Toppenhelg i Linköping!

Vi var i ärlighetens namn en liten aning oroliga inför avresan till Linköping och årets Final i Kraftmätningen. Sten Hagström var i Spanien för att stötta sin far Eriks satsning mot ett VM-tecken i tiokamp för veteraner. Vidare hade såväl Axel Apelgrim och Isak Helgesson en del skavanker då de växer så att det knakar för tillfället. Vissa omdispositioner av laget var med andra ord nödvändiga.

16 aktiva och sex tränare reda för avresa utanför Friidrottens Hus fredag eftermiddag.

Uppresan blir besvärligare än förväntat. En rad avspärrningar på grund av vägombyggnader gjorde att vi blev sittande i bilköer i ett ganska trist regnväder. Vi kom fram lagom till att vår middag dukades fram på Scandic Väst. Regnvädret försvann dock österut och sedan fick vi två kanondagar med sol och +20 på eftermiddagarna.

Frukost redan klockan 07.00 lördag då första gren var höjd flickor kl 09.00. Hoppningen inleddes redan på 1.05m och samtliga 8 tjejer kämpade på emot höjderna. Alicia Jisbrant hoppade på totalt 12 st höjder och hade en hel del vägringar på vägen upp emot höjderna. Det blev dock bara bättre och bättre och slutligen seglade hon över nya stiliga personrekordet 1.45m.

Alicia gick in på 1.05m och slutade med bra försök på 1.49m! Personrekordet lyder på 1.45m för tillfället…

Killarnas längd startade strax efter och här hade man mestadels en kännbar motvind. Alex Apelgrim hade bara ett giltigt hopp, men 5.78m var det längsta i gruppen. Ett av hans övertramp var dock betydligt längre än så. Han kompletterades främst av Mattias Carman (5.25m) och Isak Helgesson (5.24m) .

Andra gren var häcklöpning för såväl tjejer som killar. Här imponerade Sofie Hammarström med 12.64 (motvind -1.1 m/sek) och en stark fjärdeplats totalt. Men den som verkligen chockade var Tilly Backman som vann sitt heat och sänkte sitt personbästa från 13.37 till 13.12! Detta trots en motvind -0.8 m/sek.

Dunderpers på häck av Tilly som här dock kastar flaska som förberedelse inför spjutet!

I Killarnas fick vi klar oss utan tre av våra främsta då Sten var i Spanien och såväl Alex som Isaks skavanker var speciellt kännbara på häcken. Istället fick vi se Nils Thorin göra ett helt makalöst lopp där han dundrade in som heatsegrare på 11.68 sek, ett kraftfullt personbästa. Inte långt bakom kom Mattias Carman som också ”persade” med 12.14. Sedan klev Jakob Helgesson fram och gjorde sitt livs första lopp med tre steg rakt igenom loppet vilket gav utmärkta 13.05! Också Albin Coster gjorde sitt livs första ”trestegslopp” med fina 13.68 sek.

Av tradition brukar kastgrenarna vara vår akilleshäl. I tjejernas kula gladdes vi åt att vår ”minsting” Inez Yngve (född 2005) drog till med ett stiligt personrekord 8.83m och var bäst i laget. I killarnas spjut var det Nils Thorin som drog det tyngsta lasset med ett rejält rekordkast på 31.57m.

Ebba, Ellen och Liv samlar krafterna inför lördagens avslutande 800m-lopp.

Lördagens avslutades så med det fruktade 800m-loppet. Det var en och annan som var rejält skeptisk inför den här övningen men faktiskt så sprang alla våra 8 tjejer! Den prestationen var vi den enda klubben i finalen som klarade av. Inte helt oväntat var Alicia Jisbrant (2.39.64) och Ebba Francois (2.40.14) våra två snabbaste. Sedan fightades sig Inez Yngve till den tredje poängplatsen efter en stentuff satsning. Trötta ben på upploppet men det nya personrekordet skrevs till 2.44.23. Också Liv Backman och Tilly Backman gjorde sina snabbaste lopp hittills.

Killarnas 800m avgjordes i åtta heat. Axel Nätstrand öppnade med att sänka sitt pers från 2,39 till 2,34. Sedan kom Nils Thorin med 2.19.77 trots en ömmande fot. Isak Helgesson förbättrade sina 2.20 från kvalet till 2.15.59. I sista heatet gick broder Jakob med de allra bästa och öppnade på ca 63½ på första varvet. Sista 200m blev tunga men han kämpade sig i mål på 2.16.44. Starkt!

Nu hade vi varit igång i mer än 10 timmar så det var gott med middag och en summering av en riktigt grym förstadag. Det slogs fler personrekord än någon i ledarstaben kunde räkna till. Efter maten gick ledarna (med ett sorgligt undantag…) ner i gymmet och körde ett kvällspass medan vi kikade på Finnkampen på storbilds-TV. Två ÖIS-segrar fick vi se av Carl och Melker.

Det var inga som helst sömnproblem efter den här dagen, vare sig för aktiva eller ledare… Vi somnade in med en tiondeplats i lagtävlingen under huvudkudden.

Ägg och bacon kl 06.30 är ganska tufft, men det var det som gällde för grabbarna på söndag. Man inledde med kula och här gick det faktiskt lite över förväntan. William Kindbom nosade på sitt bästa med en stöt på 10.90m och följdes av Albin Coster (PB 10.28m) och lite överraskande Mattias Carman (PB 9.83m). Mungiporna i topp hos ledarna direkt från start.

Frukost kl 06.30 och sedan personbästa i kula kl 09.00 för Albin Coster med 10.28m! Längd var dock jobbigare eftersom hans ledare stod och sjöng Kostervalsen när han skulle hoppa… Att springa ansats i valstakt är inte det lättaste!

Sedan vidtog den verkliga nervpersen i form av tjejernas spjut. Inez är säker i grenen men för övriga är tekniken (för att uttrycka sig milt) lite ”svajig” och det är svårt att undvika platta nedslag. Ett antal ledare gnagde intensivt på naglarna men tjejerna fixade det hela till slut och fick ihop sina godkända kast.

1.75m innebar personbästa med 7 cm trots en smärtande höft. Ett par års träning till så blir det hopp över två meter alla dar i veckan!

Killarnas höjd bjöd på ett naturfenomen – vi fick se ett strålande leende av Axel Nätstrand! Han brukar annars hålla masken ganska bra, men efter att ha höjt sitt personbästa först till 1.51 (från 1.48m) och sedan även 1.55m så sprack det upp ordentligt! Ledarduon Glenn&Crona trodde knappt sina ögon…
Bå den andra mattan hade Alex Apelgrim uppvisning. Han hade lite rivningar på vägen men seglade över hela 1.75m (pers med 7 cm) och hade faktiskt också ett riktigt bra försök på 1.79m!

Mattias Carman fick med sig nya personrekord i såväl häck som kula.

Längd flickor innehöll en hel del dramatik. Först landade Liv knasigt i ett hopp och skadad sin handled. Ett tag var vi rädda att det var en fraktur men efter sjukvårdsbehandling, nedkylning och bandagering så kom man fram till att det ”bara” var en rejäl stukning. Förståeligt nog blev de andra tjejerna lite skärrade. Sofie hade bara ett giltigt hopp och fick 4.73m med avstamp innan plankan. Hennes sista tramp var dock över 5 meter. Tilly hade tre långa tramp och fick inget giltigt. Inez hade dock fina 4.65m och Mimmie räddade det hela med 4.47m.

Så återstod endast stafetten över 6x200m, tre killar och tre tjejer. Alla tre grabbarna (Isak, Alex och Nils) hade lite skavanker men bet ihop och laddade om. På tjejsidan fick vi sätta in Alicia istället för Liv men det löste hon på bästa sätt. Det blev en rafflande uppgörelse som man sent skall glömma! När Inez gick ut på slutsträckan låg hon trea med ett antal meter fram till Huddinge och Växjö. Hon segade sig dock närmare och närmare och kämpade ner bägge sina motståndare på de sista 20 metrarna! Gissa om det jublades i ÖIS-gänget efter den fina slutpunkten på helgen!
Sluttiden 2.38.45 innebar snittider på i runda tal 25 sek på killarna och 27½ på tjejerna.

En seger i stafett firas som sig bör med en liten påse grillchips!

Så styrde vi färden hemåt och fastnade åter i en tröstlös bilkö! Det släppte dock så småningom och vi fick upp farten ordentligt, även om Glenn försökte tränga sig en del. Fikapaus vid Brahehus innan vi var tillbaks vid Friidrottens Hus ca 19.40.

En verklig kanonhelg! Vi kom tia på 27.100 poäng efter en verklig kämpainsats av alla 16 deltagare. Vi kvalade in som 12:a på 25.462 poäng så det var en klar förbättring. Alla kan inte lyckas till 100% i alla grenar men så länge man ger vad man har är det alltid gott nog! Det här är verkligen en suverän tävlingsform som inspirerar såväl aktiva som tränare. Här skall vi vara med varje år!

Carbe och Apelgrim tar en mycket stilfull fikapaus i Brahehus.

Den kompletta resultatlistan från Linköping

Sofie lämnar över till Nils med två sträckor kvar. Än så länge ligger Växjö före, det blev ändring på det…

 

Hasse Sjögren fotade när vi tog lagbild!