Så ser Olas och Stefans vardag ut

Vi kan klaga över att situationen här hemma är besvärlig i dessa coronatider. Då kan det kanske vara nyttigt att se lite grann hur man har det i andra länder. Vi har ju två stadiga ÖIS-kämpar som bor utomlands, Ola Carlsson i Spanien och Stefan Blomqvist i Texas, USA. På bägge dessa platser är det i stort sett utegångsförbud så deras vardag är betydligt besvärligare än den svenska varianten.

Ola bor ju i Malaga och han livnär sig till stor del på att arrangera träningsläger för svenska friidrottsklubbar. Nu blev hela lägersäsongen hastigt men mindre lustigt inställd. 7-9 månaders arbete gick till spillo och en stor del av familjens inkomster.

Så här skriver Ola om den nuvarande situationen:

Spanien har haft nationellt nödläge sedan 15 Mars. Redan Fredagen den 13 Mars gick vår kommun ut och stängde alla idrottsanläggningar, lekplatser etc. Min träningsgrupp passade på att köra ett sista back pass den 14 Mars. Efter den 15 Mars får man endast gå ut och handla mat, gå till apotek eller sjukhus. Alla affärer och restauranger är stängda (förutom mataffärer) och den som har jobb kvar jobbar via internet hemifrån.

Jag har blivit permitterad och fick fick reda på det ikväll. Innan detta gjorde en del av oss videos med lite träningsmaterial, jag bifogar länk. Alltså ingen utomhusträning tillåten, endast träning hemma i lägenheten där vi gör så gott det går.
Jag försöker att springa 20 minuter på morgonen plus övningar och 20 minuter på kvällen måndag till fredag. På lördagen kör jag lite tuffare för att ha vilodag på söndag. Trots att lägenheten inte är större än 100 kvadrat så funkar det bra ändå, det är fantastiskt hur mycket man kan göra på så lite yta.

Som det ser ut nu är vi instängda fram till och med 11 April, men de allra flesta tror att det kommer bli minst till den 26 April!

 


Träningsvideo från Ola Carlssons hem! Enbenshopp i vardagsrummet och distans i köket.. Härligt!

 

Stefan Blomqvist bor i staden Bourne i Texas. Så här beskriver han sin och familjens vardag:

Här är allt stängt. Man kan bara handla mat, bensin och medicin. Jag jobbar på sjukhus så det är öppet. Dom snackar om att sätta upp vägspärrar nu. Jag har tillstånd att köra igenom via jobbet. Alla träningslokaler är stängda men vi kan fortfarande träna på kolstybbsbanan i Bourne och det finns kastringar. Vi hittade också en skolarena ute pa landsbygden. Den är fortfarande öppen och här det finns häckar och hoppmattor.

Annars ska man bara vara med familjen och inte umgås med andra. Vi kör med hemkörd mat. Alla restauranger är stängda men man kan hämta mat genom bilfönstret. Annars tränar vi på som vanligt i familjen, det enda normala i tillvaron! Texas har klarat sig bra med hyfsat lågt antal fall av Corona. Mindre än Sverige just nu. Det är 70.000 i New York området med Corona. Vi har kört några internettävlingar för att hålla igång verksamheten i klubben. Vi mailar träningsprogram varje vecka som dom kan köra själva. Hoppas att komma igång igen runt 1 Juni….

Slutligen en komisk grej som hände i Söndags. Vi skulle ha börjat vår officiella sommarträning idag (30/3). Vår websida skickade ut ett automatisk e-mail som en påminnelse att träningen börjar på Måndag. Jag hade helt glömt av att detta lagts in långt tidigare. Jag insåg vad som hade hänt när vi fick förfrågan från först BORGMÄSTAREN och sedan SKOLCHEFEN vad fan vi sysslade med genom att ha träning (vilket är förbjudet i Texas)!

 

Bröderna Blomqvist tränar på trots besvärliga förhållanden i Texas.