Fyra SM-guld i Växjö!

Efter helgens Ungdoms-SM i Växjö kan vi skriva in ytterligare fyra SM-guld i ÖIS väldiga historiebok. Närmare bestämt nummer 637 till 640! Det var ungdomarna 15-16 år som hade sitt mästerskap i den förstklassiga Tipshallen.

Gabriel Wallmark tog hem en högklassig dubbel på 60 meter häck och i höjdhopp. Hans insats på häcken imponerar våldsamt med tanke på att han endast har ett litet fåtal teknikpass (och 3 tävlingar) bakom sig i vinter. Men det var aldrig något snack om saken. Redan i försöket sänkte han sitt eget klubbrekord till 8.28. Finalen innebar ytterligare en putsning med två hundradelar. Förutom klubbrekord var 8.26 dessutom Sverigebästa i vinter och gav en segermarginal av hela 0.16 sekunder.

Klockan stannar på 8.26 efter den här fällningen!

I höjdhoppet fick han lite tuffare motstånd av främst Mölndals Vilmer Elovsson. Han avgjorde dock tillställningen med ett mäktigt hopp över nya personrekordet 1.92m.
Helgens starkaste insats av Gabriel var dock att han avstod tresteget! Han skadade hälkudden vid kortbanehoppningen och tog det intelligenta beslutet att avstå från grenen för att inte riskera att slå upp skadan. Det är inte lätt att avstå från  ett ganska så säkert guld om man är 16 år… Nu är det bara att träna på för hopp över 14 meter utomhus.

ÖIS mönstrade dock en stark trio i tresteget även Gabriel förutan. Nu var det William Frisk som klev fram och vann i stor stil istället. Han började tävlingen med 12.91m som personbästa. Redan i första hoppet persade han med 12.98m. Kvilles Gustav Tartu replikerade med 12.99 och övertog ledning för en kort stund i den andra omgången.
William avarade dock direkt med hela 13.18m och ökade för säkerhets skull på till 13.22 i den fjärde omgången. Med tävlingens tre längsta hopp stod han i viss särklass.
Lukas Edqvist nosade rejält på bronset med en jämn serie strax över 12½ meter. 12.64m var dock 6 cm från pallen. Joel Åsenlund hade en olycklig dag med 3 ogiltiga försök.

William Frisk – Svensk Mästare för första gången!

Vårt fjärde SM-guld togs inte helt oväntat av Sten Hagström. Sten klev in i stavtävlingen som storfavorit då hans 3.90 var 35 cm före tvåan i sverigebästa. Att motsvara ett favoritskap kan dock vara en tung börda och Sten hade nog sitt senaste Växjöbesök i minnet då detta slutade med en nolla i protokollet…
Sten hanterade dock alla nerver och säkrade segern med ett fint hopp över 3.55m. 3.70m blev lite för mycket denna dag. Han fick dock med sig ett personrekord hem från Växjö då han slog till med fina 8.95 sek på 60 meter häck. Detta gav en finalplats, men väl här strulade det en del och han fick nöja sig med åttonde plats.

Efter fyra raka Götalandsmästerskap vann Sten nu också Ungdoms-SM i sitt första försök.

Häcktjejerna sprang utmärkt i försöken i F15. Tilly satte ett nytt personrekord med 9.85 sek. Sofie sprang på 9.54 vilket räckte till semifinal. Här kunde hon  tyvärr inte starta då hon kände av en stukad fot. Synd var det eftersom det räckte med 9,46 för final och det kändes inte helt omöjligt för fröken Hammarström. Förhoppningsvis reste hon hem från Växjö med insikten om att det är i den här grenen hon kan nå riktigt långt!

Hedda Tellow hade ingen hundraprocentig helg. 10.71m i tresteg på lördag och 5.10m i längd på söndag gav 7:e respektive 12:e plats i F16. Hon hade nog hoppats på lite mer.

För Jacob Helgesson fattades det 1½ sekund för final på 1000m P15. Han noterade dock personbästa med 2.54.71 och slår man ”pers” så har man alltid gjort det bra!

Sammanfattningsvis så kämpades det hedervärt på alla håll och kanter! Alla kan inte lyckas jämnt och det var säkert några som hade hoppats på mer av helgen. Men sådan är idrotten och det kommer snart fler chanser. Nu gäller det bara att träna på intensivt fram till utesäsongen!

Gabriel ställer till stort kramkalas efter det att helgens andra SM-guld säkrats!