Småstruligt i helgen

Johanna Gelfgren hade det tufft vid EM i traillöpning 62 km i Annecy, Frankrike. Hon startade snabbast av de svenska deltagarna och låg åtta efter 14 löpta km. Strax därefter drabbades hon dock av en skada (oklart exakt vad) och tvingades bryta loppet. Trist för Johanna och vi får hoppas att skadan är av övergående natur.

En annan som hade det lite struligt var Carl Bengtström på Bauhausgalan. Han kom fel redan på första häcken. Lite svårt att se exakt på TV-bilderna men det föreföll som han fick ta två steg för mycket fram (24 istället för 22) och tappade mycket fart på grund av ”trippandet”. Trots detta noterade han mycket goda 48.72 sek! Värt betydligt mer med en stegrytm som stämmer. Det kan komma att gå riktigt fort vid snart sundande EM i Rom.

Maja Nilsson gick in på höga 1.86m i höjd och klarade med imponerande marginal! Sedan stod hon över 1.90m för att gå direkt på OS-kvalificerande 1.94m. Första försöket var sisådär men i det andra var hon nära att klara. Sedan avstod hon det tredje försöket. Undertecknad vet inte varför men hoppas innerligt att det inte är den gamla knäskadan som spökar.

Inte heller systrarna Nielsen fick någon riktig fullträff på Stadion. Öppningsfarten var hård och de bägge passerade halvvägs klart under 59 sek. Sedan orkade de inte riktigt gå med på andra varvet och kom in på respektive 2.02.37 (Julia) och 2.03.10 (Wilma). Man kan gissa att den långa atlantflygningen kostar på och orsakar lite jetlag.

Julia gjorde ett nytt 2.02 i helgen. Tyvärr ingen EM-start denna gången.

Marcus Tornée satte årsbästa på 400m med 47.32 sekunder under förtävlingarna. Marcus som är en av SJU ÖIS-are uttagna till EM i Rom. För Marcus del handlar det om stafett 4x400m där även Kalle Wållgren ingår. Kalle får även springa 400m häck tillsammans med Carl Bengtström. Övriga fyra är Wilma Nielsen (800m), Maja Nilsson (höjd), Lisa Lilja (400m) och Gabriel Wallmark (tresteg).

Sistnämnde Wallmark gjorde debut på Diamond League när han tävlade på Bislett i torsdags. Han presterade 16.01m och gjorde inte bort sig på något sätt i detta höglassiga sällskap.

En annan trestegshoppare som gjorde väl ifrån sig var Lukas Edqvist. Han hoppade årsbästa 15.56 vid Sävedalsspelen på Björlanda. Dessutom ryktas det om ett övertrampshopp en bra bit förbi 16-meterslinjen.

Fredrik Sangberg, Örgryte IS, höjd

Frågan är ändå om inte helgens ÖIS-are var Fredrik Sangberg. Han klarade sensationellt nog hela 2.04 i höjdhopp, en höjd han inte bemästrat på bra många år. Dessutom goda försök på 2.07m. Han blir en viktig pusselbit när vi vinner guld vid Lag-SM i augusti.

En annan pusselbit vid nämnda tävling är Joni Kaartinen. Nu gjorde han sitt livs näst bästa tävling när han drog iväg spjutet hela 69.39m! Och bara ett par timmar senare svarade han JA när prästen ställde sin viktiga fråga framför altaret. Starkt jobbat!

Det var många andra som imponerade i Björlanda. Cajsa Augustsson vann längden på hela 6.16w. Två unga tjejer som hoppade riktigt långt var Grace Sunday (född 08) 5.43m och Signe Olsberg (född 07) 5.30m. Visserligen lite för stark medvind för bägge men de signalerade ändå att de gjort stora framsteg under vinterträningen.

Marcus Johansson däremot hade godkänd vind när han landade på hela 6.91m. Inte långt från personbästa för 05-an Marcus.

Ester Mägi Theorin (född 06) presterade ett kraftfullt PB på 400 meter med 60.48.

Tyvärr gick vi miste om superduellen Hagstedt vs Ellison på 100m då de seedades i olika heat. Nu får vi spara den goda karamellen till ett senare tillfälle.
Istället lyfter vi på hatten för Alfred Ostwald (född 07) som satte ett respektfullt pers på sträckan med 11.85 sek.

Slutligen noterar vi att Nelson Svensson Johansson (född 09) gjorde tävlingscomeback efter nyckelbensbrottet inomhus. Nu rusade han 80 meter på synnerligen aktningsvärda 9.41 och 11.24 utan respektive med häckar i vägen! Visserligen i otillåten medvind men likväl en dubbelseger av kaliber.

Nelson tillbaks efter nyckelbensbrottet.