Maria Larsson besegrade Sara Lahti!

Sara Lahti har gjort ett sensationellt genombrott de senaste två säsongerna. Vid OS kom hon tolva på 10000m och klippte en halvminut av det svenska rekord med 31.28. Nu senast gjorde hon debut som halvmaratonlöpare och blev första svenska under 70 minuter.

Därför lyfter man verkligen på ögonen när man ser att hon i helgen fick se sig besegrad av vår Maria Larsson! Sträckan de tävlade på var 5 km landsväg och platsen var Carlsbad / Kalifornien i USA. Och det var sannerligen inte vilken tävling som helst – Carlsbad 5K är flaggskeppet i den stora amerikanska Löparserien Rock n Roll Marathon series. Man marknadsför sig som ”Worlds fastest 5000” och det ligger något i det. Under tävlingens 20-åriga historia har det slagits 16 mer eller mindre officiella världsrekord för herrar och damer på sträckan.

I år var man dock inte i närheten av världsrekorden på sträckan. På damsidan skrevs Viola Lagats segertid till 15.35. Maria kom in som tia i ett starkt startfält med tiden 16.24 medan Sara Lahti var 10 sekunder efter på den elfte platsen. En svensk grupp med löpare befinner sig på träningsläger i Flagstaff i delstaten New Mexico och tävlingen var ett avbrott i grundträningen.

Visst är det ett kraftfullt styrkebesked från Maria. Hon har brottats med allahanda skadebekymmer under flera säsonger men fjolåret gav åtskilliga positiva besked. Hon deltog vid EM och var inte speciellt långt från final efter att ha slagit personrekord i försöksloppet. Nu hoppas vi att hon kan genomföra en lång oavbrutet satsning på löpningen så kan det hända väldigt mycket roliga saker under 2017.

Hon har talat om att springa GöteborgsVarvet och det vore ju verkligen högintressant. Maria visade prov på sin löpstyrka när hon vann Långa Banan vid Lidingöloppet i stor stil.

ÖIS-tjejerna vann Stafettvarvet 2016. När blir det dags för halvmaran för Maria?