IAAF ger Ryska ungdomar tillstånd att tävla på Ullevi!

Som vi tidigare nämnt har ÖIS fått en förfrågan från en rysk förening om de kan sända en trupp ungdomar till årets Världsungdomsspel. Ryssland är ju som bekant sedan flera år avstängda från internationellt tävlande då deras antidopingarbete inte uppfyller de krav som IAAF ställer. Dock har det varit oklart om denna avstängning gäller samtliga ålderskategorier, det vill säga även ungdomar.

Vi ställde frågan till Svenska Friidrottsförbundet men när inte ens A Lennart Julin kan ge ett entydigt besked så förstår man att det handlar om en besvärlig frågeställning. Därför skickade SFIF:s Generalsekreterare Stefan Olsson frågan vidare till det Internationella Friidrottsförbundet (IAAF) för klargörande. Nu har man lämnat besked via Paul Hardy, Events & Competition Director IAAF.

IAAF tillåter deltagande för ryska ungdomar 15 år och yngre vid internationella tävlingar. Det innebär att vi nu kunnat lämna klartecken för deltagande till den ryska föreningen för ungdomar födde 2004-2007. I stort sett omgående har det droppat in ett par anmälningar.

Det är inte första gången vi haft ryskt besök vid Världsungdomsspelen. Senast detta skedde var 2015. De senaste åren har vi dock tvingats tacka nej till dem. Det känns väldigt tillfredsställande att vi nu fått klarhet i vad som gäller och att vi kan välkomna dessa ungdomar till sommarens tävling.

 


Låt oss hoppas att det blir sådant här väder som gäller vid den 24:e upplagan av Världsungdomsspelen!