Starkt SM i Uddevalla

Sent omsider kommer här en liten sammanfattning av årets Stora SM som gick på en nyrenoverad Rimnersvall i självaste Uddevalla.

Vi ställde upp med en trupp, 39 personer stor och stark. Endast Hässelby mönstrade fler, 43 stycken. Undertecknad kan definitivt inte påminna sig att vi skickat en större trupp. Och det syntes verkligen… I var och varannan gren dök det vackra ÖIS-linnet upp och ofta nog i toppskiktet.

Totalt tog vi 10 stycken medaljer under helgen varav tre stycken av allra värdefullaste valören. Lägg därtill fem stycken fjärdeplatser, den försmädligaste placeringen av dem alla. Detta till trots kändes det inte som om vi fick till en verklig fullträff. Vi saknade en rad ”säkra” medaljörer som Julia Nielsen, Michaela Meijer, Kalle Wållgren, Rebecka Abrahamsson och Felix Francois. Våra tredjeplatser i kampen om standaret i såväl dam- som herrklass hade kunnat varit dubbla guld med lite mer flyt.

Maja Nilsson triumferade i kvinnligt höjdhopp. Hon hoppade lite tveksamt på de lägre höjderna men allt bättre ju högre det blev. Segern var bärgad när hon seglade över 1.89m. Sedan kom smolket i glädjebgäran… Hon höjde till OS-kvalet 1.93m och klarade! Trodde man, men det visade sig att ribban hoppat av uppläggningsplattan och lagt sig på en list vid sidan. Märkligt, jag har aldrig sett en höjdställning där detta var möjligt. Tråkigt nog innebar detta även att hon inte fick någon OS-biljett.
Engla Nilsson hade också klara medaljfunderingar. Till och med 1.80m gick det som en dans, men det stämde inte 100% på 1.83m och hon fick nöja sig med fjärdeplatsen.

Carl Bengtström valde 400m slätt istället för långhäck i Uddevalla. Trots en kännbar motvind på bortre lång segrade han på nya utomhusbästat 45.74 sek. Det innebar även ett nytt klubbrekord och att Mikael Fredrikssons klassiska 45,8 från 1974 aldrig fick fira femtioårsjubileum. Det fattades bara någon månad…
Marcus Tornée var vår andra finalist på sträckan och han blev sexa på 47.71 sek.

Ytterligare en SM-seger till Carl Bengtström. Kasper Kadestål bjöd dock på ett ordentligt motstånd (tvåa på 46.16)

Wilma Nielsen tog vårt tredje guld under helgen. Hon inledde med att bli trea på 1500m efter Yoland Ngarambe och Hanna Hermansson efter att ha gjort grovjobbet större delen av vägen. Med 4.12.51 var hon dock inte långt efter över mållinjen.
På söndagens 800-final tog hon dock en kraftfull revansch och vann med en sekunds marginal (2.02.41). Lite överraskande med MAI:s Maria Freij som tvåa.
Tyvärr ingen Julia Nielsen till start under helgen. Jag känner inte till varför, förhoppningsvis inget allvarligt. Man hade ju i ärlighetens namn hoppats lite på en dubbelseger på 800m….

Wilma kan springa 800 meter på 2.02 eller bättre sju dagar i veckan. SM-segern var ohotad.

Awet Mengsteab togett högst överraskande brons på 10.000m. Dessutom var han endast några få sekunder ifrån Evert Nybergs klassiska klubbrekord från 1955.

På 5000m fick vi se Samuel Tsegay göra debut i ÖIS-linne på sträckan. Det var länge sedan han sprang på bana men hans 14.14.66 imponerar. Annars handlar det ju om maraton för Samuel. Här ser vi fram emot en snabbt höstlopp.

Samuel Tsegay i spetsen av 5000m-loppet. Alla blir lite snyggare i ÖIS-linnet…

Lisa Lilja såg ut att ha ett bra grepp om SM-guldet på 400 meter när hon svängde in på upploppet i klar ledning. Men mjölksyran slog till hårdare än vanligt och Spårvägens Jonna Claesson lyckades pressa sig förbi på slutmetern (53.49 mot 53.51). Istället var det 19-åriga Elna Wester som blev vårt stora utropstecken. Hon slaktade sig PB med dryga sekunden när hon dundrade in på 54.39 i försöket. Dagen därpå gjorde hon i stort sett om prestationen när hon blev femma i finalen på 54.45 sek. Mest imponerande av allt är sättet hon avslutar sina lopp på, upploppet var lysande.

Silvermedalj blev det även för William Asker i stavhoppet. William hoppade verkligen bra och såg ut som en segrare när han tog 5.33m. Men Norrköpings Linus Jönsson var glödhet denna dag och flög över personrekordhöjderna 5.38m och 5.43m och tog segern.
Roligt att se Felix Steene ta sig till final efter ett kraftfullt årsbästa (4.65m) i kvalet. En höjd som han återupprepade i finalen dagen därpå.

Vi är bortskämda med mängder av medaljer i tresteg, men denna gång gick det trögare. Både våra kvinnliga medaljhopp, Rebecka Abrahamsson och Jenny Lestander, var borta med skadekänningar. Gabriel Wallmark höll ledningen i herrarnas tävling till den femte omgången med 15.72m. Då passerade dock Hässelbys Jesper Hellström, för övrigt träningskamrat till Gabriel, med ett hopp på 15.72m. Inomhusmästaren Lukas Edqvist hade en tung dag då inget stämde och fick nöja sig med en fjärdeplats på 15.19m.

När 400m häck avgjordes saknade vi såväl Carl Bengtström (400m slätt denna gång) som Kalle Wållgren (skada vid EM). Ändock hade vi två stycken grabbar i final, ett mått på mycket god bredd. Jätteroligt att se Gustav Karlsson få kliva upp på pallen efter ett bronslopp på fina 52.73 sek. Även Samuel Wiik satte årsbästa med 53.36 på en femte plats.

Vår starka trio på 5000m kvinnor. Emma före Angelica och Johanna.

Johanna Larsson tog vår tionde medalj genom att bli trea på 10.000m. Hon var regerande mästarinna men orkade inte haka på när Lovisa Modig & Evelina Henriksson stack iväg ungefär halvvägs. Desiree Lilliehöök var vår andra deltagare på sträckan och hon gjorde en verklig kanoninsats. Med ett kraftigt personbästa på 35.40.48 kom hon in som åtta. Desiree är född -86 men har slagit rejäla personbästan under året.
Johanna kom tillbaks på 5.000m under söndagen. Här hade vi en stark trio på startlinjen och de placerade sig som 6-7-8. Emma Dahl bäst med 16.29.99. Därefter Angelica Strandberg på 16.32.22 (PB) och Johanna Larsson 16.42.00.
Emma Dahl avstod hinderloppet pg av en fot som inte tål belastningen av hindertagningarna. Angelica Strandberg deltog dock och satte helgens andra personrekord med 10.25.40 på femte plats.

Segertecken för Desiree efter en riktigt grym insats på 10.000m.

Fjärdeplatser kan som sagt vara trista. Vi hade verkligen unnat kämpen Joni Kaartinen att få kliva upp på spjutpallen men nu kom han närmast utanför densamma. Tävlingen präglades av svåra vindförhållanden och det kändes som om Joni inte riktigt fick till en träff.
Stina Jacobsson nådde också spjutfinal och kom sjua på 44.47m. En utmärkt notering för hennes del,

Leo Zikovics fjärdeplats i kula finns dock inget att säga om. Medaljtrion Petersson – Arbinge – Gardenkrans fanns inte mycket att göra åt och han besegrade resten av fältet med en stöt på goda 17.98m

Leo snurrar i Uddevalla

Chris Grays fjärdeplats på 1500 meter får också klassificeras som en rejäl skräll. Chris är ju en riktig spurtkanon och det långsamma utgångstempot passade honom perfekt. 3.54.27 var inte långt ifrån hans årsbästa.

Damernas längd var en märklig tävling där storfavoriterna föll ifrån en efter en. Götas Emilia Kjellberg svarade tveklöst för tävlingarnas högoddsare när hon sensationellt vann på 6.28m. Det var kallt och blåsigt, helt enkelt svåra förhållanden. Den enda i finalfältet som noterade årsbästa var vår Cajsa Augustsson som blev fin femma på 6.09m. Emilia Hammarström nådde också final efter fina 6.07w i kvalet. Väl i finalen stämde det inte lika bra och hon fick nöja sig med en niondeplats.

I herrarnas längd hade vi också en finalist i form av Oliwer Danielsson. Årsbästa 7.20m i kvalet och ytterligare en centimeter längre i finalen resulterade i en sjätteplats till slut.

Oliwer Danielsson, bäst när det gäller. Årsbästa i såväl kval som final.

Låt oss slutligen notera att Fanny Runheim noterade fina 11.95 sek. Hon har kämpat med skador i många år och det är väldigt roligt att se henne tillbaks på tävlingsbanan igen.

Här kan ni botanisera i den fullständiga resultatlistan.

Stina Jacobson vräker iväg sitt spjut.

Allt om Världsungdomsspelen

5-7 juli är det dags för Världsungdomsspelen på Slottsskogsvallens nylagda banor! Det är den 28:e upplagan och det 29:e året. Pandemiåret 2020 fick vi ju ställa in som bekant.

Nu tar det dock fart på allvar igen! Fjolårets 6.600 anmälningar ökar i når med ca 15% till imponerande 7.500 st. I skrivande stund har vi 322 deltagande föreningar från 28 olika nationer. Drygt 2.800 deltagare varav 55% kvinnor och 45% män.

På den här sidan samlar vi all tänkbar information, framför allt med tanka på funktionärerna. Läs noga vad du har för uppgift och vilka tider. Fortfarande saknar vi ett antal funktionärer. Du som inte anmält dig, hör av dig snarast. Vi behöver din hjälp!

OBS! Väderleksrapporterna är inte odelat positiva… Ta med dig regnkläder. Vi har ponchos men det gäller att hålla värmen också.

Tidsprogram 2024

Aktuell startlista

PM för aktiva

Funktionärs-PM

PM för grenledare

Funktionärsförteckning 4/7

Högklassiga funktionärer är hemligheten bakom Världsungdomsspelen!

Kajsa Roth och Viktar Rahm tar emot Pekka&Thomas hederspris för unga stavhoppare 2023

Teknikgänget på språng

Sommarläger för ungdomarna genomfört

Söndag till onsdag 23-26/6 körde Tinas/Andreas/Björns 08-05-, Judiths 09-och Stinas/Patrcijas 10-grupper ett läger inför VU-spelen och ev sommarresor.

Tävling i Kungälv söndag följdes av middag/lag-quiz/övernattning på hotell i Kungälv. Måndag förmiddag så träning i den fantastiska miljön vid Bohus Fästning. Sedan förflyttning till Friidrottens Hus där luncher och två pass om dagen väntade (med lagtävling minigolf, lagtävling boule och bad i Sisjön som fyllde ut tiden och ökade gemenskapen ytterligare).

Ett fantastiskt innehållsrikt, roligt och varierat program med andra ord.

15 aktiva från de olika grupperna och fem coacher deltog, vissa hela tiden och vissa delvis. Det är en stor fördel när vi kör läger i/nära Göteborg så att inte familjeresor/sommarjobb etc helt hindrar deltagande!).

Coacherna hoppades att vi kan genomföra fler liknande läger, tex ”teambuilding”-läger lördag/söndag en helg i oktober och kanske ett helgläger i Glasgow i mars. Björn är en mästare på att fixa grymma läger till billiga priser så det blir säkerligen många fina upplevelser för våra ungdomar framöver.

Jonas Ellison visar mästartakter vid pingisbordet

Lilte minigolf hann man också med emellan träningspassen

Rekordtrupp till Uddevalla!

Till helgen är det dags för ett rekordtidigt Senior-SM i den Bohusländska metropolen Uddevalla. Rimnersvallen står nyrenoverad och vädret verkar bli perfekt.

ÖIS har anmält en rekordstor trupp på hela 39 stycken tävlande! Så länge jag varit med (och det är ett tag…) har vi aldrig mönstrat en större trupp. Inte bara stor utan även stark… Vi lär roffa åt oss en bra hög med medaljer hem till Göteborg.

Resultatservice

Tidsprogram     Startlista    PM    Hemsida

Tre stycken ”ÖIS-dueller” blir speciellt spännande att hålla koll på.

Wilma eller Julia?
Efter vårens sensationella framsteg för Julia skall det bli intressant att följa tvillingarnas medaljfight. Främst på 800 meter men även på 1500 m. Yolanda Ngarambe är i kanonform och blir givetvis en tuff nöt att knäcka. Hanna Hermansson  vill säkert också ha ett finger med i spelet.

Fler SM-medaljer till helgen!

Gabriel eller Lukas?
Gabriel Wallmark har öppnat säsongen starkt och hade årsbästa 16.14 vid EM i Rom. SM-specialisten Lukas Edqvist brukar kunna toppa formen med ca 15 minuters marginal och kan mycket väl knäcka dröm-16 till helgen. Jesper Hellström är den som kan göra något åt ÖIS-duon.

Blir det en ny dubbelseger för vår vassa trestegsduo?

Maja eller Engla?
Som nybliven EM-finalist är Maja favorit till SM-tecknet. Engla har dock visat stabilitet på en ny nivå i början av säsongen och personbästat 1.86m är under attack varje gång hon kliver ut på ansatsbanan. Ullevis Ellen Ekholm är dock regerande mästarinna och kommer säkert inte ge upp titeln lättvindigt.

Carl Bengtström är givetvis vårt allra tyngsta guldhopp. Han är anmäld på 400 meter såväl med som utan häckar. Troligtvis väljer han bort den ena av distanserna men är favorit där han startar. I nuläget lutar det nog åt 400m slätt. Starten för vår andra häckkanon, Kalle Wållgren, är dock mer osäker efter skadekänjningen vid EM.

William Asker kommer till Uddevalla som regerande mästare i stavhopp. Han behöver dock plocka fram sina allra vassaste takter för att försvara titeln. Inte minst Robin Jacobsson har imponerat med ett färskt resultat på 5.41m. Tyvärr kan inte Michaela Meijer försvara sin titel från ifjol. Hon jobbar dock på med rehab efter sin brutna fot i våras.

William gräver guld i Uddevalla…

Johanna Larsson har också en titel att försvara från Söderhamn ifjol. Då vann hon sitt första SM-guld när hon sprang hem 10.000m. Med ett färskt klubbrekord på 33.54 understryks att formen är på topp. Hon kommer definitvt fajtas om medaljerna även i år

Leo Zikovic och Joni Kaartinen är två starka kort på kastsidan. Leo putsade i helgen sitt kulrekord till 18.09m. Grenen har en klar favorittrio men där bakom kan Leo slå sig in. Joni har varit väldigt stabil på 68-69m i spjut i år. Grenen är väldigt öppen utan något riktigt toppnamn. Ett kast just över 70 meter kan räcka väldigt långt för Joni.

Joni Kaartinen är en klippa när det drar ihop sig. Är det dags att kliva upp på SM-pallen för första gången rent av?

Lisa Lilja är favoritspelad på 400 meter efter sin grymma insats vid EM. Det är svårt att se vem som skall utmana på allvar. Frågan är om vi inte får se två ÖIS-are i finalen. 19-åriga Elna Wester demonstrerade gryende kanonform i Halmstad senast och kan mycket väl gå till sin första SM-final för seniorer.

Vi har en stark duo på kvinnligt hinder. Emma Dahl gör alltid bra ifrån sig på SM och Angelica Strandberg kommer med ett nysatt PB på 10.26. Ända till pallen räcker det kanske inte, men goda placeringar kan det bli. Detta gäller även för Awet Mengsteab på manligt hinder. Motståndet här är dock sylvasst med en kvartett löpare under 8.20!

Emma Dahl säsongsdebuterade med 16.45 på 5000m. Har tänkt sig en dubbel på hinder och 5000m vid SM.

Fredrik Sangberg överraskade nyligen  med hela 2.04m i höjd och även goda försök på 2.07m…. Standarden i grenen är inte så över sig bakom unge Holm så det kan bli en bättre placering än man kunnat ana.

Det finns många andra spännande namn i vår trupp. Marcus Tornée på 400 meter, Oliwer Danielsson i längd med flera.

Cajsa Augustsson är en stark finalkandidat i längdhopp.

Albin Hagstedt -04 M 400m
Angelica Strandberg -96 K 5000m – K 3000m hinder
Awet Mengsteab -95 M 5000m – M 3000m hinder
Cajsa Augustsson -02 K Längd
Carl Bengtström -00 M 400m – M 400m häck
Chris Gray -92 M 800m – M 1500m
Clara Augustsson -00 K Längd
Denise Eriksson -98 K 200m
Desiree Lilliehöök -86 K 5000m – K 10000m
Elna Wester -05 K 400m
Emilia Hammarström -96 K Längd
Emma Dahl -91 K 5000m – K 3000m hinder
Engla Nilsson -05 K Höjd
Fanny Runheim -99 K 100m – K 200m
Felix Steene -04 M Stav
Fredrik Sangberg -90 M Höjd
Gabriel Wallmark -02 M Tresteg
Gustav Karlsson -00 M 400m häck
Jakob Zäll -01 M 800m
Johanna Larsson -93 K 5000m – K 10000m
Joni Kaartinen -89 M Spjut
Julia Nielsen -01 K 800m – K 1500m
Karl Wållgren -01 M 400m – M 400m häck
Kevin Fankl -95 M Tiokamp
Leo Zikovic -04 M Kula
Lisa Lilja -96 K 400m
Lukas Edqvist -02 M Tresteg
Maja Nilsson -99 K Höjd
Malin Dahlström -89 K Stav
Marcus Johansson -05 M Längd
Marcus Tornée -98 M 400m
Oliwer Danielsson -01 M Längd
Olof Ryberg -00 M S-12 100m – M S-12 Längd
Samuel Wiik -98 M 400m – M 400m häck
Stina Jacobson -00 K Spjut
Theodor Walther -94 M Diskus
Tobias Carlryd -00 M 200m
William Asker -04 M Stav
Wilma Nielsen -01 K 800m – K 1500m

Nya klubbrekord

Den gångna helgen var relativt lugn tävlingsmässigt. Ändock kunde vi räkna in ett par nya klubbrekord. Årets första FGP i Sollentuna hade kanske lite matta startfält när det kom så nära inpå EM. Men Wilma Nielsen visar obruten form trots en lång USA-säsong. Denna gång handlade det om 1500m och hon kom in på en fin tredjeplats på nya klubbrekordet 4.10.24. Hon låg länge i rygg på ledarinnan men orkade inte riktigt gå med på slutvarvet.

Engla Nilsson var bästa svenska i höjdhopp på goda 1.83m. Goda träningsinsatser på sistone skvallrar om än högre hopp framöver…

Awet Mengsteab är hemkommen från USA och sprang 5000m på 14.42.18. Chris Gray avverkade 1500m på 3.54.17 i B-finalen. Samuel Wiik satte ett nytt årssbästa på lång häck med 53.78 sek och Leo Zikovic hade 17.32m i kula.

Roligt att se Emilia Hammarström tillbaks på tävlingsbanan. Hon bor numer i Uppsala men tävlar för ÖIS. 5.93m var en mer än godkänd säsongsdebut i längd.

Emilia Hammarström tillbaks på banan igen

Ett gäng åkte ner och tävlade på Laxaspelen i Halmstad. Framför allt imponerade Elna Wester när hon sänkte sitt PB på 200m från 25.25 ner till utmärkta 24.62 sek. Ett nytt siligt klubbrekord i klass F19. Dagen innan vann hon 400m på 56.12, trots avsaknad av motstånd (tvåan 61 sek) och regnväder. Här stundar tider under 55 sekunder inom kort…

Albin Hagstedt vann 400m efter att ha kämpat ner Ullevis Martin Selin på upploppet. Tiderna skrevs till 50.57 och 50.59 i relativt otjänlig väderlek.

Några av våra ungdomar tävlade vid Jennylunds Sommarspel. Låt oss lyfta fram Ylva Magnusson Debrays allra första femmetershopp i längdhopp, 5.03m för att vara exakt. Ylva är född 2008.