Rapport från Nordenkamp och HäcXksan!

4 ÖIS-are deltog vid helgens Nordenkamp i Växjö medan 38 st tävlade vid premiärupplagan av HäcXksan i Friidrottens Hus på söndagen. Nu märks det att mästerskapen närmar sig och att formkurvorna börjar stiga brant.

Redan i fredags kväll var dock en ÖIS-are i farten. Det var inte vem som helt utan det handlade om Emma Green som gjorde sin första tävling på 14 månader i polska Torunn. Diskbråck, hälsenor och det ena med det andra gjorde att man var osäker på att man någon gång skulle få se henne tillbaks på tävlingsbanan. Träningen har dock flutit på allt bättre och nu var det dags för ett första tävlingsframträdande.
Emma gick in på 1.80m, hade sedan problem på 1.85m som gick vägen först i tredje försöket. 1.87m tog hon dock i första innan det blev stopp på 1.89m. 1.87m är dock ett besked på att hon verkligen är på rätt väg. Den fysiska statusen blir avgörande för en eventuellt fortsatt innesäsong.
.

Dags att plocka fram leendet igen!
.

Vid Nordenkampen i Växjö slog två av våra deltagare nya svenska årsbästan. Emil Svensson går från klarhet till klarhet. Efter 2.14m i comebacken i Malmö, 2.15m vid Göteborg Inomhus, tog han nu hem segern på 2.16m! Skall det bli ett nytt SM-guld om två veckor?

Felix Francois var inte helt tillfreds med de 48,34 han presterade vid såsongsdebuten på 400m. I Växjö var det andra bullar och han gjorde sin näst bästa tid någonsin inomhus med 47.53. Han sprang i det första heatet av två, och lite överraskande lyckades den förmodade sverigettan Joel Groth inte rå på hans tid i det andra loppet.

Michaela Meijer satte nerverna i gungning genom att klara sin ingångshöjd (4.21m) först i sista försöket. Sedan gick det betydligt bättre och hon säkrade den svenska dubbelsegern genom att klara 4.51m (tangerat årsbästa). På 4.61m var hon aldrig riktigt nära.

Jonas Mejer hade en lite jobbigare eftermiddag och fick nöja sig med 17.44m. Till SM hoppas vi på nya 18-metersresultat.

HäcXksan är en tävling som tillkom i all hast, när vi upptäckte att allt fler arrangörer plockade bort häcklöpning från programmet. Vi bjöd in i samtliga åldersklasser och garanterade alla två lopp.
Det var också många som tog chansen och presterade personbästan över häckarna.Herrarnas häcklopp blev riktigt grymma med fyra man under åtta sekunder. Alexander Brorsson kom direkt från Nordenkampen där han slog till med dunderperset 7.75m. I Friidrottens Hus fick han dock släppa såväl danske Martinsen (7.87) som Anton Levin PB 7.90) före sig imål. Roligt att se Oliwer Åstrand tillbaks på korthäck igen. Första loppet var lite försiktigt men det andra avverkades på riktigt lovande 8.49 sek.
:


Så här såg det ut i Nordenkampen. Dan därpå var det ombytta roller och Martinsen var först.
 

Våra häckdrottningar Terese Nätstrand och Matilda Fogelberg tog hem en dubbelseger i F17-klassen. Terese sänkte sitt pers till 9.20 och Matilda var bara hundradelen ifrån sitt med 9.27 sek.

Det var speciellt kul att se våra ”småtjejer” yngsta klasserna F12-13 prova på häck för första gången. De tävlade med glädje och frenesi och här kommer det säkert att utvecklas några några riktigt vassa ”häckrävar” vad det lider.

Förutom häcklöpning var det också några ytterligare på programmet. Alexander Andreasson sänkte sin bästatid på 60 meter med 7 hundradelar till 7.36. Personbästa med kraftig marginal noterade även Samuel Wiik som dundrade runt 200 meter på fina 23.21 sek! Det känns som om 51 sekunder är rimligt vid de förestående JSM-tävlingarna.


Inte världens smidigaste – med Alexander (närmast) sprang 60 meter på 7.36!
.
I längdhopp satte Erik Olsson innepers med goda 6.81 samtidigt som hans aktiva såg bra ut. Max H höll med knapp nöd undan för Victor K (6.36 emot 6.33). Tobias Carlryd fick också med sig ett ”pers” på 5.82m. Jag sätter en bra slant på att hans livs första 13-metershopp i tresteg kommer till USM.
På 1500m sprang såväl Awet, Chris som Kriger. Ett riktigt lusigt utgångstempo gör deras insatser lite svårbedömda. Awet och Chris kom imål på 4.09 med Kriger strax där bakom på 4.12.
Arthur Engström hoppade årsbästa 14.40m i tresteg. Dessutom hade han ytterligare ett hopp som var betydligt längre i effektiv hopplängd, 14.33m med avstamp en bra bit före plankan.