Fantastisk Finnkamp!

Sverige vann Finnkampen för såväl kvinnor som män i utklassningsstil, ja i damkampen var segermarginalen på 55 poäng den största någonsin!

ÖIS deltagare i laget hade en stor del i triumfen, våra nio Finnkampare gjorde lysande insatser rakt igenom.

I stavhoppskurvan var det total dominans med ÖIS-segrar både på lördag och söndag. I herrarnas tävling var det rena uppvisningen av Melker Svärd Jakobsson. Rent hans ingångshöjd på 5.26m visade sig räcka till seger. Därefter svingade han sig över årsbästa 5.55m innan han gav sig på mäktiga 5.78m! Han var inte nära men det är bra att ställa in siktet inför kommande säsonger.

Melker har gått från klarhet till klarhet efter det att han öppnade säsongen med Lag-SM. SM och Finnkamp bärgades i överlägsen stil.

 

På söndagen var det Michaela som hade lekstuga med övriga fältet, trots att hon hoppade med lånade stavar. Hennes egna hann inte hem från Diamond Leaguefinalen i Bryssel. Trots detta var hon suverän i tävlingen. Efter  klarade 4.42m nöjde hon sig, lite sliten efter ett intensivt tävlingsprogram. Michaela har höjt sin nivå ett rejält snäpp det här året och börjar nosa på den allra högsta eliten. Missen i London var jättetråkig för hennes del men säsongen som helhet talar sitt tydliga språk. Och marginalen i rekordhoppet på Ullevi talar för hopp över 4.80m kommande säsong.

Säsongenen börjar bli lång, men Michaela tog hem ännu en Finnkampsseger.

Det tuffaste programmet av ÖIS-arna hade tveklöst Maria Larsson. På lördag handlade det om 5000m. Liksom på SM var det Maria som stod för det mesta av grovgörat och Linn Nilsson som ”åkte snålskjuts”. Linn spurtade hem segern men Maria sänkte klubbrekordet på sträckan från 16.18 till 16.01.93 när hon passerade mållinjen som tvåa.
På söndagen handlade det om hinderlöpning och då hade Maria sällskap på startlinjen av klubbkompisen Frida Kristiansson. Man hade förväntat sig en stentuff batalj med Finska ettan Maria Richardsson, VM-löpare med 9,42 i sommar. Dryg halvvägs in i loppet så lämnade Maria dock finskan efter sig och sprang hem en överlägsen seger på 9.52. Efter alla bekymmer är det ljuvligt att se Maria knyta an till sin löparkarriär. Håller hon sig frisk så är detta bara början… Det kommer väldigt mycket bättre tider framöver!

Den svenska hindertrion. Maria vann och Frida t.v, kom fyra.

Robin Lindgren fick också en plats i det svenska hinderlaget efter sin fina löpning vid SM senast. Han gjorde en fullgod insats och besegrade två av tre Finländare. Individuellt blev det finsk seger, men därefter kom de tre svenskarna vilket gav totalseger med 12-10.

Sverige vann hinder med 12-10 efter att kommit tvåa, trea och fyra.

 

Arrangemangets enda skönhetsfläck var att man lät den här stollen öra runt på innerplan! Här har han råkar i slagsmål med ett par häckar….

 

Advokat Daniel Lennartsson har numer inte obegränsad tid tillgänglig för träning. Men när han väl tränar så gör han det med intensitet och ambition! Vid SM i Helsingborg hade han tre hopp över 15.80m när han tog hem silvret i tresteg. Nu kom det ytterligare tre stycken och ännu en fin andraplats efter Finlands nye 17-metershoppare. Han radade upp serien: 15.72 – 15.86 – 15.88 – 15.82 – 15.36 – 15.61! Bättre än så var det tre år sedan han gjorde! Än finns det många goda säsonger kvar i kroppen, Daniel…

Daniel Lennartsson var uppe och nosade på 16 meter i hopp efter hopp.

Felix Francois var också segerrik när han sprang första sträckan i det svenska stafettlaget på 4x400m. Han la grunden för en stabil svensk seger med dryga 2½ sekunders marginal.

Felix har fått en liten ros efter fullbordat stafettlopp!

Vi hade dessutom två stolta representanter i det svenska Ungdomslaget. Tobias Carlryd hade kanske inte sin allra bästa dag i trestegstävlingen och placerade sig som fyra på 13.78m. Men det kommer många, många fler Finnkamper för unge Carlryd, lita på det.

Carl Bengtström hade en riktigt tuff Finländare att tampas med på 400 meter. Jämnårige Tommi Mäkinen rusade på fina 48.09 och tvingade ner Carl på nästpers 47.68! Detta var dessutom nytt tävlingsrekord i Ungdomskampen. På söndagen sprang han tredjesträckan på 4x400m på just över 47 sekunder med flygande start.

Två smilfinkar på läktaren som var mer än nöjda med ÖIS-arnas insatser på Stadion denna helgen!

Sammanfattningsvis var det en fröjd att vara ÖIS-are på Stadion denna helg. Det enda tråkiga är publiksiffran… Halvtomma läktare känns riktigt, riktigt sorgligt. Nuförtiden visar TV all bra idrott direkt och vår ambition att fylla läktarna blir allt svårare att genomföra. Finnkampen är så otroligt viktig för vår idrott och vi måste kämpa för den.

Och sedan får man se över funktionärsstaben… man kan inte visa rumpan åt betalande publik!

THE END!