Ola Carlsson helt opåverkbar av tiden!

Det var vid den klassiska, numera avsomnade, skoltävlingen Angeredscupen som det skedde för allra första gången…

Den då blott 16-årige Ola Carlsson klarade för allra första gången drömgränsen två meter i höjdhopp! Ja, det blev till och med hela 2.03 innan han var färdig. Datumet var den 25 maj 1991.
Han bars i triumf runt arenan på sina klasskamraters axlar!

Vi går framåt ett drygt kvartsekel i tiden…

24ebruari 2018 och platsen är Antequera i Spanien. Samme Ola Carlsson klarar åter 2.00 i höjdhopp, nu vid en ålder av 42 år och 11 månader!

Visst är det fantastiskt att klara två meter med ett tidsspann av 26år och 9 månader. I själva verket har han klarat två meter varje år mellan 1991 och 2018 med undantag för 2013. Det året hade han skadeproblem och mäktade endast med 1.98m. Den 28 december anordnade vi dock en specialtävling i Friidrottens Hus där han var hårfint nära att klara 2.00m.

Som allra högst har Ola hoppat hela 2.22m. Detta gjorde han i Cordoba, Spanien 2002. Han har gjort ett antal landskamper.

Sällskap på kungapallen av Andreas Block och Christian Olsson

Det är ljuvligt att konstatera att Ola är still going strong och inte verkar mattas av. Han har tävlat flitigt inomhus i vinter och bland annat genomfört en sjukamp.

Ola kröns till ny höjdhoppskung i ÖIS vid RödBlå Vinter 1999!

 

Ola bor ju sedan många år i Spanien. Han är gift och har två barn och hans liv är proppfyllt med friidrott. Förutom det egna tävlandet är han tränare och arrangör av träningsresor. Otaliga är de svenska klubbar som vänder sig till Ola för hjälp med vårens träningsläger.

Den ende som kan visa upp en tillnärmelsevis liknande svit är givetvis Stefan Holm. Han gjorde sitt första tvåmetershopp 1992 och sitt senaste 25 maj 2016. Då firade han sin 40-årsdag genom att klara hela 2.06 vid en resultattävling i Torremolinos, Spanien under ett träningsläger

Om det är tillåtet att drömma så skulle det vara helt magiskt med ett MÄSTARMÖTE mellan Ola och Stefan vid Världsungdomsspelen i sommar. Tänk att få se dessa bägge legendarer visa ungdomen att det går bra att hoppa två meter i höjd långt efter fyrtioårsdagen…. Det hade varit någonting det!