Nytt klubbrekord – efter 38 år!

Som ni säkert noterat så stötte Leo Zikovic nytt klubbrekord i kula P16 i helgen med 14.86m. Stefan Blomqvists 14.34 från 1981 ströks härmed. Till saken hör dock att på den tiden stötte man i Sverige med ett redskap som vägde 5,5 kg. För några år sedan ändrade man i Sverige redskapsvikterna och nu är det 5,0 kg som gäller.

Utomhusrekordet för P16 är dock fortfarande i Stefans ägo. Hittills har vi trott att det lyder på 15.12 kg. Nu visar det sig dock att detta inte stämmer!

Den 3-4 oktober 1981 reste nämligen en större grupp svenska mångkampare till Gelsenkirchen, Tyskland för en internationell mångkamp. I klass P16 deltog Stefan Blomqvist. Detta i en åttakamp som genomfördes med tyska regler. Då stötte man med en kula som vägde 5.0 kg och Stefan noterade hela 16.22m!
Eftersom detta ju inte var den svenska standardvikten så kom resultatet inte att noteras i någon statistik utan ”glömdes bort” för framtiden.

Drygt 30 år senare införde Sverige samma kastvikter som Tyskland och det innebär att det här resultatet återigen blir aktuellt. Nu suddar vi i rekordlistan och skriver in Stefans 38 år gamla stöt på 16.22m som klubbrekord P16.  Detta innebär att Leo Zikovic verkligen får lägga in en extra växel på träningspassen för att nå upp till Stefans utomhusrekord.

Lukas Zarders har längd som förstagren men har också sprungit en hel del stafett. Hans skollag gjorde 3,26 på 4x400m 2019.

Vem är Lukas Zarders? Det är en grabb från Ohio, USA med dubbelt medborgarskap. Pappa är amerikan men mamma kommer från Motala! Han är född 2002 och tävlar i längdhopp och sprint. Personbästa i längd lyder på 6.79m. Han har beslutat sig för att tävla för ÖIS när han befinner sig i Sverige. Dessutom har han vissa planer på att studera vidare i Sverige efter High School.

Från Sydafrika kommer den här bilden. Laddade grabbar i startblocken. Vi gläder oss naturligtvis speciellt över att tränare Olsson följer styrelsens rekommendation att anställd personal inte bör förekomma på sociala medier i bar överkropp! Skrudad i gul T-shirt inväntar han Judith Wagerstens startkommando…