Femma i Kraftmätningen!

2014 och 2015 deltog vi med stor framgång i Kraftmätningen, en riksomfattande lagtävling för pojkar och flickor 14-15 år gamla. Bägge gångerna slutade vi tvåa efter Hammarby. Ifjol kom vi av olika orsaker inte till start men i år var det dags för en seriös comeback!

Kvaltävlingen i Borås i våras var i ärlighetens namn ingen riktig fullträff. Vi saknade ett antal aktiva och hade en hel del oflyt med övertramp och skador. Efter att ha skrapat ihop endast drygt 21.000 poäng så trodde vi inte på en finalplats dit de 20 bästa föreningarna når.

När beskedet kom att vi trots allt kvalificerat med ett nödrop oss så bestämde vi oss för att satsa ordentligt på finalen i Stockholm. Ett lag består av maximalt 16 aktiva pojkar och flickor totalt. Vi mönstrade vår allra bästa tänkbara uppställning, med undantag av en skadad Lukas Edqvist. Med andra ord var det 16 superladdade aktiva, ja till och med 17 eftersom vi tog med Mattias Carman som högkvalificerad reserv, som äntrade tre minibussar fredag middag. Med på resan var också ett antal högmotiverade ledare: Glenn Johansson, Jenny Svantesson-Wester, Yannick Tregaro, Marcus Wallmark, Magnus Bengtström och Per Crona.

På uppresan gjorde vi ett (för somliga) mindre lyckat matstopp i Laxå. Glenn Johansson beställde in köttbullar och fick sig serverat en av mathistoriens minst smakliga måltider… Köttbullar med mycket lite köttprodukter, slabbigt pulvermos och en brunsås vars konsistens väckte otäcka associationer….    Efter detta såg han med stor förväntan fram emot middagen på hotellet. Han blev dock lång i ansiktet då vi satte oss ner och serverades KÖTTBULLAR!

Innan middagen hade Yannick lett de aktiva på ett kort uppvärmningspass efter resan. Jogg till arenan, gymnastik och lite stegringar.
Efter middagen hade vi lagsamling där taktiken lades upp och armbågarna slipades. Det var ett heltaggat gäng som trynade in vid 22-tiden. Tidig start lördag och en lång tävlinsdag krävde en ordentlig nattsömn.

Tjejerna startade tävlingen med en knall i höjd! Personrekorden stod som spön i backen.

Lördagen blev en tio timmars lång uppvisning av våra ungdomar! Man slog sina personrekord i snart sett alla grenar. Om någon missade lite i en gren så varv det genast någon annan som klev fram istället. Första gren var tjejernas höjd och det kunde inte börja bättre. Rebecca Runfors-Carlzzon är en nykomling från Lerum vars övergång var klar just lagom till Kraftmätningen. Nu öppnade hon sin ÖIS-tid med att ”persa” med en decimeter och klara 1.45m. Hedda Tellow gjorde sitt livs första riktiga höjdtävling och klarade finfina 1.53m. Som pricken över det hela klarade Sofia Wingård suveräna 1.69m! Personbästa och tillika svenskt årsbästa i F15. Hon var dessutom riktigt nära att klara mäktiga 1.73m!

Sofia Wingård klarade 1.69m i höjd och var riktigt nära också på 1.73m!

Killarna öppnade med längdhopp och det var inte mycket sämre det. Gabriel Wallmark dundrade in ett nytt personbästa med 6.12m! Joel Åsenlund visade också grym form men oturen grinade honom i ansiktet då han radade upp tre knappa tramp kring sex meter. William Frisk slog dock till med 5.46m och Isak Helgesson hela 5.59m! För den sistnämnde pers med nästan halvmetern.

Gabriel Wallmark seglar iväg över sex meter i längdhopp.

Sedan följde häcklöpning för både killar och tjejer och nu utbröt ett fullständigt rekordraseri! Efter att ha tränat häck några gånger slog så gott som alla till med jättefina lopp. Det är inte lätt att klara tre steg hela vägen men nu sprang man som man aldrig gjort annat.

På tjejsidan var Sofia vassast med 13.03. Rebecca (13.53), Hedda (13.67) och Sofie Hammarström (13.88) följde upp med personbästan på samtliga. Speciellt Sofies tid imponerade eftersom det var hennes allra första häcklopp någonsin! Samma gällde truppens yngsta Alicia (född 2004) som också fixade trestegsrytmen hela vägen på ett imponerande sätt.

Sofia (13.03) och Rebecca (13.53) slog sina personrekord på häck.

Samma sak gjorde Sofie och Alva!

Tilly Backman och Alicia Jisbrant fullbordade en kanoninsats på häcken.

Grabbarna klev sedan in på banan och fortsatte med rekordfrosseriet. Gabriel dunkade in på 11.54 som placerar honom som sverigefemma i klassen 2017! William Frisk kompletterade med grymma 12.40 i sitt första riktiga häcklopp. Isak är vår bäste häcklöpare rent tekniskt fick dock problem på väg och tvingades bryta. Då klev Sten Hagström fram istället med fina 12.77.
Personbästan också av Joel (13.30) och Mattias Carman (13.32). Mattias var ju reserv och skulle inte få tävla enligt regelboken. Undertecknad lyckades dock tjata in honom på häck och 800 meter vid det tekniska mötet.

Elmer Evansson radade upp fyra raka personrekord under lördagen. Under 14 på häcken var utmärkt med tanke på att han aldrig tävlat på sträckan tidigare!

Av tradition har vi haft vår akilleshäl i kasten och det var i ärlighetens namn så även denna gång. Grabbarnas spjut for kors och tvärs och inte riktigt så långt som vi hade hoppats. Gabriel hade dessutom oturen att sätta ett 40-meterskast just utanför kastsektorn.
Tjejernas kula var något bättre. Framförallt klev Klara Larsson fram och plockade in många fina poäng. Klara hade varit förkyld i veckan och vi var lite osäkra på hennes status. Hon gjorde dock två lysande insatser och blev bäst i laget i såväl kula som senare på 800 meter. I kulan höjde hon sitt gamla pers från 8.02m till 8.93m! Också Sofie presterade en kraftigt ökning med en stöt på 8.14m.

En lång tävlingsdag avslutades med 800 meter och det var i denna grenen som jag blev kanske allra mest imponerad av våra ungdomar. Det är definitivt inte allas favoritgren men samtliga gick ut på banan och gav JÄRNET! Det var en fröjd att se hur alla gav absolut 100% för laget.

På tjejsidan var det ungtupparna Klara Larsson och Alicia Jisbrant som var snabbast med tider under 2,40. Den tredje poänggivande platsen togs av längdspecialisten Hedda Tellow med 2,46.

Bland killarna var det tvillingarna Helgesson som ledde manskapet. Jacob sänkte sitt personbästa med 2½ sekund ner till 2.16.15 med brorsan Isak 2 sekunder bakom i sitt livs första 800m-lopp!
På den här sträckan slog SAMTLIGA 8 tävlande ÖIS-grabbar personliga rekord! Snacka om laginsats…

William Frisk vann sitt 800m-heat på 2.21.06

Det var ett ganska så slutkört gäng som satte sig vid middagsbordet kl 19.30. Vid lagsamlingen kunde vi konstatera att vi låg på en lysande fjärdeplats! Stafettlaget som skulle springa 6x200m inne på själva Finnkampen nominerades också under applåder. Gissa om de flesta sov gott efter den här tävlingsdagen…
Endast den som delade rum med en storsnarkande Glenn Johansson blev berövad nattsömnen…

Snacka om koncentration! Rebecca får tekniktips av Yannick under höjdtävlingen.

Söndagen grydde tidigt då grabbarnas kula inleddes redan 8.40. Gabriel ledde åter våra styrkor med nya personrekordet 12.94m! Joel Åsenlund presterade också en fin stöt en bra bit över 10 meter. För tjejernas del handlade det om ”skräckgrenen” spjut tidigt på söndagsmorgonen. Vi har inga specialister i grenen och skulle nog behövt ha kört lite mer teknikträning i förväg, men det är lätt att vara efterklok. Man kämpade dock storstilat för varje poäng.

Ett småfruset gäng laddar för spjutkastning söndag morgon

 

Söndagen bjöd på tråkig väderlek, småkyligt och rejält blåsigt. Speciellt lidande blev tjejerna i sitt avslutande längdhopp. Man fick hoppa i en konstant motvind som emellanåt gick upp till 5 sekundmeter. Det höll nere resultatnivån med åtskilliga decimetrar.

Killarna avslutade med höjdhopp. Vid det här laget var Gabriel (1.75m) och William (1.71m) ganska slitna och nådde inte riktigt upp till sin högsta standard. Det gjorde däremot de yngre grabbarna! Nils Thorin slog till med hela 1.59m, 7 cm över hans gamla rekord. Jacob Helgesson (1.55), Joel Åsenlund (1.59) och Sten Hagström (1.51) persade också. Elmer nosade på sin toppnotering och klarade 1.63m.

Stockholms Stadion – Svensk friidrotts högborg sedan OS 1912

Direkt efter avslutat höjdhopp kastade vi oss i minibussarna och körde till Stockholms Stadion. De sex stafettkämparna gick för att värma upp utanför GIH medan de övriga kom in på Stadion lagom för att hinna se Maria Larsson vinna hinder och Michaela Meijer stavhoppet.

Våra Tjejer marscherar in på Stadion för den avslutande stafetten.

Visst kunde man konstatera att nu började nervositeten smyga sig på! Det är en riktigt stor grej att komma in och tävla på Finnkampen, inför en stor publik och med TV-sändning. Vi körde ordentligt med växlingsträning och tog igen oss en stund under en björk innan det var dags.

Vi låg femma inför stafetten och fick därför springa i A-heatet där de 8 främsta föreningarna gjorde upp. Som förväntat blev det ett tufft och snabbt lopp där det var en hel del knuffande i de första växlingarna. Ungdomarna gjorde dock ett jättefint lopp och kom imål som femma på 2.37. Hedda var hårfint nära att komma ikapp Kville på slutmetrarna efter en suverän slutsträcka.

Stafettgrabbarna på klassisk friidrottsmark

När poängen räknats samman kan vi konstatera att vi kom på en fin femte plats på 28.504 poäng! Med andra ord drygt 7.000 poäng bättre än i kvalet. Framförallt slog vi våra kombattanter IF Kville med ca 400 poäng efter en hård kamp! Dessa vann dock Pojkarnas tävling! Vi gratulerar till detta – men visst är det totalen (pojkar + flickor) som är det viktiga?!

Hemresan påbörjades efter det att Förbundskapten Torneklint kastats i vattengraven ca kl 17. Middag förtärdes på Nyköpings Bro där Glenn denna gång inte kom över några köttbullar…

Vi som var ledare på resan var överens om en stark känsla av stolthet över det sätt på vilket våra ungdomar genomförde den här tävlingen! Man visade prov på otrolig kampvilja och inte minst stort kamratskap. Det är en fröjd att få resa med ett sånt här gäng! Frånsett Glenns snarkande var det en helt underbar helg!

Slutpoäng Kraftmätningen 2017

Per Crona

Hedda ångar på så det slår gnistor på slutsträckan

 

Här är gänget som gjorde det!