Trestegsframgångar vid Finnkampen!

Årets Finnkamp slutade med svensk dubbelseger i ett ljuvligt högsommarväder. Glädjande nog var det klart bättre publiksiffror jämfört med senaste gången kampen gick på Stadion.

För ÖIS del gladdes vi speciellt åt två ståtliga personrekord i vår paradgren tresteg! Allt sedan Folke Jansson för precis 100 år sedan som förste svensk passerade 15 meter (15.09m år 1919) har ju varit ledande i denna främsta av friidrottens alla grenar. De senaste åren har vi haft en liten svacka i samband med att det gamla gardet Lennartsson & Ström trappat ned, men nu händer det grejer igen ….

Rebecka Abrahamsson visade prov på en stigande formkurva redan förra helgen då hon hoppade 13.27m i för stark medvind (+2.8 m/sek) vid en tävling i Finland. På Stadion blev det nu ännu längre – 13.32m och denna gång med godkänd vind +1.3 m/sek. Detta räckte till en fjärde plats. Hon besegrade en finska och var endast 9 cm efter den andra. Serien innehöll ytterligare två godkända hopp över 13 meter (13.15 och 13.06).

Artur Engström hoppar personbästa 15.28m på Stenkullen tidigare i somras.

Artur Engström hoppade till sig en finnkampsbiljett genom att bli tvåa vid FGP på Vallen med 15.25m. Nu slog han till med hela 15.59m (vind +0.5 m/sek). Att det sannerligen inte var en enstaka lyckträff bevisade han genom att även ha hopp på 15.44 – 15.51 och 15.47m! Även Artur besegrade en av sina finska motståndare. Jesper Hellström närmar sig allt mer internationell klass och vann på stiliga 1perset 16.71m före den finske rekordhållaren Lipsanen. Här har Sverige nog en framtida 17-metersman.

Våra stavhoppare Michaela och Melker bidrog denna helg till svenska dubbelsegrar i stav och besegrade samtliga sina finska kombattanter. Michaela kom tvåa efter Angelica Bengtsson. Hon klarade 4.46m men tyvärr inte 4.61m.

Den manliga stavtävlingen bjöd på en sagolik uppvisning av Mondo Duplantis som slutade med att han seglade över sex meter! Melker tvåa redan efter sitt inledningshopp över 5.36m. Därefter följde knappa rivningar på 5.56m.

Michaela och Angelica Bengtsson tog en dubbel som så många gånger förr!

Felix Francois fick ingen riktig sprutt på benen i det individuella 400m-loppet. På söndagen sprang han dock startsträckan i det svenska lag som tog en klar seger på långa stafetten.

Segerrika svenska stafettlag på 4x400m.