Lukas knäckte drömgränsen!

Första gången en ÖIS-are klarade två meter i höjdhopp var 1946, närmare bestämt den 11 juli. Då klarade Gunnar Lindecrantz 2.01m vid en internationell tävling i Prag i dåvarande Tjeckoslovakien. Detta var tillika ett nytt svenskt rekord som kom att stå sig till 1952. Vid Europamästerskapet i Oslo 1946 kom Lindecrantz femma med 1.93m.

Igår kväll blev den 18-årige Lukas Edqvist vår senaste tvåmetersman när han för första gången klarade drömgränsen vid en tävling på Slottsskogsvallen. Det kom alls inte oväntat då han i senaste två tävlingar klarat 1.95m och 1.97m och haft utmärkta försök på 2.00m. Det finns ingen anledning att tro annat än att han kan plussa på ytterligare ett par cm på den här noteringen under säsongens fortsättning. Efter den här insatsen är han rent av aktuell för en plats i Finalen av Lag-SM. Igår vann han tävlingen före så pass kompetenta hoppare som Arvid Ryberg och Herman Olvik.

Under Carbes trygga tränarskap har Lukas utvecklats raskt senaste året. Inomhus vann han JSM i tresteg P19 och nyligen noterade han hela 14.82m i denna gren. Fortsättningen blir spännande…

En given fråga är: ”Hur många ÖIS-are har klarat två meter i höjdhopp”? 

41 stycken är svaret om man räknar såväl inomhus som utomhus. Då ingår det en kvinna märk väl! Det är ytterst tveksamt om någon annan svensk friidrottsförening kommer ens i närheten av denna siffra.

Från gårdagens tävlingen skall vi också notera att Maja Nilsson klarade årsbästa 1.82m. Hon är uppenbarligen på rätt väg tillbaks efter sin fotskada och operation.

Maja på väg över 1.82m på Vallen. Fast i ärlighetens namn skall sägas att bilden togs vid JSM 2019.

Slutligen skall vi också uppmärksamma att Eliot Gustavsson höjde sitt eget klubbrekord i släggkastning P16 (5.0 kg) till fina 39.07m vid en tävling på Åby Friidrottsarena i tisdags! Snart kommer fyrtio också…

Eliot höjde klubbrekordet för tredje gången i år.