Max glänste vid Ungdoms-SM!

Tänk en sådan skillnad ett år kan göra. När Max Hejdenberg deltog vid sitt första Ungdoms-SM inomhus ifjol så slutade tresteget med tre ogiltiga hopp och hans bästa placering var 9:a i längdhopp. I år slog han tre personliga rekord och placerade sig som tvåa i trestegstävlingen.

.
Det började annars lite knackigt i trestegstävlingen innan han tände till i den femte omgången och tog ledningen med ett mäktigt personrekord på 13.39m! I sista omgången passerades han av Öresunds Jonathan Åsman som fick till en fantastisk fullträff på 13.79m.
.
På söndagsmorgonen stod längd på programmet och här tog Max sig till slutomgångarna med 6.09m. I sitt sista hopp slog han dock till med ett jättehopp efter en perfekt plankträff och tog lite överraskande hem ytterligare en medalj eftersom 6.47m räckte till ett brons.
.
Av bara farten fortsatta han med helgens tredje personrekord i höjdhopp där 1.85m räckte till en fin sjätte plats.
.
Stort grattis till Max för en suverän tävlingshelg!
.
Vi hade vår största trupp (14 st) till start vid USM på många år, kanske den största någonsin? För de flesta innebar detta mästerskapsdebut och man märkte tydligt hur nerver spelade in hos vissa.
.
Viggo Hahnsson gjorde ett fantastiskt mästerskap, även om han inte hade marginalerna på sin sida. Viggo som med sin kvallöpning på 200m enkelt hade tagit sig vidare till semifinal blev nu istället diskad pga ett tramp på banans inre linje. Elaka funktionärer kan tyckas men regler måste följas! Viggo blev givetvis mycket besviken men skulle ta revansch dagen efter på 60m häck istället. Målet var att ta sig till final även om det skulle bli tufft då Viggo statistiskt sett låg på en tolfte plats i Sverige och det är ju bara de 8 bästa som går till final. Viggo sprang lysande och sänkte sitt personliga rekord med nästan 3 tiondelar och tog sig enkelt vidare till SM-final. Väl i finalen blev det lite för mycket nerver och Viggo slutade som 8:a. Men har man slagit personligt rekord på ett SM och dessutom tagit sig till SM-final, ja då ska man vara riktigt nöjd! Viggo är ny inom sporten och har framtiden för sig!
.

Viggo gick till SM-final på 60 meter häck
.
Apropå häck och häckfinaler så var Viggo inte ensam ÖIS:are om att ta sig till final. Vår häckdrottning Mathilda Fogelberg som höjt sig kolossalt mycket den här  vintern tog sig även hon till SM-final på 60m häck. Statistiskt sett låg Mathilda 11:a i Sverige inför mästerskapet och i mål placerade hon sig som sjua även om det nu inte blev något personligt rekord. 9.54 blev tiden för Mathilda. Kan jämföras med hennes tid från Götalandsmästerskapen i fjol som låg på 10.40 vilket var långt ifrån en finalplats då!
.

Mathilda gick till SM-final på 60 meter häck
.
En annan som går från klarhet till klarhet är Judith Sjöman som tidigare tävlade för Katrineholm. Hon har utvecklats kraftigt sedan hon började i ÖIS i höstas och blev bl.a 4:a på mångkamps-SM för en månad sedan. Nu var det fullt fokus på hoppgrenarna höjd, längd och tresteg. Judiths bästa placering kom i tresteg efter nya fina personrekordet 10.65 vilket gav henne en fin 5:e plats. Hon kom även till final i längdhopp efter helgens tveklöst stabilaste hoppserie av samtliga deltagare i Växjö: 5.07 – 5.08 – 5.04 – 5.06 – 5.05. Hon hade dessutom 5.09 i kvalet. 6 hopp inom 5 cm alltså. Med en fullträff hade det dock kunnat bli betydligt längre!
.
Vi hade faktiskt 2 tjejer som tog sig till längdfinal, den andra var Alva Murtoniemi Gräbel som sensationellt hoppade 5.13 i längdkvalet. Anledningen till att resultatet är sensationellt är att Alva dragits med en fotskada i nästan 2 månader vilket gjort att hon inte kunnat göra ett enda tävlingshopp innan SM. Trots denna urusla uppladdning blev det alltså en SM final i längd och som om inte det vore nog knep hon en fin fjärdeplats i tresteg! Foten är nu helt återställd och Alva kan nu påbörja sin uppladdning inför sommaren där hon kommer vara med och slåss om medaljerna på allvar!
.
   
Judith och Alva gick till SM-final i både längd och tresteg
.
Vi hade gärna även sett Della Månsson och Rebecca Strand i final men med mycket nerver och lite ansatsproblem gick det inte den här gången. Men som sagt, Max Hejdenberg gjorde 3 övertramp på sitt första SM och nu står han som silvermedaljör! Della och Rebecca har även dem gått framåt kraftigt under vintern och blir att räkna med under sommaren! Ska tilläggas att Rebecca gick till semifinal på 60m efter finfina tiden 8.15, det näst snabbaste hon gjort i karriären.
Lina Toremark var riktigt nära ett nytt personligt rekord i i F15 höjdhopp. Lina som tog en 1.47m i första försöket rev sedan ut sig på 1.53, men höjd hon alltså alltså förut klarat.
.

Rebecca sprang sitt livs näst snabbaste 60-meterslopp med 8.15 i försöket
.
Arvid Ryberg tog sig liksom Max till final i P16 tresteg efter att återigen ha hoppat över 12m. 12.01 för att vara exakt. Arvid har slagit personligt rekord med hela 1.5m under vintern. I sin favoritgren höjdhopp var han  riktigt nära att tangera sitt personliga rekord på 1.79m men stannade tyvärr på 1.75. Hade Arvid bara haft lite mindre hälsenor hade han förmodligen klarat höjden och även haft goda chanser på 1.82m då mycket luft fanns över de föregående höjderna.

Hårfin rivning på personrekordet 1.79m!
.
Jonas Röst som var med i bronslaget på stafett-SM i somras fokuserade nu på längd och tresteg i p15-klassen. I tresteg slog han till med nytt personligt rekord på 11.24m. När tekniken sitter för Jonas gör han en bit över 12m. Detta gäller även för Victor Kock som hoppade tresteg i P16. 11.34 blev det för Victor.
.
Alexander Andreasson som även han gjorde sin första tävling på nästan 2 månader sprang 60m på 7.89. Alex har dragits med en ljumskskada vilket gjort att han inte kunnat träna på det sättet han behöver! Alex är ny inom sporten och och med lite mer friidrottsträning kommer det gå undan värre på banorna till sommarn!
Emma Kuutti som tog brons vid sommarens USM fick tyvärr inte till det den här gången. Men räkna med att Emma kommer tillbaka starkare än någonsin!
.
Till sist saknade vi verkligen Joel Mumbongo som skulle ha deltagit på 60m och 200m under helgen. Joel hade definitivt varit med och fightats om två guldmedaljer men med en allt för strulig säsong valde Joel att stå över den här gången.
.


I sjätte längdhoppet stämde allt!
.
Nedan följer ÖIS:arnas resultat!
.
P16 Höjd 6. Max Hejdenberg 1.85    PB
Höjd 10. Arvid Ryberg 1.75
Längd 3. Max Hejdenberg 6.47    PB
Tresteg 2. Max Hejdenberg 13.39   PB
Tresteg 8. Arvid Ryberg 12.01
Tresteg 12. Victor Koch 11.34
P15 60m – Alexander Andreasson fö 7.89
200m – Viggo Hahnsson diskv
Häck 60m 8. Viggo Hahnsson 9.46   fö 9.06 PB
Längd 26. Jonas Röst 5.11
Tresteg 10. Jonas Röst 11.24   PB
F16 Stav 12. Emma Kuutti 2.83
F15 60m – Rebecca Strand se 8.25   fö 8.15
60m – Della Månsson fö 8.37
Häck 60m 7. Mathilda Fogelberg 9.54   fö 9.55
Höjd =9 Judith Sjöman 1.53
Höjd =15 Lina Toremark 1.47
Längd 8. Judith Sjöman 5.08   kval 5.09
Längd – Alva Murtoniemi Gräbel ogiltigt   kval 5.13
Längd – Rebecca Strand kval 4.83
Tresteg 4. Alva Murtoniemi Gräbel 10.75
Tresteg 5. Judith Sjöman 10.65    PB
Tresteg 10. Rebecca Strand 10.12
Tresteg – Della Månsson ogiltigt