”Genombrottslingar 2020” – del 2

Pandemi eller inte så rullade vår verksamhet på och under klev en hel rad nya stjärnskott fram på allvar. Så här på höstkanten tar vi chansen att presentera några av de största talangerna, ett halvdussin ungdomar födda tidigast 2004. Lägg namnen på minnet då de helt säkert kommer att förgylla ÖIS i framtiden. Här kommer del två av tre:

Elna Wester – född 2005

 

Vid vilken ålder började du med friidrott och varför?
Jag började träna friidrott hösten 2012 när jag skulle fylla 7 år eftersom min bror Svante började träna i Öis och min mamma och pappa startade upp en barngrupp. Än i dag går jag kvar i den gruppen och flera av oss som var med från början är fortfarande kvar och tränar tillsammans.

Hur många pass/vecka tränar du?
Jag tränar 4 pass i veckan.

Roligaste träningen
De roligaste passen är när vi springer 3x3x100-150 meter inne i friidrottens hus eller onsdagspassen i Skatås när vi springer stolpintervaller och 9 långbackar därefter. Jag tycker även att dessa två intervallpass är de värsta passen eftersom de är så jobbiga. Det är också det som gör dem till de bästa passen. Även om det är jobbigt under tiden, så känns det bra efteråt.

Värsta träningen
Se ovan

Vem/vilka är din tränare
Mina tränare är Jenny Svanteson Wester, Niclas Woodbridge och Kristian Weetom.

Personrekord
200m: 25.99s inne 2020
300m: 40.47s ute 2020
400m: 58.97 inne 2020 (57.5 ute stafett SM)
800m: 2.18 ute 2020
Längdhopp: 5.08m ute 2020

Bästa friidrottsminnet 2020
Ett av de bästa minnena under 2020 var att ta medaljer på USM-helgerna, speciellt inomhus eftersom jag inte ens hade räknat med att komma med i A-finalen. Eftersom jag har haft ont i fötterna till och från under hela året har behövt träna rehab i några månader och jag hamnade lite efter i löpningen. Därför var det extra kul att ta medalj utomhus ändå. Ett annat roligt minne vara att få springa sista sträckan i 1000m stafetten med mina kompisar på stafett-SM i somras.

Mål för 2021
Mina mål inför 2021 är att ta någon mer USM-medalj, om tävlingarna genomförs såklart. Utöver det så hoppas jag på att fötterna inte ska göra ont nästa år så att jag ska kunna göra fler nya personliga rekord.

Långsiktiga mål
Mina långsiktiga mål är att springa i ett stafettlag på ungdomsfinnkampen när jag är 17 år. Ett annat mål jag har är att springa under 55 sekunder på 400m och under 2.10 på 800m när jag blir äldre.

Vad studerar du / vad skall du bli när du blir stor
Just nu går jag i grundskolan, årskurs 9. När jag ska söka till gymnasiet senare vill jag läsa teknikprogrammet med inriktningen design och produktutveckling eftersom jag tycker om matte, fysik och bild/slöjd.

Andra intressen än friidrott
När jag inte tränar så gillar jag att måla, baka, laga mat och vara med kompisar.

 

William Asker – född 2004


Vid vilken ålder började du med friidrott och varför?

Startade med friidrottsträning vid sju års ålder. Tyckte om att syssla med olika teknikformer/grenar.

Hur många pass/vecka tränar du?
5–6 pass i veckan

Roligaste träningen?
Teknikträning med min grupp ”Göteborgs rymdraketer”

Värsta träningen?
Naturligtvis den träning som inte blir av! (…och kanske ibland tuff back-intervallträning)

Vem/vilka är din tränare?
Legenden Gustaf Hultgren.

Personrekord?
I min favoritgren, stavhopp, 4,62 m på tävling.

Bästa friidrottsminnet 2020?
Mina två guld i inomhus- och utomhus ungdoms SM 2020 (i stavhopp). Även jättekul att fått äran och möjligheten att vara stavhoppsfunktionär på två stavhoppsturneringar under 2020, då Armand Duplantis deltog. Fick då möjlighet att prata med Mondo.

Mål för 2021?
2021 ska jag förbättra mitt personliga tävlingsrekord. Ska försöka ge mig på 5,0 m. Gärna i någon tävling utomlands, om vi får lov att tävla under 2021. Jag tycker det är jätteroligt att tävla internationellt, speciellt i Frankrike.

Långsiktiga mål?
Delta, och vinna, stora mästerskap. Vore jättekul att någon gång tävla mot/tillsammans med Armand Duplantis.

Vad studerar du / vad skall du bli när du blir stor?
Läser teknikprogrammet på KITAS. Det är ett väldigt bra, och krävande, gymnasium att läsa på Vi har anpassat skolschemat så att man ska ha tid att lägga på sin ”elitsatsning”. Funderar på arkitekt eller design av ngt slag. Tycker även mkt om att arbeta praktiskt på min fritid. Men framförallt vill jag kunna träna och tävla på heltid, om jag får den chansen! Jag vill leva på hoppet!

Andra intressen än friidrott?
Umgås med min flickvän. Bygga om- och förbättra mopeder och motorcyklar. Tycker även om design och konstruktion i olika former.

Är det något mer du vill att vi skall veta om dig?
Har varit aktiv brottare sedan jag var sju år och varit del av Göteborgs stadslag (brottning). Bland annat vunnit en av Europas största brottarturneringar för ungdomar, i min viktklass. Nu står dock brottarskorna på hyllan och jag kör fullt ut på stavhoppet.

 

Den tredje och avslutande delen av ”Genombrottslingar 2020” publiceras på måndag kl 10.00.