Hänt något i helgen?

Framförallt har fem stycken ÖIS-tränare slutfört Svenska Friidrottsförbundets Ungdomstränarutbildning 14-17 år. Den sista av tre intensiva helgkurser har genomförts i Varberg.

Fem stycken stolta och en liten aning malliga tränare poserar utanför Varbergs Fästning. Fr v Erik Hagström, Glenn Johansson, Niklas Woodbridge, Kristian Weetom och Jenny Svantesson Wester.


Redaktionen ställde några frågor till en av de fem, Högborne Glenn Johansson, efter avslutningen:

Varför valde du att gå den här utbildningen?
Jag tycker det är viktigt att fylla på med kunskaper för att kunna ge ungdomarna bästa tänkbara träning. De som vill försöka gå hela vägen till de stora arenorna i framtiden behöver rätt träning i rätt mängd och det gäller att vi ungdomstränare har koll på läget så vi kan minimera skaderisker etc.

Vilken grengrupp valde du och varför?
Jag valde sprint/häck. Jag hade lika gärna kunnat välja hopp men ÖIS är en klassisk hoppklubb och jag tänker att det finns många duktiga hopptränare i klubben som kan hjälpa mig att bli en bättre hopptränare också. Sen är jag särskilt förtjust i häck som är en både explosiv och teknisk gren.

Har du lärt dig något nytt?
Absolut! Jag har dels lärt mig nya övningar men kanske framför allt träningsplanering. Årsplanering, veckoplanering och ner till detaljplanering. Vår kursansvarige Anders Ryden introducerade oss till hans älskade excelmatris. Sen har vi också pratat mycket om skadeprevention i åldrarna 14-17. Det händer mycket där i tillväxtzonerna så det gäller att ha lite koll.

Hann Ni titta på Bockstensmannen?
Nej, schemat var pressat alla helgerna men man kunde ibland skönja en liknande figur framåt småtimmarna men det visade sig att det var Niclas Woodbridge som smög omkring. Hans ansiktshår är skrämmande likt Bockstensmannens!

Läs mer om Bockstensmannen

Awet har redan inlett sin utomhussäsong.

I USA går collegesäsongerna i varandra. Direkt efter innesäsongen drar man igång med utomhustävlandet. Awet Mengsteab inledde med att springa 1500m på goda 3.57.94 i Fayettville, Arkansas i lördags. Hans personbästa på sträckan lyder på 3.50.84 sedan 2017.

I Haparanda avslutade Olivia Bojang en framgångsrik säsong med att tävla i hela fyra grenar vid Norrbottens DM och Aspen Open. På lördagen hoppade hon hela 5.84 i längd, endast 5 cm från hennes nysatta klubbrekord. Dessutom gjorde hon 1.56m i höjdhopp.

På söndagen visade hon fin löpstyrka med 59.89 på 400 meter och hoppade dessutom mäktiga 12.39 i tresteg!

I Friidrottens Hus genomförde 17 ungdomar testprogrammet i ÖIS Superstars. Många demonstrerade hög fysisk status.

Och så var det givetvis full satsning i Skatåstrappan på lördagen. 29 stycken slöt upp denna vackra vårlördag.


Albin Coster  var på hugget i Superstars!