Starka insatser vid JSM i Uppsala

Tobias Carlryd har fått leva med stämpeln ”ÖIS nye Christian Olsson” ända sedan han hoppade 12 meter första gången. En exceptionell spänst var synlig hos denne spenslige yngling från dag ett, och i takt med att han växer ut så stiger resultaten i rask takt.
JSM i Uppsala innebar ett stor och distinkt steg emot toppen. i tresteget var han favorit efter sitt personrekord 14.41m vid Stora SM helgen före. Nu slog han först personbästa med 1 cm i den fjärde omgången för att så dra till med dunderperset 14.80m i den sjätte! En imponerande notering för en grabb född 2000 och dessutom en centimeter längre än hans tränares personbästa…

Tobias fick dock ytterligare en medalj med sig hem från Uppsala och den var betydligt mer sensationell. ÖIS ställde upp med trion Carlryd (årsbästa 6.42m) – Otto Hammarström (årsbästa 6.38) och Alexander Andreasson (årsbästa 6.37). Dessa noteringar innebar att samtliga hamnade i B-poolen där de förväntat sämre hopparna placerades. Uppenbarligen hade de käkat taggtråd till frukost för nu hoppade de HALVMETERN längre!

Alexander Andreasson Svensk Juniormästare i längdhopp! Hur otroligt oväntat kom inte det…

Ottos nya personrekord skrevs till 6.67m vilket gav en sjätteplats. Tobias inledde med två tramp men gjorde sedan 6.88m! Samma resultat som då ledande Oskar Erixon. Det blev till slut en tredje plats för Tobias efter det att vår skönlockige sprinter Alexander Andreasson slagit till med osannolika 6.90m i sitt sista hopp. Efter att ha sett honom göra 6.37m vid HäcXksan kunde man inte drömma om något sådant. Serien 0 – 6.69 – 6.74 – 6.73 – 6.81 – 6.90 visade dock att det inte var ett enstaka flaxhopp. Även om Alex teknik kanske förefaller ”något primitiv” så har han framförallt grym snabbhet och det är ju första förutsättning för långa hopp. Men att Alexander skulle vinna SM i längdhopp fanns det nog inget spelbolag över huvud taget skulle ge odds på!

Det var på 60 meter som man trodde att Alexander hade medaljchans. Framförallt såg man fram emot duellen med träningskompisen Carl Bengtström som varit ofin nog att ta klubbrekordet på 60 meter P19 med 6.99 vid HäcXksan. Och det blev mycket riktigt en stenhård batalj… Efter att målfotot analyserats kunde man konstatera att Carl vunnit över Alex med tre tusendels sekund!
6.996 emot 6.999. Tiderna avrundade till 7.00 gav tredje respektive fjärde plats.

Carl valde klokt nog bort 400 meter denna helg utan koncentrerade sig på snabbhet och 60 meter med och utan häckar. Det blev brons på bägge sträckorna. Bronset på häcken tillkom efter hans livs första tävling på enmetershäckar . Tiden 8.42 ypperlig emot den bakgrunden. Roligt också äntligen få se Viggo Hahnsson prova på sin specialgren. 8.58 och en femteplats är jättebra i säsongens första lopp. Hade han bara gjort 4-5 tävlingar före JSM så hade det kunnat gå betydligt mycket snabbare än så.

Nu känns det nästan konstigt med prispallsbilder där Carl inte är i mitten. Brons på häcken var dock alldeles förnämligt.

Nike Thanner tog sin allra första mästerskapsmedalj genom att bli tvåa i tresteg F17. 11.32m var hennes näst bästa notering någonsin. Man såg tidigt att Nike hade talang för grenen men säsongen 2017 blev förstörd av småskador och träningsavbrott. Nu har hon fått ett handfast bevis på sin talang och förhoppningsvis inspiration för en rejäl satsning i framtiden. Till guldet fattades dessutom bara usla 3 centimeter!

Sandra Jonsson blev helgens ”Stornosare”! I längdhopp låg hon trea in i den sista omgången efter att ha hoppat 5.32m. I ett av tävlingens allra sista hopp blev hon dock omhoppad och fick nöja sig med den otacksamma fjärdeplats. i häckfinalen gjorde hon ett kanonlopp och var med i medaljsnacket – tills hon fastnade med andrabenet på sista häcken och gjorde en kullerbytta. Hon gick miste om ett veritabelt dunderpers men fick ändå ett eftertryckligt bevis för sin talang som häcklöpare. Kombinera detta med hennes 59 sek på 400m tidigare i vinter så kan det bli något alldeles extra på 300 meter häck dessutom.

Adam Bengtsson gjorde debut i ÖIS-dräkten. Adam är stavhoppare, tränar för Gustav Hultgren och har tidigare tävlat för Ullevi. Premiären kunde inte blivit bättre eftersom han tog en fin bronsmedalj i P19 på personbästa 4.61m! Välkommen i klubben Adam!

Ytterligare en stavhoppare hade anledning att jubla i Uppsala. Oliver Edman gjorde nämligen sitt livs första fyrametershopp när han kom fyra i P17 klassen. Han slog först sitt gamla rekord med en cm genom att klara 3.97m och seglade strax därefter även över stiliga 4.07m!

Samuel Wiik kom till Uppsala som färsk SM-fyra. Nu blev det ett JSM-silver i M22-klassen efter 49.41 i försöket och 49.40 i finalen. Som alltid presterade Samuel ett taktiskt klokt lopp där han lät de andra knuffas och avslutade starkt.

Stökigt i täten av 400-finalen M22. Samuel lurar därbakom och spurtar till sig silvret.

Rebecca Strand tog sin bästa mästerskapsplacering hittills genom att bli sexa i 60-finalen för F19. Hon sprang på 7.93 i såväl försök som final.
Judith Sjöman nådde samma fina placering i tresteg F19. 11.60m är dessutom det längsta hon presterat – hittills. Det kommer att bli flera stycken ÖIS-tjejer som passerar
12 meter till sommaren, det är en sak som är säker!

Rebecca tog en sjätteplats på 60 meter och Judith kom sjua i tresteg K22 med innepers 11.70m.

Helgens otursman var Victor Koch sträckte låret i längdtävlingen. Riktigt tråkigt för Victor som haft en del problem av den här karaktären. Vi håller tummarna för ett snabbt tillfrisknande!

Helgens bägge svenska mästare Tobias Carlryd och Alexander Andreasson har ju bägge figurerat som veckans ÖIS-are tidigare. Tobias redan vecka 51 2015  och Alexander Andreasson i höstas. Det kan vara lite kul att lyssna på dessa bägge unga talangers visdomsord än en gång:

Tycker Ni det här var kul? Då kör vi en 14-årig Carl Bengtström också…