Folksam GP på Vallen!

Nu är det på gång på allvar! Efter Bragden i Norrköping är det dags för årets första FGP här hemma på Vallen på onsdag kväll.

Det finns alla förutsättningar för en riktigt fin friidrottskväll. Väderprognosen är utmärkt, startfälten intressanta och man får framför allt öppna portarna för publik, åtminstone 500 stycken! I startlistorna hittar vi 12 stycken ÖIS-are som gör högintressanta starter.

Melker Svärd Jacobsson får ett riktigt högklassigt motstånd med den olympiske mästaren från 2016, Tiego Braz (PB 6.03m) som absolut toppnamn. Melker har sett bra ut på träning och vi hoppas på en riktigt stark säsongsdebut.

Maja Nilsson chockade med hela 1.94m i Norrköping i lördags, personbästa med 3 cm. Nu får hon dessutom bra internationellt motstånd. Bulgariskan Demireva tillhör tvåmetersklubben och tog OS-silver 2016. I dagsläget är hon dock inte riktigt lika vass så Maja har nog en viss segerchans i grenen.

Va? Var det inte svårare än så här att hoppa över 1.94!

Carl Bengtström gör säsongsdebut på specialdistansen 400 meter häck efter en lysande inomhussäsong. Han får möta två herrar med personrekord under 48 sekunder!

Irländaren Thomas Barr (47.97) har tillhört världseliten i många år med en fjärdeplats vid senaste OS och silver vid EM 2018 som toppar. Engelsmannen  Dai Greenes 47.84 har däremot några år på nacken. Han vann VM 2011 men har hunnit bli 35 år.

Årsdebut i ett sällsynt meriterat sällskap

På 200m kommer vår duo Anders Pihlblad (PB 21.17) och Alexander Andreasson (PB 21.69) till start. Pihlblad är en exceptionell talang som kan bli RIKTIGT bra med en gnutta mer träningsfrenesi… Det är ett nationellt startfält så det kan bli en väldigt jämn kamp. Bästa personrekordet i fältet har MAI:s Kadestål med 21.07.

400m är också en nationell tävling med två deltagande ÖIS-are. Samuel Wiik (PB 48.97 sek) och Isak Helgesson (PB 51.46). För Isak är det en synnerligen efterlängtad comeback efter ett 16 månader långt tävlingsuppehåll. Jag vågar förutspå att det gamla personrekordet ryker all världens väg.

Isaks senaste tävlingslopp skedde den 20 januari 2020. Han har tränat många hårda pass sedan dess.

Tresteg är en mixad tävling med såväl män som kvinnor. Här representeras vi av den starka duon Rebecka Abrahamsson och Isak Persson. Deras respektive säsongsöppningar har givit 13.18m respektive 15.51m i solouppvisningar. Spännande att se vad det blir nu. Att Isak är på jakt efter sitt första sextonmetershopp är ingen större hemlighet.

Jenny Lestander deltar i den kvinnliga längdtävlingen och slutligen har 04-an Leo Zikovic fått en plats i kulfältet! Hans första tävling med seniorredskapet resulterade i 14.30 vid fjolårets final i Lag-SM. Är det månne redan dags för en femtonmetersstöt för unge Leo?

Från och med 2021 tävlar Leo med rotationsteknik.

Tävlingens hemsida

Man följer tävlingen antingen på plats eller via TV.

Anders Pihlblad gör en högintressant start på 200m.