Lite att sätta tänderna i!

Inom friidrotten ryms det en skara så kallade ”Statistikbitare”. Det är människor med ett onaturligt intresse för siffror och rekord. Vanligtvis är statistikbitaren en lätt grånad, aningen dammig, gentleman över 50 år, även om det finns undantag. Onekligen är det ju ändå så att friidrotten väldigt mycket är uppbyggd kring tider och längder samt allehanda jämförelser.

För denna skara människor, ja alla intresserade, har vi plockat fram några rejäla godbitar att sätta tänderna i!

Vår statistiksida innehåller ett jättelikt dokument på 115 sidor innehållande ÖIS årsbästalistor år för år sedan bildandet. Givetvis är det ganska så tunt de första åren men det blir allt mer heltäckande ju längre fram vi kommer. Har du tur kanske du hittar dig själv någonstans…

Olympiasegraren på kort häck Harrison Dillard omgiven av de bägge ÖIS-arna Håkan Lidman och Arne Alvegren.

Klickar du på den här länken så får du upp samtliga segrare i Världsungdomsspelens historia! Dokumentet är på 38 sidor och här kan du hitta såväl kända som okända namn allt sedan premiärupplagan 1996.

Har Yannick Tregaro vunnit Världsungdomsspelen någon gång? Svaret finner du i ovanstående dokument.

Göteborg har ju tilldelats Veteran-VM i friidrott. Med tanke på detta kan det ju vara intressant att ta en titt på rekordlistorna. Nu för tiden är det förbluffande hög klass på rekorden.

Världsrekord Män                          Utomhus   Inomhus
Världsrekord Kvinnor                   Utomhus   Inomhus
Svenska rekord Män/Kvinnor     Utomhus   Inomhus

Ola Carlsson är vår främste veteranfriidrottare idag. På bilden ovan visar han glatt upp sin guldmedalj vid Veteran-VM 2019. I år går han upp i 45-årsklassen. Vill han slå världsrekord så måste han överträffa Charles Austins mäktiga 2.05m! Austin som vann OS 1996 och fortfarande innehar det amerikanska rekordet med sina 2.40m.
Det svenska rekordet däremot sitter väldigt löst när Ola väl får tävla igen. Det lyder på 1.88m och innehas av en annan ÖIS-are, nämligen Olle Johansson (från 1986). Men än så länge får Ola träna hemma i vardagsrummet på grund av Spaniens hårda Coronabestämmelser.


Träningsvideo från Ola Carlssons hem! Enbenshopp i vardagsrummet och distans i köket..

Lite annat smått och gott…
ÖIS adelskalender sprint
ÖIS adelskalender hopp
Göteborgs statistik genom tiderna utomhus
Göteborgs statistik genom tiderna inomhus
ÖIS SM-vinnare genom alla tider
ÖIS statistik genom tiderna utomhus