Sportsliga höjdpunkter på VU

Årets VU-spel bjöd som vanlig på en störtflod av suveräna resultat. Här följer några av de verkliga guldkornen.

Alma Børregaard Ravn, Sparta Atletik Danmark var Spelens drottning. 14-åringen seglade iväg fantastiska 6.09m i längd med lite för stark medvind. På 80m slog hon tävlingsrekord med urstarka 9.78 sek. Den tredje segern kom på 300 meter. Även här nytt tävlingsrekord med mäktiga 39.54 sek.

 

Robin Liljeqvist, IF Nykarlebynejden Finland, skickade ännu inte 15 år fyllda iväg spjutet (600 gram) närmast osannolika 70.32m! Tävlingsrekord med dryga fem meter. Vi utnämner Robin till spelens Kung!

Helgens mest överraskande resultat kom nog ändå på 100 meter F17. Tävlingsrekordet innehades av självaste Irene Ekelund på 11.83 sek från 2014. Redan i försöken sopade Mölndals Olivia Lundberg bort det med lysande 11.72 sek.
Det var dock intet mot vad som kom att ske i finalen där TRE tjejer pressade rekordet ytterligare. Hammarbys Ester Sahlqvist trea på 11.68 – Danska Celine Hagihara två på 11.67 och Olivia Lundberg först på osannolikt snabba 11.56 sek! Enligt uppgift Europas snabbaste tid i åldersklassen.

Tre tjejer underskred Irene Ekelunds rekord på 100 meter F17!

Stavhopparna hade en kämpig helg med tanke på den skiftande väderleken. Några tävlingar fick flyttas in i Friidrottens Hus pg av säkerhetsskäl. Sent på fredagskvällen fick vi dock se ypperlig hoppning i klass P19. Segern gick till den 18-årige supertalangen Abdelsalam från Aspire Qatar. Han höjde tävlingsrekordet till 5.41m. Han fick dock ett stenhård kamp med ÖIS William Asker som höjde sitt PB med 16 cm till 5.36m! Därtill ett riktigt bra försök på 5.51m. William går från klarhet till klarhet.

Kajsa Roth, IFK Göteborg,

Kajsa Roth har utvecklats sensationellt snabbt det senaste året. Nu klarade hon nytt tävlingsrekord med hela 4.12m i klass F17. Hon fick också ta emot Pekka & Thomas stavhoppspris för 2023 tillsammans med Viktor Rahm, Västerås.

Kajsa Roth och Viktar Rahm tar emot Pekka&Thomas hederspris för unga stavhoppare.

Totalt slogs nio tävlingsrekord under helgen. Då skall man ha i åminne att efter alla dessa år är det en oerhört hög klass på rekordlistan.

Man hajjade också till rejält när 13-åriga Sarah Berkani vräkte iväg kulan 16.81m i F13-klassen. Nytt tävlingsrekord med dryga halvmetern och en segermarginal på 3½ meter. Det fanns en explosivitet i utstöten som man sannerligen inte ser så ofta….

Sarah Berkani, Malmö AI, kommer få en graverad rekordplakett hemskickad så småningom.

För ÖIS del fanns också en hel del utropstecken. Askers 5.36m redan nämnt. Engla Nilssons utveckling i höjd är häpnadsväckande. Nu klarade hon 1.80m för tredje tävlingen i rad (F19). Och som hon gjorde det… Jag stod intill madrassen och kan bekräfta att hon hade 5 cm marginal till ribban i sitt segerhopp. På 1.82m spände hon sig en aning och närmast slarvrev. Men det blir spännande med Lag-SM till helgen. Där får seniorerna verkligen se upp.
Dessutom sprang hon häck på monsterperset 14.94 sek.

Engla fick 1.80m att se löjligt enkelt ut! Det kommer mera, var så säkra!

Den verkliga RödBlå knallen svarade dock Nelson Svensson Johansson för på 80m häck P14. Ett avspänt försökslopp på nya perset 11.56 markerade klar medaljchans. I finalen rusade han iväg snabbare än man kunnat drömma om och nådde mållinjen först på otroliga 11.06 sek! Klubbrekord, distriktsrekord och tangerat tävlingsrekord.
Killen är född häcklöpare och klipper häckarna som en dröm.

Samuel Wiiks utveckling är synnerligen glädjande. Efter ett par år ”på stället marsch” har det helt plötsligt lossnat rejält. Ett stilfullt PB på 400m 48.47 sek gav en bronsmedalj. På 400m häck var han också på väg emot ett klart rekord när han fastnade på den tionde och sista häcken. 53.07 hade varit en tid kring eller under 52½ med en bättre häckpassage på tian.
På 400m häck fick vi också se ett genombrott av unge David Thid Spårvägen. En tidigare barnstjärna som nu hittat sin gren och hux flux klivit in i högsta sverigeeliten. De 50.85 han nu vann på kommer inte stå i rekordboken länge. Här finns stor potential.

En av helgens många hårda strider utspelades på hinder F17. Majken från Hälle pressade sig före och vann på 6.36. Så bra att det gav en biljett till Ungdoms-OS senare i sommar.

Linus Pihl från Lerum har fått ett minst sagt senstaionellt genombrott på sprintsträckorna i år. Han har varit med i många år och i ärlighetens namn aldrig uppfattats som en större talang. Det senaste året har han dock fullständigt exploderat och gjort framsteg man inte trodde var möjliga.

På lördagen sprang han 100 meter på 10.40 i försmädliga +2.1 m/sek. Han kom tvåa men hans finish var enorm och han plockade in mycket på segraren Dennis Otieno (10.35) på sista 30 metrarna.
Söndagen hade 200 meter på programmet. Man förväntade en duell med Zion Eriksson, Falun, men denne bröt tyvärr med en skada efter halva loppet. Därefter seglade Linus ifrån och tog en överlägsen seger på storfina 21.08 sek! En tid som placerar honom som Sverigetrea på distansen 2023.

Frågan var vem som skulle lyckas träffa träplanket som är uppsatt vid 70 meter i släggzonen. Närmast var Luleås Anton Strömberg som skickade iväg redskapet hela 67.80m! Nästa året får vi flytta planket några meter…

Anton Strömberg, Luleå FIF, kastade nästan in släggan på byggarbetsplatsen i ändan av kastplan.

För första gången gick lagsegern till en Stockholmsklubb. För det mesta har det varit Sparta eller MAI som fått lyssna på Tina Turners mästerverk ”Simply the best”. Nu blev det Turebergs FK som tog hem pokalen. 178 av 312 deltagande föreningar tog poäng så det är sannerligen en bedrift av Tureberg!

Detta var som sagt endast ett axplock. Ge dig in på en upptäcktsfärd i den oändliga resultatlistan så kommer du hitta mycket mer!

Den samlade resultatlistan