Ett guld, två silver och ett brons i Västerås.

I K22 ställde vi upp med lag alla tre stafetterna. I samtliga stafetter blev det nya klubbrekord! Allra bäst gick det på 3x400m där trion Filippa Zäll, Ester Mägi Theorin och Elna Wester sprang hem guldet. Detta efter en övertygande slutsträcka av Elna på 53.5. För Filippas del handlade det om debut i ÖIS-dräkten och det blev sannerligen en lyckad sådan! Samma laguppställning tog även silver på 3x800m. I den korta stafetten – 4x100m – slutade laget på en fjärde plats. Där sprang i tur och ordning Ellen Hansson, Elna Wester, Signe Olsborg och Ida Jexe Ek. Man hade redan dagen före genrepeterat genom att ta sig till final i seniorstafetten och sluta sexa där.

Våra grymma K22-tjejer noterade för övrigt nya klubbrekord i samtliga tre grenar. ÖIS Klubbrekord uppdaterade

Vårt manliga lag på 4x400m fick klara sig utan en småskadad Karl Wållgren. Därmed hade vi inte riktigt kapacitet att utmana MAI:s starka uppställning. Kvartetten Marcus Tornée, Albin Hagstedt, Samuel Wiik och Carl Bengtström lyckades ändå hålla övriga lag bakom sig och säkrade silvret.

Utan en skadad Kalle Wållgren kunde vi inte utmana MAI om guldet. Carl Bengtström säkrade dock silvret på slutsträckan.

Manliga 4x800m blev en oviss och rafflande historia. För första gången på mycket länge hade vi ett lag med som kunde slåss om framskjutna placeringar. Awet Mengsteab vann förstasträckan efter en långsam öppning och blixtrande avslutning. Jakob Zäll höll ledningen hela vägen efter en stäcka på ca 1:52. På tredjesträckan hade Hässelby och Mölndal starka löpare så Chris Gray tvingades släppa några meter. På sistasträckan gled den rutinerade Felix Francois ifatt men det kostade nog lite väl mycket krafter för att kunna utmana de två topplagen. Tack vare en stark avlutning lyckades han i varje fall hålla Hälle bakom oss. Bronsmedaljerna bärgades men det var lite surt att missa det uråldriga (från 1961) klubbrekordet med endast sekunden.

På 4x800m växlar Awet till Jakob Zäll som sprang en stark andrasträcka på just över 1.52.

Vi hade också lag på M22 4x100m. Där ingick Linus Jönsson, Hugo Kündig, Jonas Ellison och Albin Hagstedt. I försöksloppet sprang de runt på 42.49 vilket var tredje snabbaste försökstid. Dessvärre kom pinnen inte över som tänkt under andra växeln i finalen. Efter att ha missat zonen gick man ändå tillbaka, genomförde en korrekt växel och tog sig i mål. Detta resulterade i en slutlig femteplats sedan Ullevi diskvalificerats.

Vi summerar fyra medaljuppsättningar och totalt sju poängplatser. Lika många poängplatser som i fjol men dubbelt så många medaljlag. Förra året sammanfattade vi med att vi måste försöka få fler lag till start kommande år. Detta lyckades vi inte med i år men samma målsättning får gälla även hädanefter.

Avslutningsvis kan vi konstatera att det kommer bli en del förändringar gällande Stafett-SM från och med nästa år. 22-årsklasserna tas bort helt. Anmärkningsvärt är att samtidigt som detta beslut tagits såg vi i år en betydande ökning av deltagande i klassen. En annan förändring är att 4x800m och 3x1500m/4x1500m ersätts med en så kallat distansmedley (1200-400-800-1600 m). Det som läggs till är en mixstafett 4x400m (två damer och två herrar). Dessutom ersätter regeln med att minst 50 % av laget måste tillhöra aktuell åldersklass med att äldste löpare styr vilken åldersklass laget deltar i.

Den kompletta resultatlistan från Stafett-SM 2025

Elna Wester nådde nästan ikapp Hälle på slutsträckan. Silver och ett stiligt klubbrekord med 6.51 blev det dock på 3x800m.

Kraftmätningskval på torsdag

På torsdag är det dags för kvaltävling i Kraftmätningen. Platsen är Stenkullen i Lerum. I år har vi ett kombinerat lag med Majornas IK. De har inte ett fullt lag utan får nu chansen att tävla tillsammans med oss.

Kraftmätningen är ju en lagtävling för ungdomar

Vi börjar med Häcklöpning 80 meter. Därefter tävlar vi i tur och ordning i spjut – höjd – stafett 6x200m – kula – längd och avslutningsvis 800m.

Reglerna som vanligt: max 8 flickor och 8 killar. De skall vara födda 2010-11 men man får ha med en flicka och en pojke födda 2012. Man räknar poäng på de tre främsta i varje genomförd gren.

Genom åren har vi varit framgångsrika i Kraftmätningen. Tre gånger har vi placerat oss som tvåa i den kombinerade lagtävlingen (flickor + pojkar). Senast 2019 då vi jagade segrarna Hässelby ända in på mållinjen. Men framförallt så vann vi stafetten som gick inne på Stockholms Stadion mitt under Finnkampen! En otrolig upplevelse för såväl aktiva som ledare.

Laget som vann 6x200m inne på Stadion under själva Finnkampen 2019!

Ifjol lyckades våra grabbar ta sig till final i Helsingborg och placera sig på en fin femteplats. Tyvärr missade dock vårt mixlag final då vi var lite för ”tunna” på tjejsidan.

Givetvis skall vi göra vårt allra yttersta för att åter igen kvalificera oss till riksfinalen 2025. Vissa grenar är bättre än andra för oss men här gäller det att kämpa om varje poäng i våra ”svaga” grenar. Finalen går i Täby den 16-17 augusti.

Laguppställning :

Flickor:
Sarah Svartborn -10
Sofia Dahlbäck -10
Emma Carlsson Lopez -11
Isabella Ingelhammar -10
Fanny Nyman -12
Nevena Jovic -10
Embla Norinder -10   Majornas IK
Stina Lindhe Hemming -10   Majornas IK

Pojkar:
Elliot Olsson -10
Wilhelm Rietz Örnros -10
Martin Walman -10
Ingmar Dahlin -10
Jonathan Moström -10
Mikko Tangberg -10
Nils Bromander Malmberg -11

Tidsprogram Kraftmätningen torsdag 29 maj

PM Kraftmätningen torsdag 29/5

Ifjol kom våra grabbar femma vid finalen i Helsingborg.

Blodomloppet härnäst

Varvet avklarat, nu är det dags för steg två i vår trestegsraket gällande arrangemang.

Blodomloppet avgörs den 9 juni i Slottsskogsvallen. Det behöver knappast understrykas hur viktigt loppet är för vår verksamhet. Det är vår enskilt största inkomstkälla, till och med större än Världsungdomsspelen.

Att våra tre stora arrangemang ligger så tätt i tiden kan kännas lite tungt då det kräver stora funktionärsinsatser för alla klubbmedlemmar. Samtidigt är det ganska skönt att veta att allt är genomfört när Juli väl börjar.

Vad gäller Blodomloppet så handlar det om tre moment:
* Nummerlappspackning    31 maj – 1 juni, kl 10-16
* Nummerlappsutdelning   4-6 juni
* Tävlingsdagen 9 juni, pass 1 9-16, pass 2 16-22

De två första momenten är ganska väl bemannade. På själva tävlingsdagen saknas det dock i skrivande stund 27 av totalt 170 funktionärer.

Har du ännu inte anmält dig så är det hög tid.

Klicka in dig här och fyll i din medverkan.

Funktionärsförteckning Packning o utdelning

Funktionärsförteckning tävlingsdagen Blodomloppet

Många kassar blir det! Packning av picknickkassar inför Blodomloppet.

Starten har just gått!

Stafett-SM till helgen

Västerås står värd för årets SM i Stafettlöpning kommande helg. Vi måste tyvärr konstatera att vi har ett ganska så tunt deltagande detta år. Endast 7 lag till start. Det känns lite illavarslande och jag upprepar mitt budskap att vi måste prioritera ungdomsverksamheten å det allra kraftigaste framöver!

Detta sagt så har vi ändå några klara medaljchanser att se fram emot. Framför allt revanschmötet med Malmö AI på 4x400m! Ifjol fick vi sträcka vapen efter en fenomenal slutsträcka av MAI:s unge William Trulsson. Nu har vi slipat knivarna och vässat armbågarna för att ge skåningarna vad de tål… Klubbrekordet 3.08.86 sitter löst till om de yttre omständigheterna är gynnsamma.

Högintressant är också vår start på 4×800 meter män. Här har vi inte deltagit speciellt ofta under senare årtionden men nu har vi en stark uppställning. Felix Francois – Jakob Zäll – Chris Gray och Awet Mengsteab är en kvartett som inte går av för hackor. Kan det rent av sluta med att vårt legendariska klubbrekord från 1961 (!) ryker? Den gången tog man SM-guldet med självaste Dan Waern på slutsträckan! 7,36,5 innebär en snittid av 1,54 per sträcka vilket inte känns helt oöverkomligt. Ifjol var det bara tre lag under 7,40 och segertiden löd på 7.35.25 …..

Vårt K22-gäng med Elna Wester i spetsen kan säkert roffa åt sig en eller annan medalj. Man kör hela programmet: 4x100m – 3x400m samt 3x800m.

Vårt M22-lag på 4x100m känns också ganska så starkt. Är bara alla friska och pigga kan man förslagsvis vara med och nosa på en bronspeng.

Gemensam resa för Göteborgsklubbarna. Avresa från Friidrottens Hus 16.00. OBS! Samling 15.45

Tävlingens hemsida     Friidrottskanalen sänder emot en smärre ersättning

50% av vårt M22 på 4x100m. Hugo Kündig och Jonas Ellison smilar upp sig å det väldigaste inför helgens övningar.

Tar vi revansch på Malmö AI?

ÖIS-are på Varvet

Varvet har hittat tillbaks till sin forna storhet efter pandemins alla besvärligheter. Ett fulltecknat Göteborgsvarv (55.000 löpare) i strålande solsken. Allt var ”som vanligt” igen med andra ord.

Loppet fick en mycket dramatisk upplösning med en alltför ”fysisk” slutspurt som efter en lång fundering resulterade i diskning av norrman Sondre Nordstad Moen. Han var inte nöjd, men min högst personliga åsikt är att beslutet var korrekt. Suldan Hassan var en synnerligen värdig vinnare.

En hel del ÖIS-are var också i farten. Samrawit Mengsteab hade hämtat sig efter maratondebuten i Hamburg och kom in som stark tvåa i loppet på 1.13.26. Suverän segrarinna var norskan Bjerkeli Grövdal på imponerande 1.08.33, knappa halvminuten över banrekordet.

Johanna Larsson kom tia (1.20.25) och Sarah Edsberger trettonde (1.21.43). Jenny Jernberg noterade starka 1.22.46 på tjugonde plats. Nykomlingen Klara Öman (född 2000) debuterade i ÖIS-dräkt med 1.29.53.

Bästa styrelsemedlem denna gång var Cecilia Bengtström som prickade tvåtimmarsgränsen exakt. Hon fick dock se sig besegrad av dottern Alva (1.59.19).

Samrawit Mengsteab tog en fin andraplats.

På herrsidan var Samuel Tsegay åter i farten, tre helger efter sitt maraton i Hamburg och bara en helg efter SM-silvret på halvmaran. Återigen hade han en hård duell med Samuel Russom. Förra helgen förlorade han med en sekund, denna gången med två! Efter Moens diskning blev Samuel slutlig fyra i loppet.

Molle Olsson och Oscar Jönsson stod över efter sina ”bragdlopp” vid Köpenhamns maraton förra helgen. Istället blev Marcus Johansson näst bäste ÖIS-are med tiden 1.13.30.

Petter Gustafsson blev svensk Lagmästare så sent som ifjol. Nu handlade det dock om en betydligt längre sträcka än 110 meter och han noterade 1.40.17. Efter detta gäller det att vässa snabbheten inför årets Lag-SM!

Felix Larsen Nilsson gick också upp rejält i distans och avverkade Varvet på 1.36.35

Daniel Skatt, mest känd som den ursprunglige ”Träningsmatadoren” håller fortsatt kroppen i trim och visade styrka med 1.27.18.