SM i Eskilstuna

Friidrotts-SM avgjordes den gångna helgen på Ekängens IP i Eskilstuna. Stundtals bjöd vädret på några regnskurar men mestadels var det goda tävlingsförhållanden. ÖIS ställde upp med 23 aktiva varav 5 åkte hem som medaljörer. De 2 första medaljerna kom under fredagskvällen inom loppet av 5 minuter. Herrarnas stavhopp blev en dramatisk sådan då Kvilles Filip Gyllensten oturligt råkade landa utanför stavhoppsmattan. Tävlingen stannade upp ett tag samtidigt som regnet tilltog. När alla hade rivit ut sig gick Melker Svärd Jacobsson in i tävlingen på 5.21m. Han klarade utan några tveksamheter i sitt första hopp och gestikulerade redan under luftfärden på väg ner att han inte tänkte hoppa något mer. Därmed var guldet säkrat för Melker och ÖIS första medalj ett faktum.

Samtidigt pågick en spännande trestegsfinal där vårt stora medaljhopp Rebecka Abrahamsson låg risigt till inför sista omgången. Hon hade förvisso haft några övertrampshopp en bra bit över 13m och såg verkligen glödhet ut, men plankträffarna uteblev i hopp efter hopp. Inför sista omgången låg hon ”bara” femma med 12.61m en bra bit bakom plankan, samt 4 tramphopp. Även sista hoppet gjordes strax bakom plankan, men med 13.01m klättrade hon glädjande upp på en bronsplats! Aina Griksaite vann inte helt oväntat på 13.29m.

Rebecka Abrahamsson fick till det i sitt allra sista hopp!

ÖIS tredje medalj kom under lördagseftermiddagen på 400m. Här hade vi 2 starka namn i final i form av det unga stjärnskottet Carl Bengtström samt den rutinerade Felix Francois! De bjöds dock på tufft motstånd i form av den danske rekordhållaren Nick Ekelund samt sverigeettan Erik Martinsson. Det blev minst sagt en rafflande final där det tillslut bara skiljde tusendelar mellan ettan Erik Martinsson och vår egna Carl Bengtström. Carl sprang ett närmast perfekt disponerat lopp och var klart starkast på upploppet, men det fattades alltså en hundradel till guldet. Carls 47.27 innebar dock ett prydligt personligt rekord. Där bakom gjorde även Francois en mycket stark avslutning och var inte alls långt ifrån en bronspeng, men slutade 4a på 48.01 vilket endast var 11 hundradelar från en tredjeplats.

Carl var klart starkast på upploppet men nådde inte riktigt ifatt Martinsson…

I damernas hinderfinal över 3000m tog Emma Dahl en mycket glädjande bronspeng efter att ha slagit nytt personligt rekord med tiden 10:11.19! I samma lopp blev Frida Kristiansson 4a på 10:21.35

Under söndagen hade vi förhoppningar på att nå åtminstone en medalj till. Hoppet låg hos någon av trestegshopparna eller älgen från Stenungsund, Jonathan Carbe som skämt bort oss med många medaljer på 400m häck. Tresteget var på förhand en ganska öppen tävling där många hade chans att blanda sig i medaljstriden. Men de var de rutinerade herrarna som visade vad skåpet ska den här gången. Otippat pigg var advokaten Daniel Lennartsson, som dessutom var på bröllop föregående natt! Efter 2 tidigare tävlingar under sommaren med resultat kring 14.20-14.40m trodde man kanske inte att han nu skulle ta silver på 15.39m! Tävlingen vanns av Erik Ehrlin och bronset gick till Moteba Mbumba. Fyrtornet Mathias Ström blev 4a på 15.03m och den unge lovande Tobias Carlryd blev 11a på nya uteperset 14.45m. Apropå ålder så var snittåldern för topp 4 i herrarnas tresteg över 29 år!

För Carbes del blev det tyvärr ingen medalj på 400m häck den här gången. Han revanscherade sig dock rejält från sitt kvallopp där han knappt tog sig till final. Väl i finalen blev det en femteplats efter en som alltid stark avslutning. Carbe noterade i finalen 52.89 från den snäva innerbanan.

Ett annat resultat värt att notera är ovan nämna Tobias Carlryd som gjorde sitt livs första 7m-hopp i längdhopp. 7.07 räckte faktiskt till final, även om vinden den här gången var lite för stark. Stor-Tobbe som han kallas är liksom sin träningskamrat bara 18 år och har alltså hela framtiden för sig!

Det var också väldigt glädjande att se Michaela Meijer tillbaka på tävlingsbanan även om det dröjer ett tag innan hon kan hoppa på toppen av sin kapacitet!

ÖIS placerade sig som 6a i herrarnas standartabell och 12a i damernas. I och med helgen fick vi också 7 aktiva som blev uttagna till kommande helgs Finnkamp i Tammerfors! Emma Dahl (3000m hinder), Rebecka Abrahamsson (tresteg) Melker Svärd Jacobsson (stav),  Daniel Lennartsson (tresteg), Carl Bengtström (dubblerar i 400m och 400mh), Felix Francois (stafett 4x400m) samt sist men främst Sandra Jonsson som debuterar i Ungdomskampen (400m häck).

Alla resultat från SM: finner du här:

Skribent: Erik Olsson

Emma Dahl: SM-medaljör och Finnkampsdeltagare.