Medaljregn i Norrköping!

ÖIS stod för en formidabel insats under SM i Norrköping och samlade ihop hela elva medaljer, varav fem guld!

Redan i sitt första hopp slog Rebecka Abrahamsson till med 13.54m (+1.2) i trestegsfinalen. Nytt årsbästa och en längd som skulle visa sig räcka hela vägen till en guldmedalj! Ännu roligare blev det när hon fick sällskap upp på pallen av Jenny Lestander. Till skillnad från Rebecka avvaktade Jenny – som så många gånger förr – till den sista omgången innan hon slog till. Och som hon gjorde det! 13.31m innebar att hon landade hela 59 cm bortom totalperset 12.72m. Att vindmätningen visade 2.1 m/s hade mindre betydelse då resultatet förde upp Jenny till bronsplatsen och säkrade Jennys första medalj i seniorsammanhang.

13.31 och SM-brons i sista hoppet! Och bara centimetern bakom Maja Åskag…

Lika sensationell var silvermedaljen i manligt spjut. Joni Kaartinen inledde med tre raka 63 m-kast och tog sig med möda vidare till finalkastningen. Väl där blev han beordrad att sluta tänka och bara ta i. Ett gott råd, skulle det visa sig. När Joni släppte kastredskapet i den fjärde omgången kände han direkt att det var ett kast av ett helt annat kaliber och vrålade av glädje. Mycket riktigt seglade spjutet långt, strax bortom 70m-linjen. 70.20m innebar Jonis andra kast över drömgränsen; det första kom som bekant under Lag-SM. Då som nu blev ÖIS-kastaren tvåa bakom EM-klare Jakob Samuelsson. Precis som i Jennys fall var detta den första SM-medaljen för Joni.

Även helgens främsta medaljplockare tog sina första medaljer under helgen i Norrköping. Wilma Nielsen inledde med att säkra bronsmedaljen på 1500m efter en vansinnig spurt sista 200 meterna. Detta efter att duon från Tureberg – Hermansson och Ngarambe -stuckit direkt från start. Den som bäst lyckades följa Wilma var tvillingsystern Julia Nielsen. Hon slutade alltså fyra i detta märkliga lopp, som för de flesta handlade om en 1300m lång transportsträcka följt av 200m sprintlöpning.

Två gånger Nielsen tog sig också till final på favoritsträckan 800. Även här gick fältet ut i ett beskedligt tempo och ingen ville riktigt ta kommandot i den kraftiga vinden. Wilma höll emellertid en fin position hela vägen och var beredd på eventuella attacker. Då inget hände bestämde hon sig för att själv rycka med 220m kvar. Direkt tänjdes fältet ut och Wilma anförde med den svenska rekordhållaren Lovisa Lindh närmast jagandes. Wilma höll dock uppe tempot väl hela vägen in i mål och lyckades bärga sitt första SM-guld. Hon kunde vid målgång kosta på sig en segergest strax före starkt avslutade Hanna Hermansson och ovan nämnda Lovisa Lindh. Julia gjorde en ny stark insats och blev femma i loppet.

De bägge EM-nominerade Hanna Hermansson och Lovisa Lindh fick se sig besegrade av en raketspurtande Wilma Nielsen på 800 meter!

Våra VM-resenärer Maja Nilsson och Carl Bengtström tog varsitt ohotat guld. Maja hoppade säkert över 1.87m i höjden och hade goda försök på 1.91m. Carl sprang som omväxling 400m utan häckar och noterade årsbästa med 46.06.

Helgens mest förvånande (och förvånade) guldmedaljör var tveklöst Lukas Edqvist i det manliga tresteget. Ett sent återbud på förhandsfavoriten Jesper Hellström medförde att endast åtta hoppare kom till start i tävlingen. När vår egen Gabriel Wallmark efter ett inledande övertramp olyckligtvis fick en skadekänning i sitt andra hopp förvandlades trestegsfinalen till en vidöppen historia. Lukas inledde knackigt med tre kryss utan att fullfölja ett enda av hoppen. I fjärde försöket tog han sig samman och noterades för 15.03m trots avstamp en bit bakom plankan. I det läget ledde Ullevis Gustav Tartu tävlingen på 15.15m före Mölndals Oskar Weidenholm (15.08m). I femte omgången fick så Lukas äntligen ordning på såväl ansats som hoppning och flög långt. Han kände på sig att det var en ökning – och förhoppningsvis längre än Tartus notering – men trodde inte sina ögon när resultatet kom upp på tavlan… 15.58m! (Vinden +2.9 m/s.) Den ende som förmådde närma sig var Hammarbys rutinerade Erik Ehrlin som tog silverpengen på 15.41m. Men guld alltså till Lukas Edqvist – kanske hela SM:s största skräll!

Chockade människor efter Lukas sensationella SM-guld!

I Bengtströms frånvaro var finalen på 400m häck oviss på förhand. ÖIS fick med sig tre man till finalen och allra snabbast var Karl Wållgren som efter en ursinnig öppning ryckte åt sig en kraftig ledning in på upploppet. Upsalas Isak Andersson stod emellertid för en formidabel avslutning och lyckades passera Wållgren i loppets slutskede. Silvret gick ändå till Wållgren på tiden 50.96, endast tiondelen över det nysatta personbästat från FGP i Göteborg. Gustav Karlsson knep sjätteplatsen på 53.11 och Samuel Wiik var inte långt efter med 53.42 på sin åttondeplats. Samuel hade dessförinnan satt personligt rekord på samma distans utan häckar när han i försöksloppen under fredagen noterade utmärkta 48.69.

Tre RödBlå i final på 400 meter häck. Kell Areskoug är stolt i sin himmel!

I damernas stavtävling hade vi två deltagare i form av Michaela Meijer och Malin Dahlström. Michaela hoppade 4.01m vilket gav henne bronset. Malin gladde med ett nytt årsbästa när hon blev fyra på höjden 3.93m.

Helgens sista start gällde 800m för män och där gjorde Felix Francois allt man kunde begära när han rusade in som klar tvåa efter Ullevis Andreas Kramer. Felix har visat prov på finfin form under hela sommaren och vi väntar bara på att få se hur fort han kan springa i ett perfekt upplagt lopp… Övriga löpare gjorde också väl ifrån sig. Johanna Larsson sprang såväl 10 000m som 5000m och slutade fyra respektive sexa. Mohamed Nuur satte årsbästa på 1500m (3:57.66) och personbästa på 5000m (14:53.27).

Felix Francois plockade hem silvret bakom Andreas Kramer i tävlingens avslutande lopp.

I det kvinnliga längdhoppet fick vi med hela fyra hoppare till final! Väl där gjorde återigen Jenny Lestander en kanoninsats och kom fyra på nya personbästat 6.29m (+1.4). Även Emilia Hammarström hoppade långt och hennes 6.11m (+4.6) räckte till en femteplats.

Emilia Hammarström kom femma i en längdtävling där fyra av tolv finalister var ÖIS-are.

Också på den manliga sidan fick vi en fjärdeplats och detta genom Jonatan Hirsh. Efter att han gått till final som siste man bjöd han på betydligt bättre hoppning och landade på 7.28m (+3.7). Träningskompisen Olof Ryberg deltog i klassen S-12 längd och bjöd på en fin hoppserie med 6.45m (+2.3) som toppnotering.

Fina insatser stod även spjutkastarna Stina Jacobson och Amanda Nilsson för. Bägge noterade nya årsbästan; Stina 45.34m och Amanda 42.63m. Nytt årsbästa blev det också för Petter Gustafsson på 110m häck. Han sprang på 14.38 (+1.9) i försöksloppet och följde upp med 14.24 (+5.4) och en sjundeplats i finalen.

I damernas 200m-final var det utmärkta förhållanden med en lagom stark medvind (+1.6) i ryggen. Undan gick det och Denise Eriksson tog sig glädjande nog under 24 sekunder för första gången! Hennes tid 23.94 placerade henne som fyra i ett lopp som vanns av Ullevis Lisa Lilja på raska 23.14.

Sammantaget blev årets SM en stor succé. Elva medaljer fördelat på fem guld, tre silver och tre brons. Därtill hela sex stycken fjärdeplatser. Mest sensationellt var ändå att ÖIS damer segrade i mästerskapsstandaret! Detta tämligen överlägset då tvåan Spårvägen var hela 17 poäng efter. Aldrig förr har vi varit i närheten av att uppnå detta och inför mästerskapet fanns inte en tanke på att det ens var en möjlighet.

Lite anmärkningsvärt är att vårt herrlag segrade under Lag-SM medan damerna blev sjua och åkte ur. Nu tog damerna hem mästerskapsstandaren medan herrarna inte var bättre än fyra. Hursomhelst väldigt roligt med alla framgångar!

 

ÖIS samtliga medaljörer

Guld
Carl Bengtström – 400m – 46.06
Lukas Edqvist – Tresteg – 15.58w (+2.9)
Wilma Nielsen – 800m – 2:09.55
Maja Nilsson – Höjd – 1.87
Rebecka Abrahamsson – Tresteg – 13.54 (+1.2)

Silver
Felix Francois – 800m – 1:49.85
Karl Wållgren – 400m häck – 50.96
Joni Kaartinen – Spjut – 70.20

Brons
Wilma Nielsen – 1500m – 4:41.54
Michaela Meijer – Stav – 4.01
Jenny Lestander – Tresteg – 13.31w (+2.1)

Slutställning Mästerskapsstandaret kvinnor

  1. Örgryte IS – 82p
  2. Spårvägen FK – 65p
  3. Hässelby SK – 48p

Tacka för att Wilma är lycklig över sitt guld! Helgens mest överraskande segrare tillsammans med Lukas Edqvist.