Nio ÖIS-are till NM i Köpenhamn

Nordiska Mästerskap i friidrott är en företeelse som kommit och gått under svensk friidrotts historia. Första gång redan 1903. 1963 avgjordes NM för övrigt på Ullevi. Bland deltagarna den gången fanns för övrigt klubbchef Carbes farfar Tore som tävlade i tiokamp. Nu har man dammat av konceptet igen och till helgen avgörs tävlingen i Köpenhamn på den trivsamma Österbro Stadium
På det danska förbundets hemsida hävdar man dock att det är det första Nordiska Mästerskapet någonsin… Man borde kanske plocka fram historieboken.

I den svenska truppen kan man räkna till nio stycken deltagande ÖIS-are.

Tävlingens hemsida

Lisa Lilja – 200 meter

Julia Nielsen – 800 m

Rebecka Abrahamsson – Tresteg

Jenny Lestander – tresteg

Kalle Wållgren – 400 m häck

William Asker – stavhopp

Lukas Edqvist – tresteg

Gabriel Wallmark – tresteg

Leo Zikovic – kula

Avslutningsvis kan jag inte undanhålla er texten från ”Friidrott 63” där man beskriver NM på Ullevi samma år:

Trots den relativt obetydliga succén vid återupplivandet av de Nordiska Mästerskapen i Oslo 1961 hade man beslutat att göra om försöket, denna gång i västkustmetropolen Göteborg. Att rikets andra stad hedrats med detta uppdrag hade väl flera orsaker – dels ansåg man förmodligen att Stockholmspubliken med två landskamper plus SM skulle få tillräcklig kost, och dels spekulerade man kanske i främmande publiktillskott från Norge och den stora Finlandskolonin i textilstaden Borås. Någon större publikframgång blev tävlingarna nu inte men med sina totalt 13.000 åskådare gick de i alla fall ihop, och det var ju huvudsaken.

Sportsligt blev tävlingarna så fall en större framgång – inte minst för värdlandet Sverige – trots att den sista tävlingsdagens resultat spolierades av det värsta oväder som i mannaminne dragit fram över Göteborg. Några timmar före tävlingarna föll ett skyfallsliknande regn följt av en hagelskur av en sådan omfattning att snösvängen fick rycka ut – för att avlägsna de värsta drivorna! På Nya Ullevi knäckters flaggstängerna som tändstickor och banorna förvandlades till ett träsk. De uppnådda resultaten får mot denna bakgrund betraktas som goda.

Tore Carbe genomförde tiokampen vid NM 1963 i stormväder. Den här bilden är dock tagen efter hans klassiska SM-seger i stav på samma Ullevi 1961. Historiens segaste stavtävling krävde 12 omhopp innan Tore säkrade segern och autograjägarna flockades!