Maja tillbaks på allvar!

Maja Nilsson var det stora namnet när tävlingsserien AIRTIME2 inleddes med höjdhopp på onsdagskvällen i Friidrottens Hus. Maja var ju en ”barnstjärna” och vann Ungdoms-EM redan 2016 på 1.82m. Året efter tog hon brons vid Junior-EM19 med 1.85m. 2018 var hon sjua vid Junior-VM på 1.87m.

2018 hade hon dock börjat få problem med sin upphoppsfot. Dessa tilltog efterhand och hösten 2019 tvingades hon till en operation. Denna krävde en lång rehab och säsongen 2020 blev inte mycket att tala om, som bäst 1.82m. Under hösten har det dock med tydlighet synts att hon nu är tillbaks på allvar och onsdagens tävlingspremiär underströk detta ytterligare.

Såväl 1.75m, 1.78m som 1.81m klarades i första försöken med betryggande marginal. På 1.85m kom en rivning i första försöket innan hon klarade smärtfritt i andra. 1.88m gled hon över direkt med en lätt touch av ribban! Sedan höjde hon till personbästa 1.91m och åtminstone två av de tre försöken var riktigt skapliga utan att vara jättenära.

Det gick inte att ta miste på hennes glädje över resultatet och att vara tillbaks på riktig elitnivå. Tvåa i tävlingen kom GKIK:s Emma Söderström som klarade fina 1.78m och rev hårfint i sitt sista försök på 1.81m.

Herrarnas tävling innehöll endast tre man och vanns av Arvid Ryberg (IF Göta). Till ackompanjemang av Bruce Springsteen tog han sig över hela 2.05m. Bakom honom hoppade ÖIS två 02:or Gabriel Wallmark och Lukas Edqvist alldeles ypperligt. Gabriel tog nya personrekordet 1.97m och var inte alls långt borta på 2.00 heller. Den höjden tog sig däremot Lukas över i sitt sista försök och blev därmed tvåmetersman även inomhus. Utomhus har han hoppat centimetern högre.

Nu är Lukas tvåmetersman även inomhus. Det kommer mera!

AIRTIME2 fortsätter imorgon med kulstötning och på fredag med längdhopp. Ni kan följa tävlingarna via livestream med start kl 20.00. I längdhopp handlar det om säsongsdebut för Jenny Lestander och Jonathan Hirsh.

Säsongsdebut handlar det också om för Melker Svärd Jacobsson i stavhopp på lördag. Den andra deltävlingen i Stavhoppstouren går i Uppsala med fyra ÖIS-are i startlistan. Förutom Melker också unge William Asker i den manliga tävlingen. Fanny Berglund och Malin Dahlström deltar i den kvinnliga tävlingen. Också denna tävlingen kan man följa på nätet via den här länken. Första start kl 11.00

Melker årsdebuterar i Uppsala på lördag.

På söndag är det så dags för deltävling två av den Svenska Sprintutmaningen i Friidrottens Hus med många intressanta starter. De mest spännande RödBlå starterna görs av
* Alexander Andreasson 60m. Öppnade säsongen med6.89 förra helgen.
* Anders Pihlblad 200m. Årets nyförvärv har ett personbästa på 21.21 från i somras.
* Carl Bengtström 400m. 1,16,5 i testlopp på 600m signalerar storform.
* Kalle Wållgren 400m. Spännande debut efter bra vinterträning.
* Petter Gustafsson 60m häck. Tangerade klubbrekord på 7.94 förra helgen.

Även denna tävling lär man kunna följa via nätet. Ingen länk uppe ännu men om Ni går in på friidrott.se på söndag så ligger den säkert uppe där.

Senaste gången Carl sprang 400m i Friidrottens Hus tog de två varven endast 46.95 sekunder! Hur fort går det på söndag?

Som sagt, det är en märkvärdig inomhussäsong där endast elitaktiva får lov att tävla och då i mycket små format. Ändå snickras det ihop diverse tävlingar så gott det går och hittills har det bjudits på förbluffande hög resultatnivå

Fjolårets sensationsman Isak Persson säsongsdebuterar i tresteg på söndag kl 14.00 i Uppsala.