jag någon gång haft en starkare idrottslig upplevelse än den jag bjöds kl 18.16 lördag kväll på Stockholms Stadion!

För sjunde gången hade vi kvalificerat oss till finalen i Kraftmätningen som är ett inofficiellt Lag-SM för 14-15åringar. Nog visste vi att årets upplaga var riktigt bra, men våra 16 ungdomar överträffade alla förväntningar.

Efter den första dagens tre individuella grenar så avgjordes stafetten inom ramen för Finnkampen på Stadion. Sträckan är 6x200m med pojkar på sträckorna 1-3-5 och följaktligen tjejerna på sträckorna 2-4-6. De 16 finallagen var uppdelade i en A- och en B-final där vi sprang i den första tillsammans med förhandsfavoriterna Hässelby, MAI, Upsala med flera.

William Asker öppnade med en stark sträcka och växlade över till Inez Yngve i delad ledning. Inez skapade en lucka på ett par meter när hon växlade över till tredje sträckans Albin Coster. Han kämpade storstilat men fick släppa ett par gubbar förbi sig.

Elna Wester var sedan ruggigt starkt i avslutningen av sin sträcka, passerade sina motståndare och skickade efter en perfekt växling ut Alex Apelgrim i ledning. Alex spräckte sedan fältet rejält och skapade en ledning på bortåt 15 meter!  När han vecklade ut sina långa ben så stod motståndarna stilla… Ellen Hansson gick ut med en stor ledning men hade ett par riktigt starka tjejer i hasorna. Hon gav dem dock aldrig en chans och nådde mållinjen med rejäl marginal till tvåan!

Uppe på läktaren gick vi fem medföljande ledare fullständigt BANANAS och stod bara och skrek i en stor hög!!! Gissa om vi var stolta över våra ungdomar! De var rejält skärrade när de klev in på banan framför packade läktare, men desto malligare när de lämnade stadion som vinnare.

För första gången någonsin vann vi stafetten! Så här ser landets snabbaste stafettlag över 6x200m ut!

Fast egentligen skall man ju börja från början. Vi var inte enda Göteborgslag utan även IFK Göteborg var för första gång kvalificerade för final. Vi valde att dela buss till Stockholm, eller rättare sagt Tibblevallen i Täby. Avresa 10.00 efter att alla, till och med William Asker, kommit i tid!

Matstopp i Ödeshög, ösregn och långa köer på väggen in i Stockholm. Efter framkomst tog vi en promenad in och kikade på idrottsplatsen innan vi käkade middag. Lagledarmöte kl 20.00 varefter vi hade vår eget LADDARMÖTE kl 21. Efter det var alla helt inställda på att verkligen kämpa i toppen och dessutom göra mos av vårt klubbrekord på 30.406 poäng!


Fullt ös i bussen på väg till huvudstaden. Och Ben har en tjusig huvudbonad…

Killarna öppnade med längdhopp på lördag kl 09.30 och det var KATASTROF DIREKT…. Med bara tre försök gäller det att ha giltigt direkt. Följaktligen öppnar vår tre långhoppare Apelgrim, Asker och Coster med övertramp!
Andra omgången och nya tramp för Apelgrim och Coster!!!
Asker säkrar med 5.72m bakom plankan och ökar i tredje till 5.88m (fortfarande bakom plankan). Men Coster trampar för tredje gången… Nu står och faller allt med Alex A och han lyckas få till ett giltigt hopp om än bara med någon centimeters marginal – 6.36m! Ben Blomqvist tar tredje poängplats med nya personrekordet 5.36m.

Tjejerna börjar med höjdhopp och det blir helgens bästa gren för deras del! Ellen hoppade fantastiskt och svävade över 1.57m med finfina försök även på 1.61m. Men vem hade kunnat drömma om att såväl Inez Yngve som Ebba Bremer skulle klara 1.53m! Dunderpers för bägge! Här tog vi igen Costers tappade poäng från längden och det med råga därtill.

Killarnas spjut var en lite osäker historia men när Ben Blomqvist drog till med ett kast över 35 meter direkt så kunde vi slappna av lite. Sedan kom Asker igång rejält och ökade i etapper till lysande 37.04m.

Tim Tompsett och Elna Wester representerar ÖIS vid invigningen!

Därefter vidtog häcklöpning 80 meter och här stod personrekorden som spön i backen. De allra flesta av våra deltagare fullständigt krossade sina gamla noteringar. Återigen var Ellen Hansson snabbast av våra tjejer med 12.94 men bakom henne sprang Ebba Bremer (13.41) och Inez Yngve (13.48) sensationellt bra. Största rekordkrossen stod dock Clara Weetom för med 14.59 (= 0,82 sek personrekord!).

Sedan kom killarna och nu blev det ännu värre! Ben (12.94), Philip (13.08) och Albin Hagstedt (13.43) inledde med personbästan innan våra tre verkliga kanoner klev in i leken. I C-finalen sprang Albin Coster som en vilde och sänkte sin bästatid från 12.86 till 11.92 vilket gav heatseger! I B-finalen fick vi sedan en ny seger sedan Alex Apelgrim först nästan snubblat över de inledande häckarna, med sina långa ben är häckavstånden för korta för honom! Sedan hittade han rytmen och sprang ifrån alla på sluthäckarna och sänkte Gabriel Wallmarks klubbrekord till 11.51 sek!

Det rekordet blev dock bara ca fem minuter gammalt! I A-finalen dundrade William Asker in på fullständigt osannolika 11.24 med armarna över huvudet! ÖIS vann hela grenen och var nu faktiskt i ledningen i hela tävlingen. Inte nog med det… De 2.916 poäng vi noterade i grenen var rekord i tävlingens historia!

Sedan följde tjejernas kula som vi oroat oss för en smula då vi inte har några specialister i kastgrenarna. Inez (8.50m) , Alicia (8.35m) och Ellen (8.29m) gjorde dock helt godkända insatser och höll oss kvar i tätstriden.

Efter detta avslutade vi så dagen med den redan skildrade stafettsegern på Stadion. Efter att ha sett Duplantis svinga sig över sex meter åt vi så en gemensam middag med IFK Göteborg på hotellet. Det var ett gäng ganska så utpumpade ledare och aktiva som stupade i säng vid 22-snåret efter en lång och ytterst händelserik dag.

Dessa åtta eleganta unga damer representerade Sällskapet på allra bästa sätt!

Söndag morgon stod höjd först på programmet för killarna. Lite morgonstelhet kunde allt spåras i de första hoppen men så småningom tände de till. William Asker bjöd på en uppvisning när han klarade allt till och med 1.79m i första försöken. Sedan började han ta i lite för mycket när ribban väl kom upp på 1.83m. Albin Coster hoppade stabilt över 1.75m och hade retfullt knappa rivningar på 1.79m. Tredje resultat stannade på 1.67m sedan Ben och Alex inte riktigt fått det att stämma på 1.71m. Höjd kanske inte var en riktig fullträff men helt OK ändå.

Så följde då det som varit vår krisgren genom åren – tjejernas spjut! Nu gjorde man en minutiös uppvärmning med spjutrörlighet och en lång stunds inkastning. Inez Yngve ledde återigen gruppen med fin kastning som avslutades med ett stiligt personbästa på 27.25m. Bakom hennes kämpade alla tjejerna föredömligt och Ellen Hansson fick till ett fint avslutningskast över 20 meter. Inte mycket kortare gjorde Ebba Bremer som lite överraskande blev vår trea.

Kula brukar sannerligen inte vara vår toppgren, men detta år vann killarna grenen! William Asker vräkte iväg 4 kgs-klumpen hela 13.61m i sin första stöt. Ben Blomqvist höjde sitt rekord från 11.88m till 12.54m och även Albin Coster ”persade” med 11.77m.

Ben Blomqvist reste ända från Austin, Texas för att förstärka vårt lag! Han slog personrekord i fem av de sex grenarna!

Tjejernas längd blev både bra och dåligt! Bra därför att samtliga hoppade längre än de någonsin gjort tidigare – Dåligt därför att många av de bästa hoppen var övertramp… Inez Yngve ångade fortsatt på som en maskin och radade upp 5.16 – 5.20 – 5.23. Det andra hoppet med en ojämn landning och det sista utan att vara på plankan. Ellen Hansson och Ebba Bremer hade monsterhopp långt över fem meter i den sista omgången, men tyvärr övertramp. Elna Wester satte också dunderpers med 4.70m. Med lite bättre plankträffar hade vi tagit ett par hundra poäng till i den här grenen.

Jenny instruerar tjejerna under längdtävlingen.

Dags så att avsluta två långa tävlingsdagar med 800 meter på söndag eftermiddag. Det bästa av allt var att samtliga åtta killar och sex tjejer ställde upp och sprang! Inget mesande här inte… Våra två främsta på sträckan, Elna Wester och Philip Frick hade bägge varit förkylda under veckan och förmådde inte riktigt prestera på sin topp (Elna 2,27 och Philip 2,13). Istället klev andra fram och kämpade storstilat i hettan på Tibblevallen. Alicia Jisbrant kan man alltid lita på och nu var hon vår näst bästa på tjejsidan med 2.34.98 med Ebba Francois som trea på 2.37.30.

Laddning och taktiksnack inför det avslutande loppet över 800 meter.

På killsidan var det Ben och Albin som kom med en raketspurt sista 100m när Philip kroknade. Bägge persade med tiderna 2.15.98 (Ben) och 2.16.01 (Albin).

När poängen summerats stod det klart att vi kommit tvåa totalt, slagna endast av Hässelby SK. Vi samlade ihop fantastiska 31.731 poäng vilket innebar att det gamla klubbrekordet krossades med 1.325 poäng! Lite surt var det att vi var futtiga 23 poäng ifrån att vinna pojkklassen. 23 poäng innebär mindre än en extra klarad höjd i höjdtävlingen. Jag försökte räkna personrekord i truppen och kom lite preliminärt fram till osannolika 42 stycken!

16 grymma ÖIS-ungdomar samt en snyltgäst…

Bussen rullade iväg klockan 17. Middag åts vid Nyköpingsbro och vi var hemma strax före midnatt.

En riktigt grym tävlingshelg som vi sent kommer glömma!

 

Här hittar du vartenda resultat från tävlingen