Johan Elmander ambassadör för Blodomloppet Göteborg

”En självklarhet!”. Det svarar Johan Elmander, ÖIS-spelare till fram till för några månader sedan, på frågan varför han ställer upp som ambassadör för årets Blodomlopp. ”En jättebra grej. Att ge blod räddar liv och att folk rör på sig är en allt viktigare fråga i samhället.”

Johan Elmander har inte hört till dem som genom åren fyllt vårens kalender med alla tänkbara lopp och utmaningar. Träning har han fått nog av på jobbet. Men efter en 20-årig karriär som började och slutade i ÖIS, omfattat 85 landskamper och dessemellan í försiggått i ett flertal lag internationellt, har han lagt fotbollsskorna på hyllan. Så nu har saken kommit i ett annat läge.

– Just nu är jag en glad motionär och jag har turen att ha barn som jag kan hålla igång med. Men det är klart att när jag har haft en så tuff träning i så många år måste jag nu hitta det jag vill ägna mig åt. Jag vet ju att jag mår så mycket bättre av att röra mig, jag blir piggare i kroppen och klarare i huvudet, säger Johan Elmander.

Ett lopp som han definitivt vet att han ska springa är Blodomloppet den 4 juni. Om det sen blir 5 eller 10 kilometer, det har han inte bestämt än.

-Jag vill gärna uppmana så många som möjligt att anmäla sig. Man behöver faktiskt inte springa, det går bra att promenera också Det viktiga är att vi tillsammans lyfter en viktig fråga samtidigt som det blir en mysig dag och ett tillfälle att umgås med andra.

Förra året sprang närmare 12 000 i Blodomloppet, som har sin bas i Slottsskogen. Många blodgivare deltog och andra tog chansen att anmäla sig för att bli blodgivare i Blodmobilen. I år kanske Johan Elmander blir en av dem.

-Jag vet ju att många människor är beroende av att få blod på grund av sjukdomar och att sjukvården har stora behov. Jag har allt tänkt att jag skulle ge blod och nu känns det ännu mer aktuellt när jag blivit ambassadör, säger han och avslutar med en hälsning till alla läsare:

-Jag hoppas verkligen att vi ses i Slottsskogen den 4 juni.

Per Tedenrud och Johan Elmander hoppas få se dig i Slottsskogen 4 juni