Klokov – min favorit!

Skivstången är ju faktiskt ett oerhört viktigt träningsredskap för oss friidrottare. De olympiska lyften ryck och stöt finns på våra träningsprogram och visst kikar man på ”riktiga” lyftare när man utformar träningsprogrammen. Jag har en absolut favorit bland dessa som jag ofta tittar på, nämligen Dimitrij Klokov. Det är en fantastisk idrottsman.
Det mesta en levande varelse klarat i ryck är otroliga 223 kg, men då talar vi om en koloss på 176 kg! Klokov bär på 105 synnerligen vältränade kilon. På videon nedan kör han ”hängande ryck” från knäna inför VM 2015. Han klarar i tur och ordning 185 – 195 och 200 kg! Sistnämnda är den bästa enskilda prestation jag någonsin sett utföras med en skivstång.

För att bli tyngdlyftare i världsklass räcker det inte med styrka och teknik. Man måste även vara oerhört smidig. Här följer ett kort klipp från hans uppvärmning.

Och här kommer ännu mer godsaker för den som är intresserad. Ståpress på 165 kg – sittande press bakom nacken på 120 kg – överstöt på 250 kg med mera….
Vid något tillfälle ryckte han även 180 kg BARFOTA! Och hans djupa knäböjningar…är DJUPA!

 

Vilken kille! Han tävlar inte längre på internationella mästerskap utan reser runt och gör uppvisningar världen över.
Kanske lite tips och inspiration inför nästa besök i styrkehallen?