Sju Segrare i Söderhamn!

Det allra första Svenska Mästerskapet i friidrott genomfördes 1896 i Helsingborg. ÖIS var bästa klubb med sex guld. I ärlighetens namn skall dock tilläggas att det var uteslutande göteborgare som deltog och att startfälten var tunna. Vid ytterligare två tillfällen i början av förra seklet tog vi fem segrar vid stora SM.

Vid helgens mästerskap i Söderhamn övertäffade vi dock alla tidigare prestationer genom att ta hem SJU stycken SM-guld. Det var en RödBlå klang- och jubelföreställning helgen igenom i Hälsinglands pärla.

Fredagskvällen bjöd på de två inledande triumferna. Michaela Meijer kom med en knagglig säsong bakom sig men nu stämde allt. Hon säkrade segern redan med sitt andra hopp över 4.18m. Därefter klarade hon i rask följd 4.30m, årsbästa 4.41m och slutligen även fina 4.50m! En härlig triumf för Michaela som utstrålade glädje.

Johanna Larsson ställde sig på startlinjen som en av favoriterna på 10.000m. Det var dock Högbys Hanna Lindholm som drog iväg direkt från start. Med en första kilometer på 3.14 skapade hon en rejäl lucka till övriga fältet. Som mest ledde hon med 14 sekunder. Därefter började avståndet dock krympa sakta men säkert och efter 7 km var Carolina Johnson (Linköping) och Johanna ikapp. Sedan drog Carolina hela vägen med Johanna klistrad i ryggen. Med 500 meter kvar växlade Johanna tempo och avgjorde direkt. Segermarginalen blev hela sex sekunder och 34.04.68 var klubbrekord med bra precis halvminuten.
Johanna har verkligen jobbat sig upp i eliten. År från år har hon i stadigt takt förbättrat sina tider. Vid terrräng-SM i höstas tog hon sin första SM-medalj (brons). Halvmaraton i våras gav ett silver och nu står hon som Svensk Mästarinna! Otroligt välförtjänt!
På söndagen kom hon tillbaks på 5000 meter och tog en femteplats. Återigen nytt personbästa med 16.28.78.

Johanna Larsson visar upp sitt SM-guld efter ett verkligt bragdlopp.

Lördagen resulterade i två nya segrar, bägge på 400 meter. Carl Bengtström säsongsdebuterade i Madrid för en vecka sedan med 45.91 sek. Nu prickade han i stort sett den tiden när han segrade på 45.97! Det var ett högklassigt lopp där övriga medaljer kostade 46.43 (Emil Johansson) och 46.74 (Kasper Kadestål). Därefter gladde Marcus Tornée med nya personbästat 47.16 på fjärde plats. Vi hade till och med tre man i finalen då Samuel Wiik kom åtta.

Carl är tillbaks efter sin skada. Det blir dock ingen häcklöpning i år utan siktet är inställt på en VM-start på 400m slätt.

Strax därefter avgjordes dameras final. Lisa Lilja kom till ÖIS i år för att göra en satsning på 400 meter i en ny träningsgrupp. Hon har verkligen varit lyckosam och sänkt sina tider lopp efter lopp. Vid Lag-EM var hon nere i på fina 53.00 och nu gick det ännu snabbare… Det krävs ett antal lopp för att lära sig disponera krafterna på 400m på rätt sätt och nu kändes det som om hittade helt rätt. Det resulterade i nya klubbrekordet 52.73 och en segermarginal på 1½ sekund!
Hon deltog även på halva sträckan dagen efter. Det gav ytterligare en medalj av bronsvalör. Kanske var hon lite trött i benen efter lördagens urladdning.

Seger på nya klubbrekordet 52.73. Lisa debutsäsong på 400 meter är verkligen en succé!

Söndagen bjöd på lite sämre väder med regn på eftermiddagen. Men framför allt bjöds ytterligare tre guld!

I Carl Bengströms frånvaro var Kalle Wållgren en av huvudfavoriterna på 400 meter häck. En förkylning veckan före var dock ett avsevärt orosmoment. Han visade sig vara tillräckligt återhämtad och tog en verklig kämpaseger då främst David Thid (PB 50.45) och Viktor Bondesson (PB 50.93) utmanade rejält. Kalle var dock först över mållinjen på glänsande 50.30 sek!
Även på den här distansen hade vi tre finalister! Samuel Wiik har, efter några år av stagnation, tagit ett rejält kliv framåt i år. Det resulterade nu i en femteplats och ett kraftigt PB på 52.41 sek. Han var dessutom, som tidigare nämnts, finalist även på 400 meter slätt.
Även Gustav Karlsson gjorde en helgjuten insats med ett nytt årsbästa (53.05) på sjunde plats.

Kalle Wållgren fick verkligen jobba för sitt SAM-guld på 400 meter häck.

William Asker hade starka utmanare i stav. Främst i form av Linus Jönsson (född 05) som gjorde hela 5.40m i Nordiska Juniorkampen, samt de senaste två årens SM-vinnare Robin Jacobsson. Från sitt första hopp över 4.95m hade dock William kontroll över tävlingen. Också 5.12m och 5.24m klarades i första försöken och detta med avsevärd marginal. När segern var bärgad gick han direkt på personrekordet 5.42m. Tyvärr hade det börjat regna och blåsa vid det här laget så de tidigare fina förutsättningarna försvann.
Nu väntar ett JEM19 i självaste Jerusalem och det känns som om det finns möjligheter till betydligt högre hopp om de yttre förhållandena är de rätta.

William Asker agerade som en rutinerad veteran när han bärjade årets andra SM-guld i stav för seniorer. Han vann inne också…

Det sjunde guldet tillkom under usla väderförhållande. Det manliga tresteget avgjordes under ett ihållande regn. Gabriel Wallmark kom med ett stärkt självtroende efter silvret vid JEM23 på hela 16.24m. Nu öppnade Jesper Hellström med goda 15.69m och det stod sig länge. Gabriel inledde med 15.60-15.64 samt ett tramp på 16 meter. I den fjärde omgången avgjorde han så med goda 15.98m, utmärkt med tanke på regnet.
Vårt andra trestegshopp, Lukas Edqvist, var illa ute efter två misslyckade hopp. Ett halvknackigt hopp på 14.79m i den tredje omgången säkrade dock fortsatt hoppning. Därefter följde hopp på 15.07m och så 15.37m som resulterade i en bronspeng för Lukas.

Guld och brons till Sällskapet i vår paradgren tresteg!

Sju guld alltså, men det hände mycket, mycket mer…

Systrarna Nielsen gjorde som vanligt en helgjuten SM-insats. Trots att Wilma tog dubbla medaljer (silver på 800m och brons på 1500m) så var det ändå syster Julia som svarade för det verkliga lyftet denna gången. På 1500 meter gjorde Wilma, tillsammans med Hanna Hermansson och Yolanda Ngarambe en stentuff satsning från start. Det resulterade för Wilma del i ett brons och 4.12.51 var tiondelar från hennes rekord. Men där bakom spurtade Julia till sig en sjätteplats för bl.a. Lovisa Lindh. Med 4.16.98 kapade hon FEM sekunder på sitt gamla personbästa!

Än bättre var Julias insats på 800 meter. I söndagens regnväder satsade Hanna Hermansson och Wilma hårt från start. Hanna tog helgens andra seger (2.03.29) före Wilma (2.03.58). Men snabbast av alla på slutvarvet var Julia som passerade mållinjen häpnadsväckande nära sin syster. 2.03.84 ett ståtligt nytt personbästa i ett ganska så kraftigt regnväder! Silver och brons för tvillingarna med andra ord.

Dubbelt Nielsen på 800-pallen! Julias slutvarv var sensationellt bra.

Totalt tog vi hela 13 medaljer: 7 guld – 1 silver och 5 brons.

Elva medaljer har redovisats och den tolfte tog av SM-specialisten Rebecka Abrahamsson i kvinnligt tresteg. Hon öppnade direkt med årsbästa 13.43 i sitt första hopp. Det blev också hennes slutnotering trots att hon radade upp en serie med hopp en bit över 13 meter (varav några var tramp). Åskag vann inte oväntat med Nyman-Wänseth tvåa på 13.61 (nytt PB). Judith Wagersten kom tia på 11.67m vilket var årsbästa för hennes del.

Den kvinnliga höjdtävlingen på söndagen blev dramatiskt. Först försvann den skadade huvudfavoriten Bianca Salming redan på 1.72. Engla Nilsson inledde med att klara 1.67m och 1.72m med darr på ribban…
Därefter blev hon stungen av en geting i benet och det gjorde tydligen susen! 1.76m och 1.80m klarades med rejäl marginal. Slutligen klarade hon även hela 1.83m i sitt tredje försök! Nytt personbästa med 3 cm vilket innebar en bronspeng efter Ellen Ekholm (1.86m) och Louise Ekman (1.83m).
Frågan är dock om ett getingstick kan klassas som doping? Det finns inte med på dopinglistan i alla fall.
Skämt åsido är 18-åriga Engla en supertalang som nu strömhoppar över 1.80m. Hennes start vid JEM19 i Jerusalem blir högintressant.

En ilsken geting stimulerade Engla till stordåd!

Våra spjutkastare hade lite blandade framgångar. Stina Jacobsson klämde till med hela 47.18m i kvalet vilket var ett nytt klubbrekord. Hon lyckades dock inte riktigt upprepa det i finalen och hennes 44.64m gav en snöplig niondeplats (de åtta främsta för ju sex kast).
Joni Kaartinen presterade en jämn och fin serie med 66.21m som topp. Tyvärr fick han aldrig till den där riktiga fullträffen utan alla kast var ungefär lika långa.

Leo Zikovic gjorde även han en stabel insats i manlig kula. En sjätteplats på 16.72m är helt OK för en junior. Men bronset gick för 17.13m och det är ingen omöjlig längd när Leo får på en träff.

Emma Dahl gjorde sitt blott andra tävlingsstart för säsongen. Hon pressade sin tid på 3000m hinder från Lag-SM ner till goda 10.26.94 vilket gav en femte plats.

Chris Gray var gjort en stark comeback i år efter fjolårets skadebekymmer. Han var bara en enda placering från final på 1500 meter. 3.52.43 gav en försmädlig elfte plats. Det är dock hans näst bästa tid, bara 3.50.97 från Lag-SM är snabbare.
Han sprang också 800 meter där han hade 1.54.25.

Våra längdtjejer hade inte turen med sig. Jenny Lestander imponerade med hela 6.25m i kvalet. Hon fick även med sig Emilia Hammarström till finalen efter ett hopp på 6.06m. Cajsa Augustsson saknade dock två cm till finalen (5.97m).
I finalen blåste konstant motvind. Jenny inledde med 6.00m och trampade i andra. Det tredje var rejält långt över sex meter men tyvärr åter tramp. Därmed var det färdighoppat för en besviken Jenny som annars verkade vara i form att slåss om en bronsmedalj. Även Emilia fick nöja sig med 3 finalhopp.

 

Jenny Lestander hade inte turen med sig i Söderhamn…

Och slutligen, hur gick det för vår klubbchef Carbe i tiokamp?

Det började alldeles utmärkt. 11.36 på 100m och 6.68m i längd följdes av en lång kulstöt på 12.18m. I höjdhoppet gav sig dock en hälsena tillkänna vid ett hopp på 1.86m.
Tyvärr var han därför tvungen att kasta in hadduken inför 400 meter.
Men det var inte jättesynd om honom… Nu kunde han istället gå omkring och malla sig över alla de fantastiska framgångar vi hade under helgen!

Tiokampen slutade inte lyckosamt för vare sig Fredrik Samuelsson eller Jonathan Carbe…

Komplett resultatlista SM i Söderhamn