Sju medaljer och tre ”nosningar” i Växjö

Vi återanvänder bilden från Pelles inför-reportage. För det blev ju tre rejäla ”nosningar” under JSM-helgen i Växjö.

Först ut att bara få nosa på medaljen var Victor Koch. Han hade ett tufft motstånd på förhand från Ullevi-duon Bålström/Lundborg samt MAI:s Marcus Nyberg. Det blev dock rejält mycket tightare än förväntat. Framförallt pga att Victor steppade upp en nivå från tidigare under säsongen. Redan tidigt visade att grym potential när han landade på 14.25 trots att han hade en halv fot kvar fram tills plankan började. Det visade sig att en perfekt plankträff antagligen hade räckt. Bronset gick nämligen för 14.61. Victor kunde ändå glädja sig åt ett nytt personbästa med 14.51 och mycket fin hoppning.

Victor hoppade bättre än någonsin! En sällsynt hedervärd fjärdeplats.

Alexander Andreasson var en annan nosare. Alex har inte riktigt fått till det under inomhussäsongen och hans längdtävling under lördagen lämnade en hel del övrigt att önska, men när det blev dags för 60m så var det en helt annan Alex som kom till start. I försöker satte han ett ordentligt säsongsbästa med 7,02 och tog sig vidare på tid. Han var bara 4 hundradelar från tvåan i heatet som hade nästbäst totaltid så visst hade han häng på en medalj inför finalen. Det blev en oerhört tight final där det skiljde endast 3 hundradelar mellan bronset och åttondeplatsen. Alex satte personbästa med 6.95 och var endast 1 ynka hundradel från Bronset på sin fjärdeplats. En ordentlig nosning!

Judith Wagersten gjorde sitt livs längdhoppstävling. Hennes tre godkända hopp mätte 5.60, 5.69 och 5.80! Det sistnämnda klämde hon till med i sista hoppet och tog då grepet om bronset. Den enda som återstod att utmana henne var Jenny Lestander som tidigare hade 5,73. I sista hoppet bombade hon på ordentligt och hoppet mätte hela 6.00. Judith fick nöja sig med en nosning, bara 3 cm från Ida Nilsson som tog bronset. Segrade gjorde Kajsa Karlén med mäktiga 6.29. Judith kunde dock glädja sig åt trestegsmedaljen under lördagen.

Ännu en välförtjänt pallplats för Judith Wagersten! Ett föredöme vad gäller träningsflit och ambition.

Men nosningar hör förstås till och det är ju just de här fighterna om medaljerna som är extra spännande och roliga. Ibland går det åt ”rätt” håll och ibland åt ett annat håll. Det skapar iaf alltid en hunger för att ta den där medaljen nästa gång.

Nog om nosningar för vi fick ju faktiskt hela 7 medaljer med oss hem från Växjö. Först ut var just Judith Wagersten som upprepade bedriften från JSM i somras genom att ta hem en bronsmedalj i K22 Tresteg med 11.84. Då ska man också veta att hon hade flera hopp i de trakterna där det gavs bort decimetrar både vid plankan och vid landning. Så visst har Judith kapacitet för en bra bit över 12m!

Lördagens andra medaljör, Gabriel Wallmark, slog till redan i första hoppet med 6.90! Han såg sedan tämligen ohotad ut och hade tävlingens fyra längsta hopp. Fram tills sista omgången när Täbys Oskar Edlund slog till med 6.82! Lite nervöst var det allt innan resultatet kom upp, men ett guld blev det! Guld blev det också på söndagen i favoritgrenen tresteg. Helgens nästlängsta ÖIS-hopp stod Gabriel för när han hoppade 14.62 i första omgången. Dubbla guld för Gabriel alltså! Han avstod sedan vidare hoppning pga knäproblem.

Lukas Edqvist har klivit över 13m den här säsongen vid flertal tillfällen. Den här helgen blev det inte riktigt så långt, men hans 12.90 räckte ändå till en Bronsmedalj!

 

Två ÖIS-are och en ÖIS-avkomma (Tartu) på prispallen i P17 tresteg. Men visst borde ni kunna se lite gladare ut grabbar!

Längst av trestegs-ÖISarna hoppade Tobias Carlryd. Det satt dock långt inne. Övertramp, undertramp och genomtramp gjorde att han låg pyrt till inför sista hoppet. Han var faktiskt inte ens på medaljplats! Då tog han fram tävlingsdjävulen i sig och klämde i med hela 14.87 trots att han inte ens var uppe på plankan!! Guld för Tobbe!!

Guld i sista hoppet, men Tobias förorsakade många gråa hårstrån i tränarkåren!

EM-kvalade Carl Bengtström nöjde sig med 60m den här helgen, men han nöjde sig inte med att komma hem utan en medalj. Trots ett vasst startfält med många sub-7 löpare så visade han att han kunde fightas med sprintspecialisterna. 6,99 i försöken. Personbästat 6,93 i semin och sedan blixtrande 6,89 i finalen. Han rådde inte på Thomas Jones och Omar Chaaban, men ett Brons blev det och dessutom ett gött formbesked!

Det gick rysligt fort på sprintbanan! Carl persade först i semi med 6.93 och sedan med 6.89 i finalen. Det räckte till en tredjeplats i tidernas vassaste P19-final.

Samuel Wiik låg i sjuksängen hela veckan inför JSM och fick inte åka med resten av gänget pga smittorisk. Han frisknade dock till tillräckligt för att ta sig vidare från försöksloppet på lördagen och väl i en final ger sig inte den gode Wiik. Det krävdes ett säsongsbästa av Ullevis Joakim Karlsson och en riktig stålmannen fällning av MAI:s Victor Bondesson för att slå Samuel. Men ett Brons får ändå ses som mycket godkänt med tanke på uppladdningen!

Stefan Savic hade en helvissen lördag som resulterade i diskning i försöket på favoritgrenen 400 meter. Han sov dock på saken och kom igen med två personrekord på 60 meter och en överraskande finalplats. 7.31 i försöket och 7.24 i finalen! Så skall man hantera en motgång!

Utöver ovanstående hade vi flera fina prestation, några tråkigheter i form av skador och en och annan missnöjd ÖIS:are som får åka hem och ta nya tag! Det kommer fler SM!

Dunderperset 14.62m gav en segermarginal på dryga metern i tresteg. Gabriel vann även längden smärtfritt och visst hade han kunnat plocka hem höjden också om han känt för det…